Misa za gimnazijalce Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu u povodu početka nove školske godine

U povodu početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje za učenike i sve djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u ponedjeljak, 4. rujna u sjemenišnoj kapeli. Koncelebrirali su ravnatelj gimnazije don Josip Dukić, novi ravnatelj sjemeništa don Edvard Punda, novi rektor bogoslovije don Jure Bjeliš, prefekt sjemeništa don Vedran Torić i nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber, a svečano je bogoslužje svojim pjevanjem uveličao mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije pod ravnanjem s. Lidije Matijević.

Na početku je nazočne pozdravio ravnatelj Dukić, na poseban način prvaše, zaželjevši im da se što prije uklope u školski program i školu dožive svojom školom. Istaknuo je njezinu katoličku oznaku, što znači da je u središtu duhovne formacije Isus Krist. Pozvao ih je da uz pomoć Njegovoga Duha otkrivaju puninu života.

Nadbiskupijska klasična gimnazija ima svoju najdužu tradiciju škola u Splitu. Ovo je 318 početak nove školske godine u ovoj gimnaziji (osnovana 1700.) u koju su brojni naraštaji utkali svoje talente i sposobnosti. „Zahvalimo Gospodinu za vrijeme koje nam daruje, zamolimo ga da bude s nama i u ovoj školskoj godini kako bismo bili uspješni u školi, ali i u Crkvi i u društvu“, naglasio je mons. Barišić pozdravivši nazočne školarce i djelatnike škole.

U svojoj je propovijedi splitsko-makarski nadbiskup protumačio evanđeoski tekst, Isusovo naučavanje u sinagogi u Nazaretu, školi u kojoj su Židovi učili čitati i pisati. Važno im je bilo znanje. Međutim, naglasio je nadbiskup, „samo znanje nije dovoljno. Bitan je intelektualni rast ali još više duhovna formacija i cjeloviti razvitak ljudske osobe.“ Zato Isus povezuje odgoj i obrazovanje, informaciju i formaciju, znanje i mudrost. U duhu talijanskog jezika kazao je kako Isus u sebi objedinjuje „sapere“ (znanje) i „sapore“ (ukus). Sveti Pavao naviješta Isusa Krista, Učitelja, Život, ne kao formule i naučeno napamet znanje nego kao onoga koji cjelovito zahvaća i formira osobu da bi se ona suobličila njemu.

Mons. Barišić je u tom surječju pojasnio učenicima što znači da je njihova gimnazija „katolička“. „Ona je usmjerena na cjelovitost odgoja. Važno je da vrednujete jedni druge, da budete prijatelji spremni na suradnju, na iskrenost i pravednost. Katolička je i stoga što se naši profesori trude u ljubavi da raste u vama čovještvo, vrednote razumijevanja, praštanja i mira“, istaknuo je nadbiskup. „Među svima nama ima zavisti i ljubomore i toga treba biti svjestan. Stoga se treba još više truditi ne da budete bolji jedni od drugih nego da budete bolji sami od sebe. Živite svoj život i gledajte na njega optimistično, razvijajte svoje talente i sposobnosti. Uz pomoć Duha Svetoga razabirite dobro od zla, bitno od nebitnoga i budite spremni primiti dobar savjet“, poručio je nadbiskup Barišić.

Na kraju se nazočnima obratio novi ravnatelj sjemeništa don Edvard Punda, koji je prije 20 godina maturirao u toj gimnaziji. Pozvao ih je na zajedništvo, strpljivost, ozbiljnost i hrabrost. U novu je školsku godinu upisano 175 đaka (93 učenice i 82 učenika) u sva četiri razreda gimnazije, od kojih je 15 sjemeništaraca (Splitsko-makarske nadbiskupije, Šibenske biskupije i Dubrovačke biskupije) te dvojica dominikanskih sjemeništaraca. U školi je zaposleno 30 djelatnika, a od toga 22 profesora, ostalo je nenastavno tehničko osoblje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Da današnje društvo ima pravo odabira to svi već znamo, ali pitanje rodne ideologije još uvijek ostaje tema brojnih ...
Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske ...
Hrvatsko nadzemlje je u srijedu, 18. listopada u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu nakon ljetne stanke ...
Najveći volonterski maraton „72 sata bez kompromisa“ koji je ove godine u Splitu okupio oko 600 mladih završio je u ...
U sklopu akcije „72 sata bez kompromisa“ mladi Splićani i Splićanke su u subotu, 14. listopada nastavili s radom. Neki ...
Više stotina splitskih studenata okupilo se u petak, 13. listopada u velikoj sportskoj dvorani Studentskoga doma Dr. ...
Najveći volonterski maraton „72 sata bez kompromisa“ započeo je u četvrtak, 12. listopada i u Splitu, u dvorani na ...
U organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, u utorak 26. rujna 2017. u župi Sv. Josipa u ...