Susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije

U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu, 10. lipnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održan je trideset i sedmi susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije. Na susretu se okupilo gotovo 350 ministranata svih uzrasta od predškolaca, osnovnoškolaca te srednjoškolca, a u pratnji su bili njihovi svećenici i voditelji ministrantskih zajednica.

Cilj susreta bio je potaknuti rast u zajedništvu i prijateljstvu s Kristom, raditi na osjećaju pripadnosti i ljubavi prema Crkvi, Nadbiskupiji i župnoj zajednici, osvještavanje smisla i važnosti služenja kod oltara te promocija i animacija duhovnoga poziva.

Riječi dobrodošlice svim okupljenima u velikoj dvorani sjemeništa uputio je don Jure Bjeliš, povjerenik za duhovna zvanja i ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa. Pozdravljajući sve prisutne te izrazivši dobrodošlicu zahvalio je svima što su došli na zajedničko druženje i igru. Istaknuo je da je ovaj susret kruna brojnih susreta ministranata koji se događaju za vrijeme školske godine, a podsjetio je i na ministrantsko ljeto koje će se održati u srpnju u Marijanskom svetištu u Vepricu. "Danas smo se okupili na druženju, zabavi, igri i molitvi. Vi ste bogatstvo naše Crkve stoga zajedno s vama želimo moliti i na putu vašeg života vas pratiti, da izrastete u poštene i dobre ljude i vjernike", rekao je don Bjeliš.

U prvom dijelu susreta ministranti su pristupili pisanom dijelu iz kviza zvanja a svi ostali su mogli uživati u zanimljivoj nagradnoj igri te  video projekcijama  Hrvatskog nadzemlja na temu poziva. Susret je bio posvećen godini očinstva i sv. josipu, zaštitniku očeva te i zbog zgodnog podudaranja 330. obljetnice posvećenja hrvatskog naroda sv. Josipu (10. lipnja 1687. godine). Također, odigran je i kviz znanja na temu "svetog Josipa".

Fotogalerija: Mario Tošić

Središnji je događaj bila velika procesija oko sjemenišne zgrade i svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio don Jure Bjeliš. Na početku misnog slavlja prenio je pozdrave, blizinu i molitvu oca nadbiskupa koji zbog već od prije preuzetih obveza nije mogao prisustvovati.  U propovijedi je don Jure naglasio ministrantima da su oni mlada snaga Crkve i našeg naroda. „Bog vam je podario mnogih talenata, iskoristite ih na svoju izgradnju osobnu, bilo ljudsku i vjerničku, i s time ćete najviše doprinijeti našem društvu. Nemojte biti oni koji će odustati i zakopati talente, nego u suradnji s Kristom ih umnažati. Znam da Vam se mnogi rugaju jer ste ministranti, jer ste poslužitelji kod oltara, oni koje svake nedjelje uz svećenika narod vidi na oltaru, Ne dajte se pokolebati i smesti. Ne radite samo nešto dobro i plemenito već uzvišeno. Ako Bog ima neizmjerno povjerenja u vas, nemojte dopustiti da vam ovaj svijet tvrdi drugačije. Budite radost i ljubav na koju vas Krist poziva“.

Nakon euharistijskog slavlja, uslijedilo je zajedničko druženje uz hranu i piće te sportski i rekreativni dio - natjecanja u nogometu, košarci, graničaru, povlačenju konopca i šahu gdje su natjecanja za nogomet, graničar i povlačenje konopca bili organizirani po uzrastima za starije i mlađe ministrante. Na samom kraju don Jure Bjeliš udijelio je prigodne darove -  slatkiše, knjige, medalje i pokale najboljim ekipama iz kviza znanja te iz sportskog dijela natjecanja. Najbolji u kvizu znanja bili su ministranti iz župe sv. Pavla - Pujanke, a drugo mjesto osvojila je ekipa iz župe Kaštel Lukšića. U nogometu prvo mjesto za mlađi uzrast pripalo je župi kamen - Šine, a prvo za stariji uzrast župi Gospe od Otoka -Solin. Najbolji iz košarke bili su ministranti župe Kamen – Šine. U igri graničar u mlađem uzrastu pobijedila je župa Vranjic, a za stariji uzrast najbolji bili su ministranti župe sv. Pavla - Pujanke. U potezanju konopca za mlađi uzrast pobjedila je župa Pujanke, a stariji uzrast najbolji su bili ministranti iz župe Košute U šahu prvo mjesto osvojio je predstavnik župe sv. Stjepana - Opuzen. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...