Zajednički susret svih krizmanika u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Zajednički susret svih krizmanika u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i krizmateljima održan je na Vazmeni utorak, 18. travnja u Sportskoj dvorani „Gripe“ u Splitu.

Program susreta animirao je Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Hrvatsko nadzemlje i vokalno-instrumentalni sastav „Mihovil“ sa splitskog Kamena uz asistenciju generalnoga vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića. Ideja je bila progovoriti mladima o izboru koji je pred njima, pokazati im zašto je izbor kršćanstva najbolji izbor i zašto je dobro krizmati se te da postoje mladi poput njih koji žive svoje kršćanstvo, rušeći mnoge predrasude i stereotipe o Crkvi.

Program je započeo pjesmom VIS-a „Mihovil“, nagovorom i molitvom nadbiskupa Barišića, koji je predstavio i krizmatelje. Gledajući okupljenu mladež, koja je ispunila veliku sportsku dvoranu, rekao je da ga to podsjeća na dvoranu Posljednje večere u kojoj apostoli i učenici, sabrani nakon Uskrsa očekuju Očev dar – silazak Duha Svetoga, koji im daje snagu za izlazak iz dvorane i rađanje Crkve. U tom ozračju nadbiskup je mladim krizmanicima i njihovim obiteljima čestitao Uskrs riječima: „Krist uskrsnu! Doista uskrsnu! Aleluja!“

Potom je uslijedio program s nagovorima, pjesmom i igrokazima. Koristeći se stilom i jezikom bliskim generaciji krizmanika, mladi iz Hrvatskog nadzemlja su željeli prikazati ozbiljnu i poticajnu priču o važnosti sakramenta krizme. Tema njihova razgovora bili su: izvanjska priprema, uređivanje, darovi za krizmu, odnosno površno poimanje sakramenta potvrde, a s druge strane pitanje ozbiljnosti i zrelosti za primanje toga sakramenta. Krizmanici, između ostaloga, razmišljaju o tome gdje se vide za 20 godina. Ne želeći uzaludno protratiti svoju mladost odlaze kod svećenika koji ih poučava o važnosti krizme i ulozi molitve. Potakne ih da pokušaju s molitvom, ali da prvo krenu malim koracima u duhovnom rastu. On ih bodri na tom putu vjere i hrabri da se ne boje prepreka, nerazumijevanja sredine ili omalovažavanja. Zatim i neke poznate osobe iz javnoga života daju svoje svjedočanstvo pripadnosti Katoličkoj Crkvi.

Fotogalerija: Marijan Jurčević

Da put vjere nije jednostavan, ali da se itekako „isplati“, posvjedočila je i naša proslavljena atletičarka, najtrofejnija skakačica u vis Blanka Vlašić. Sportašica se vjeri okrenula poslije teške ozljede zbog koje je, kako je tada rekla, pala u depresiju jer nije mogla trenirati. Kazala je da je i ona nakon krizme izgubila odnos s Bogom. Vratila mu se bolno, ali gledajući iz sadašnje perspektive to je bilo najbolje što joj se dogodilo, svjedoči Blanka. Pozvala je mlade da izgrade osobni odnos s Bogom jer svatko je jedinstven te im je poručila da Bog nije netko tko mladima nešto brani, kako ga se inače doživljava, nego im želi sretan i ispunjen život.

Na kraju programa, koji je trajao dva sata, mladima se ponovo obratio nadbiskup Marin Barišić. Kazao im je da u njima prepoznaje dobar potencijal istaknuvši da se kršćanstvo živi u svakodnevici u susretu s ljudima. Potaknuo ih je da u svjetlu Uskrsa vide sebe kao sjeme, kojemu je potrebna energija, svjetlo, toplina i vitamini da bi se moglo razvijati i postati cvijet. A Krist je ta punina, taj rascvjetani cvijet života. U sjemenu je dinamizam uskrsnuća.

Nadbiskup Barišić je naglasio da vidi sakrament potvrde kao novu energiju koja ih vodi prema cilju, smislu i punini života snagom Kristove ljubavi. „Želio bih da ne budemo sezonski vjernici, sezonski kršćani. To je za koš, upotrijebiti i baciti. Želio bih da budete kršćani za svakodnevni život. Samo taj kršćanin može razumjeti što je solidarnost, radost i sloboda. Sezonski kršćanin neće ništa od toga razumjeti. Sve će mu biti naporno i sve će gledati kao zakon, zabranu, propis i ropstvo. Želio bih da ovo bude vaš osobni događaj, događaj vaše obitelji i župne zajednice te da i svoje kumove uključite u to sazrijevanje za novo proljeće“, naglasio je nadbiskup te dodao da je priroda Lijepe naše uistinu lijepa, ali da i naše društvo treba biti bolje, a sjeme te preobrazbe vidi u kršćanskoj mladeži. „To ste vi naši krizmanici, vi ste najveća snaga za mijenjanje ovoga društva“, poručio je nadbiskup Barišić mladima. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u programu i podijelio Božji blagoslov.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...
U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu u srijedu 21. veljače održan je drugi ovogodišnji susret Hrvatskoga nadzemlja o ...
Ciklus Temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nastavljen je u subotu, 17. ...
„Ljubav" je bila tema petog u nizu susreta pod nazivom „Treći petak u Imotskom“ održanog u 16. veljače u dvorani ...
U četvrtak, 15. veljače, započeo je prvi susret ciklusa pod nazivom "Četvrtak za dušu" u organizaciji Ureda za Pastoral ...
U mjesnom bratstvu Frame Gospe Sinjske u nedjelju 4. veljače, održano je slavlje primanja i obećanja. Misno slavlje ...