Predstavljena knjiga fra Stipice Grgata "Fra Anđelko Milanović Litre"

U utorak, 24. svibnja 2022. u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održano je predstavljanje knjige fra Stipice Grgata pod naslovom „fra Anđelko Milanović Litre“. Ova knjiga (monografija) dio je niza „Umnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja“, a fra Stipičina knjiga je osma po redu.

Na samom početku predstavljanja svima okupljenima su se obratili: voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu pri Akademiji znanosti i umjetnosti, akademik Davorin Rudolf te Provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Marko Mrše.

Uslijedio je središnji čin predstavljanja same knjige posvećene glazbeniku fra Anđelku Milanoviću Litri. O samoj knjizi govorili su dr. Vito Balić, dr. Ivan Botica, dr. fra Stjepan Čovo te sam autor knjige, fra Stipica Grgat.

Dr. Vito Balić u svojem osvrtu na knjigu ukratko je opisao građu knjige iz aspekta glazbe posebno ističući ulogu fra Anđelka Milanovića Litre u razvoju crkvene glazbe nakon Drugog vatikanskog sabora te njegove zasluge za ponovno pokretanje lista sv. Cecilija.

Dr. Ivan Botica, kao sumještanin fra Anđelka Milanovića Litre koji je rodom iz Otoka Dalmatinskog, osvrnuo se na sam lik fra Anđelka Milanovića počevši od njegova rođenja pa sve do njegove smrti s posebnim naglaskom na socijalno stanje mjesta i okolice iz koje je fra Anđelko potekao.

Kao posljednji recenzent bio je dr. fra Stjepan Čovo koji je ujedno bio i učenik fra Anđelka Milanovića Litre što je razlog zbog kojeg se u svojem osvrtu na knjigu fra Stjepan najviše posvetio fra Anđelkovu redovničkom životu.

Za sam kraj svim okupljenima obratio se i sam autor knjige fra Stipica Grgat zahvalivši svima na dolasku kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli nastanku ovog spomen – djela na život jednog vrijednog glazbenika i franjevca fra Anđelka Milanovića Litre.

Moderatorica predstavljanja bila je gđa Suzana Mihanović, a u glazbenom dijelu programa, nastupile su časne sestre iz Zbora sestara milosrdnica, pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac Mačina.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...