Predstavljena knjiga „Župa Bagalović u srcu neretvanske krajine“

„Župa Bagalović u srcu neretvanske krajine“ naslov je knjige koja je predstavljena u svetištu Gospe Karmelske u nedjelju 4. srpnja, autora don Augustina Radovića, bivšeg župnika ove župe i prof. Marije (Maje) Jerković, voditeljice župnog zbora župe Bagalović, koji je animirao događaj.

Nakon uvodnog pozdrava župnika don Damira Bistrića, o sadržaju knjige govorili su recenzenti prof. dr. sc. Mladenko Domazet, prof. maestra Katja Krolo Šarac i dr. sc. Marina Bazina. Knjiga u isto vrijeme ima etno-muzikološku važnost, koju je radila Marija, i povijesnu, koju je radio don Augustin. U strukturi knjige ističe se devet cjelina, prve četiri sadrže zemljopisne i povijesne slike, te podatke razvoja župe, povijesne podatke o crkvenim i sakralnim objektima, župnicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama. Peta cjelina prikazuje život i djelovanje don Radovana Jerkovića. Naredne tri cjeline obrada su crkvenog pučkog nasljedstva, analiza napjeva i informacije o pučkim pjevačima i zborovima, liturgijskim običajima i izvanliturgijskim pobožnostima. Knjiga je opremljena većim brojem kopija arhivskih dokumenata i fotografija.

Predstavljači su citirali riječi sv. pape Ivana Pavla II. o odnosu religije i kulture, kao i ulozi kulturnih djelatnika i znanstvenika: „Vjera koja nije postala kulturom je vjera koja nije potpuno prihvaćena, smislena i vjerno življena. Religija je srce, središte svake kulture, religija je obzorje njezina konačnog smisla i temeljna snaga koja joj daje strukturu“.

Autorica knjige prof. Jerković zahvalila je svima koji su pridonijeli ovom izdanju, napose župniku Bistriću. Pozdravljajući brojne Neretvane i goste koji su dijelili radost susreta u promišljanju o životu župne zajednice na padinama brda Rujnice uz obale rijeke Neretve i Norina, don Augustin je kazao kako je ovo prva knjiga koja je posvećena samo župi Bagalović te kako se ne smije zaboraviti doprinos drugih autora, napose don Radovana Jerkovića, svećenika, mučenika, sina ove župne zajednice koji se ozbiljnije pozabavio istraživanjima i poviješću neretvanskih župnika, te radova fra Vjeke Vrčića, don Mile Vidovića i još nekih autora, koji su se bavili poviješću i običajima u neretvanskim župama. Posebnost knjige je u tome što obuhvaća široki spektar prikaza svega onoga što čini župu Bagalović od ukorijenjenosti u povijesnu zbilju do bogate baštine glagoljaških napjeva. Knjiga je plod višegodišnje suradnje s mnogim pojedincima i ustanovama i kao takva sigurno je zahtijevala dosta truda, no kad se radi sa srcem, onda to nije trud umora, već odmora, kazao je don Augustin.

„I kad se sve uspješno privede kraju, ostaje radost i ponos. Radost što me Božja providnost dovela u neretvansku krajinu i ponos što sam zajedno s Bagalovićanima dijelio radost i nadu, žalost i tjeskobu ljudskoga života na zemlji, nalazeći utjehu u otajstvu vjere u Isusa Krista, upravo onako, kako su to činili toliki svećenici i župnici kroz povijest ovoga kraja“, naglasio je Radović.

„Za nas je uvijek bila i ostaje samo jedna temeljna životna misao vodilja, koju u kamen uklesaše vrijedni Bagalovićani jubilarne 1900. g. na spomen-križu pored ulaznih vrata crkve – Isukrst, Bog, čovjek živi, kraljuje, vlada. To je ono vazda novo i jedino normalno. To valja uklesati u vlastito srce. Vjera u Riječ koja je tijelom postala – Isusa Krista, oblikovala nas je i na ovim prostorima sačuvala. U želji da tako bude i nadalje, neka ova knjiga bude malim doprinos tome“, zaključio je autor Radović.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...