U Splitu predstavljena knjiga „Petrus - padre Petar Perica - Kristov slavuj“

Ususret svetkovini Presvetog Srca Isusova, u srijedu, 9. lipnja, u crkvi Srca Isusova i u organizaciji Župe Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu predstavljena je knjiga „Petrus - Padre Petar Perica - Kristov slavuj“ Marlona Macanovića.

Predgovor romanu napisao je don Tomislav Topčić, a na naslovnici je slika o. Perice, rad slikara Damira Kukavice. Roman „Petrus“ govori o životu hrvatskog redovnika isusovca, mučenika s Dakse, autora pjesama „Zdravo Djevo – Kraljice Hrvata“ i „Do nebesa nek’se ori“ koji se rodio 27. lipnja 1881., u hrvatskoj kršćanskoj katoličkoj obitelji, od oca Stjepana i majke Anice u selu Kotišini, u makarskom zaleđu, podno Biokova.

Uz autora, roman su predstavili teolog Darko Pejković i don Božo Plazibat. Teolog Pejković je rekao da se knjiga sastoji od tri cjeline te da u prvoj cjelini autor piše o rođenju, djetinjstvu, odrastanju i školovanju o. Perice. U drugom djelu o svećeničkoj službu (Zagreb, Travnik, Split i Dubrovnik), a u trećem djelu o posljednjim danima o. Petra Perice i njegovoj mučeničkoj smrti.

U dodatku knjige autor donosi Zlatnu krunicu Presvetom Srcu Isusovu, Litanije Presvetom Srcu Isusovu, encikliku Pape Pija XII., Haurietis aquas in gaudio: „S radošću će te crpiti vodu na izvorima Spasiteljevim“; o štovanju Presvetog srca Isusova.

Autor romana govorio je o svom nadahnuću koje je dobio na blagdan Gospe Lurdske da napiše roman o isusovcu o. Perici te se posebno osvrnuo na njegovu mučeničku smrt i stradanje Crkve u Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata.

„Otac Perica duboko je bio svjestan da će morati uskoro podnijeti najveću žrtvu, darujući svoj život na Oltar Domovine. Dana 18. listopada 1944., partizani su umarširali u Dubrovnik i nedugo nakon toga OZNA je počela raditi popis tzv. narodnih neprijatelja. Riječ je o popisima sa imenima svećenika i uglednih hrvatskih građana civila. U nedjelju 22. listopada o. Perica doveden je u policijski zatvor u Dubrovniku, gdje su ga čekali mnogi drugi svećenici i ugledni građani. Dana 22. listopada, premješten je s ostalim zatvorenicima u obližnji zatvor Karmen. U ranu zoru 25. listopada o Perica i ostali 34-ero ljudi su odvedeni na otičić Daksu, gdje je počela masovna egzekucija od strane partizanskih zločinaca, tzv. osloboditelja. Među strijeljanima je bilo sedam svećenika i 28 civila“, rekao je. Osvrnuo se je i na glazbeno stvaralaštvo o. Perice i kako su nastale ove dvije posebno u javnosti poznate pjesme „Do nebesa nek’a se ori“ i „Zdravo djevo“.

Marlon Macanović objavio je još dvije knjige, roman o životu kardinala Stepinca „Viktor, Kardinalova pobjeda“ i „Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost“. Marlon je aktivni vjernik, obiteljski čovjek, otac četvero djece. Pružao je besplatnu pravnu pomoć obiteljima lošeg imovinskog stanja pri Obiteljskom savjetovalištu Župe Gospe od Zdravlja u Splitu.

Besplatno je savjetovao i Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj. Povremeni je suradnik portala Bitno.net. Knjiga je tiskana uz potporu Splitsko-makarske nadbiskupije te se autor ovom prigodom zahvalio Nadbiskupiji i svima onima koji su mu pomogli da bi roman ugledao svjetlo dana, a posebno čitateljima koji su mu ukazali povjerenje i uzeli i pročitali njegovu knjigu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...