Predstavljena knjiga „Za tračkom nade“ vjeroučitelja Nikole Milanovića

Predstavljanje knjige „Za tračkom nade“, autora Nikole Milanovića, održano je u Splitu u utorak 3. ožujka u dvorani dominikanskog samostana. Knjigu su predstavili profesorica Margita Vučetić, viša savjetnica za vjeronauk Sabina Marunčić, profesorica Elvira Eterović i autor Nikola Milanović. Program je moderirao dr. med. Vide Popović. Izdavači knjige su Hrvatska udruga Benedikt i Naklada Protuđer.

„Čudesan je ovo prvijenac našega Nikole, u kojemu je glavna odrednica vjekovna borba dobra i zla, ispričana jezikom mašte koja ima uporište u Božjoj riječi, istini i obraćenju“, kazala je profesorica Margita Vučetić, dodajući kako kroz roman upoznajemo okrutnost i besmislenost ratova, propalih ideologija, razornog i nemoralnog utjecaja medija te krize morala i autoriteta.

Profesorica Elvira Eterović je u svom predstavljanju citirala upečatljive fragmente iz knjige posebno se osvrćući na neobična bića koja predstavljaju „malenoga“ čovjeka koji često ostaje neprimjetan u svijetu zla. Govorila je i o ljubavi glavnog junaka romana Jonasa prema Aner, naglasivši kako njihova ljubav zagrijava srca čitatelja u svijetu mračnih i zlih namjera bezdušnog Marduka.

Viša savjetnica za vjeronauk Sabina Marunčić je pojasnila kako se u ovom romanu isprepliću realnost i fantazija. „Autor nam kroz izmišljena bića i likove želi poslati vrlo važne poruke koje u sebi sadrže općeljudske i kršćanske vrijednosti. Govori nam o važnosti braka, obitelji, prijateljstva i dobrote. Prikazujući nam borbu dobra i zla koja se odvija u ovom svijetu, upoznaje nas s pozitivnim likovima ovoga romana. Međutim, uz sve napore pozitivni likovi ne uspijevaju samo ljudskim snagama pobijediti zlo, a to nam se otkriva na samom kraju romana u kojem prepoznajemo Isusa Krista koji je pobijedio zlo, grijeh i smrt“, ustvrdila je.

Zahvaljujući svim nazočnima na dolasku, svojoj obitelji na svakodnevnoj potpori i strpljenju, autor Nikola Milanović je rekao kako „kao profesor vjeronauka već dugo razmišlja o svijetu mladih u kojem je često prisutan 'fantasy' žanr“, dodavši kako je zbog toga odlučio krenuti u pisanje ovoga romana koji je razumljiv svim generacijama. „Na pisanje romana potaknulo me i čovjekovo iskustvo zla s kojim se trebamo boriti. Ako idemo sami osuđeni smo na propast te zbog toga glavni junaci romana u svim teškim situacijama slijede tračak nade koji ih može spasiti“, nastavio je, zaključujući kako je u romanu spomenuo brojne moralne probleme s kojima se susreće suvremeni mladi čovjek.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...