Split: Predstavljanje knjige „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca"

U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u utorak 6. veljače predstavljena je u organizaciji Postulature za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca i Hrvatske udruge Benedikt knjiga mons. dr. Jurja Batelje „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca". Knjigu su uz autora predstavili doc. dr. don Josip Dukić i liječnica prof. dr. Neda Aberle, a moderator programa je bio Radoslav Zaradić, mag. povijesti, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt.

U uvodnom izlaganju, autor Batelja govorio je o sadržaju knjige i o blaženom Stepincu. Ova nova knjiga sažetak je sveukupnog postupka za Stepinčevo proglašenje blaženim i svetim, u njoj se izvornim dokumentima i kemijskom i toksikološkom analizom dokazuje da progonitelj KPJ nije birala sredstvo u eliminaciji ili ubojstvu svoje žrtve – zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, rekao je. Knjiga ima 680 stranica i podijeljena je u četiri dijela. Prvi dio pokazuje na koji način djeluje progonitelj; drugi opisuje poteškoće na koje nadbiskup Stepinac nailazi i kako doživljava svoju agoniju, u trećem poglavlju riječ je o Stepinčevoj suživljenosti Otajstvom Kristove muke, ne prigovara na boli koje podnosi već oprašta onima koji mu ga nanose; u četvrtom poglavlju knjige riječ je pak o glasu svetosti i Stepinčeva mučeništva.

Mons. Batelja istaknuo je kako mu je drago što hrvatski narod konačno može vidjeti i razobličiti progonitelja u svoj njegovoj zlobi. „To je ujedno i moj odgovor na svu onu bezočnost koja se pokazala u hrvatskom tisku, napadajući i moj rad i blateći sveti lik blaženog Alojzija Stepinca", rekao je mons. Batelja i istaknuo: „Nakon predstavljanja ove knjige, potrebno je da svi ponesemo kući optimizam, vedrinu, radost i ponos što smo katolici, jer biti katolik ne znači biti nazadan i retroaktivan, nego znači imati i pogled, jasno upravljen prema budućnosti koju jamči Bog. I sve ono što je protiv čovjeka i njegove vječne sreće u Stepinca nalazi svoj puni smisao, jer je on znao i zastupao na zemlji 'sve prestaje, a Nebo ostaje'".

Dr. Aberle ustvrdila da su komunističke vlasti kardinala Stepinca trovale hranom priloživši toj tezi toksikološke i kemijske nalaze koji su rađeni devedesetih godina u Hrvatskoj i inozemstvu. Osvrnula se na Stepinčevo stanje po izlasku iz Lepoglave, te podsjetila kako je u službenom priopćenju 5. prosinca 1951. istaknuo da je otpušten na kućni pritvor u Krašić zbog teške bolesti. „Pretpostavlja se da je nadbiskup Stepinac bio diskretno ozračen radioaktivnim tvarima, za što nemamo konkretne dokaze ali imamo svjedočenja na crkvenom sudištu. Možemo reći da iako su postojale sumnje i naknadna svjedočenja da je kardinal sustavno trovan, dokazi su dobiveni nakon njegove ekshumacije 1993. S obzirom da su dokazane visoke koncentracije teških metala u kostima, analizirani su i uspoređeni simptomi koje je imao kardinal sa simptomima trovanja", rekla je dr. Aberle.

Govoreći o komunističkom progonu i mučeništvu blaženoga Alojzija Stepinca, Dr. Dukić kazao je kako je knjiga mons. Batelje zaokružen historiografski rad o vrlo istraživanoj, ali i složenoj temi koja je u neprekidnom slijedu prisutna u hrvatskoj i svjetskoj historiografiji od kraja II. svjetskog rata sve do danas. U nastavku predstavljanja mons. Batelja je kroz filmsku projekciju prikazao brojne dokumente, fotografije, pisma i svjedočanstva do kojih je došao istražujući život kardinala Stepinca. U glazbenom dijelu nastupio je mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije Don Frane Bulić i zbor „Znak mira" pod vodstvom mo Lidije Matijević.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...