Predstavljena monografija mons. dr. Drage Šimundže „Marko Marulić – Pjesnik i didaktičar“

U velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, u utorak, 5. prosinca predstavljena je nova knjiga mons. dr. sc. Drage Šimundže „Marko Marulić – Pjesnik i didaktičar“. Knjiga/monografija je objavljena u nakladi Književnog kruga – Marulianum, kao 8. knjiga u nizu. Na svečanom predstavljanju su bili nazočni splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante dr. Ančić, dr. Ivan Ćubelić, nekoliko profesora s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, brojne redovnice kao i veliki broj građana.

O knjizi su, uz autora, govorili recenzenti prof. dr. sc. Ivan Bošković sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, dr. don Mladen Parlov profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, glavni urednik knjige i ravnatelj „Marulianuma“ dr. Bratislav Lučin, te u ime nakladnika „Književni krug Split“ akademik Nenad Cambi.

Knjiga „Marko Marulić - pjesnik i didaktičar“ ima 387 stranica. Podijeljena je na četiri djela satkanih od nekoliko potpoglavlja koja obuhvaćaju više stotina jedinica. Prezentirane su sve dosadašnje spoznaje o Maruliću i njegovu djelu, tako da prvo poglavlje služi i kao uvod u cijelu knjigu. U drugom poglavlju prikazana je Marulićeva hrvatska poezija, njezina recepcija i odjek u hrvatskom pjesništvu, te se istražuju razlozi zbog kojih je hrvatska književna historiografija 19. st. prozvala Marulića „ocem hrvatske književnosti“. U trećem djelu autor se bavi Marulićem kao moralno-teološkim didaktičarom te etičko-teološkim piscem. U četvrtom, posljednjem poglavlju autor progovara o estetsko-etičkim te biblijsko-teološkim vidovima Marulićeva opusa.

G. Cambi je na početku sve nazočne pozdravio te ih ukratko upoznao s radom Književnog kruga Split kojem je osnovna svrha objavljivanje baštine hrvatske pisane riječi i poticanje na proučavanje te baštine.

„Knjiga/monografija nadasve je vrijedan doprinos u razumijevanju složene problematike i tematike koju obrađuje. U njoj je sabrano višegodišnje autorovo bavljenje kompleksnom problematikom Marulićeva knjiženog djela, ponajprije aspektima njegove etičke dimenzije“, kazao je prof. dr. Bošković, te dodao kako je monografija dragocjen doprinos hrvatskoj književnoj znanosti i kulturi.

„Pišući o Maruliću don Drago je, i ne htijući, progovorio o sebi kao o velikom znalcu ne samo Marulića nego i estetike, proze i pjesništva, morala i teologije, sakralne i profane književnosti“, rekao je dr. Parlov te naglasio kako knjigu možemo, bez sumnje, ubrojiti među najvažnija don Dragina djela, a hvala Bogu ima ih na pretek (12 knjiga i više od tisuću bibliografskih jedinica, između kojih više od 220 znanstvenih i stručnih radova). Naglasio je kako ova knjiga ide uz bok njegova velebnog dvosveščanog djela „Bog u djelima hrvatskih pisaca – Vjera i nevjera u hrvatskoj književnosti 20. st.“. Na kraju je dr. Parlov, čestitajući don Dragi na ovom izuzetnom djelu, kazao kako će knjiga  „Marko Marulić, pjesnik i didaktičar“ obradovati sve marulologe, ali i sve ljubitelje lijepe riječi, sa željom da se ne umori, nego da nas čim prije iznenadi nekim novim djelima.

Govoreći o knjizi kao glavni urednik dr. Lučin je kazao kako je posebno sretan što je ova knjiga ugledala svjetlo dana, a govoreći o autoru rekao kako je dr. Drago Šimundža, svećenik, kulturni i znanstveni djelatnik, teološki pisac, publicist i prevoditelj, književni povjesnik, kritičar i esejist.

Na kraju, dr. Šimundža je zahvalio svima koji su svojom nazočnošću uveličali predstavljanje njegove knjige te svima koji su zaslužni što je knjiga ugledala svijetlo dana. „Objavljivanje knjige „Marko Marulić-Pjesnik i didaktičar“ je iz više gledišta značajna, ne smo za hrvatsku povijest i kulturu, nego iza europsku povijest i kulturu. Marulić je bio nositelj kršćanske ideje u tom nemirnom vremenu, vremenu koje nosi u sebi velike vrijednosti ali istovremeno i stanovite i određene probleme tehničke naravi“, kazao je. Nadodao je da je Marulić za nas i općenito rečeno najvažniji kao pjesnik. „On je s jedne strane povjesničar naše srednjovjekovne i novovjekovne književnosti, ali on je i 'Otac' naše umjetnosti, književnosti. Marulić je višestruko značajan i kao pjesnik svojih pjesama na latinskom jeziku i pjesnik svojih pjesama na hrvatskom jeziku. Najviše se radovao i veselio onog dana kad je završio svoju Juditu, negdje 1501. godine, te odmah napisao jednom svom prijatelju kanoniku 'Evo sam završio jedno svoje poetsko djelo. Neću ti ništa puno govoriti, nego dođi i vidi, pa ćeš vidjeti da i hrvatski jezik ima svog Dantea'“. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...