Koncertom u crkvi sv. Ilije u Metkoviću počele prosinačke svečanosti

U subotu, 2. prosinca u crkvi sv. Ilije proroka, koncertom sakralne zborske glazbe Akademskog zbora Bazilike Srca Isusova „Palma“ iz Zagreba počele su prosinačke svečanosti u Metkoviću, koje će biti obogaćene brojnim koncertima u metkovskim crkvama, trgovima kralja Tomislava i Franje Tuđmana, te  programima u GKS-u, ispred sportske dvorane i Gradskom parku.

Uz riječi dobrodošlice prije početka koncerta brojne Metkovce, među kojima svećenike i časne sestre, pozdravio je ravnatelj GKS-a Milan Kapović te član i predsjednik zbora „Palma“ Metkovac Roko Veraja, koji je, govoreći o djelovanju zbora, zahvalio svima koji su pridonijeli ovom programu istaknuvši kako se nada da će svi nazočni nakon koncerta otići radosniji i sretniji nego što su došli, što se i obistinilo.

Koncert je počeo pjesmom Slavim te Gospode J. S. Bacha, potom A. Brucknera - Locus iste;   T.L. da Victoria - Jesu dulcis memoria;  F. Dugana - Molitva;  I.pl. Zajca - Ave Maria; R. Matz - K suncu prosi- Romarska i - Poslušajte svi sada;  M. Lešćana - Zdrav devica (sopran: Silvia Klinar); V. Stahuljak - Isuse naš; A. Klobučar - Rosite nebesa; J. S. Bacha - Ein kind gebor,n zu Betlehem. Solistica tradicionalne austrijske pučke pjesme koju je obradio dirigent Franjo Klinar- Maria durch ein Dornwald ging, bila je Nela Katalenić. Koncert, uz veliko oduševljenje svih nazočnih nastavljen je izvedbom tradicionalnih hrvatskih adventskih pjesama - Visom leteć ptice male, Poslan bi anđel Gabrijel, Zlatnih krila i završen pjesmom Sergeja Rahmanjinova - Bogorodice, Djevo, radujsja.

Koncert je organiziran suradnjom Zbora i Ustanove za kulturu i sport Metković, a potpomognut je od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Mješoviti Zbor „Palma“ koji prvi put gostuje u Metkoviću, sastavljen uglavnom od sadašnjih i bivših studenata Zagrebačkog sveučilišta koji dolaze iz cijele Hrvatske, trenutno broji četrdesetak članova. Osnovan je nakon II. svjetskog rata s ciljem oblikovanja  liturgije u matičnoj crkvi; njeguje repertoar duhovne glazbe u rasponu od gregorijanskog korala do djela suvremenih skladatelja, a  posebnu pažnju poklanja hrvatskoj vokalnoj baštini. Uz redovitu aktivnost vezanu uz liturgiju, zbor ostvaruje zapažene nastupe, odnosno cjelovečernje koncerte u crkvenim i koncertnim  prostorima u zemlji i inozemstvu, osvajajući brojne nagrade i zlatne plakate na natjecanjima. Između ostalih, u svibnju g.2016. „Palma“ je održala i humanitarni koncert za organizaciju  „Marijini obroci“ za potrebe Afrike.

Zbor je pjevao i na svetoj misi povodom beatifikacije oca  Ante Gabrića,  koju je predvodio kardinal Josip Bozanić u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu 28. veljače 2015.godine.  Metkovac Matiša Rajčić s „Palmom“ je surađivao početkom 1990-ih kada je zbor snimio nosač zvuka - Hrvatska liturgijska glazba 20-og stoljeća, za koje je 1995. godine bio nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu „Porin“. Na navedenom nosaču zvuka Rajčić je gostovao kao solist, a dulji niz godina  bio je i čest gost na koru Bazilike. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 10. svibnja predstavljena je knjiga Katolička ...
Multimedijalna izložba „Drvene romaničke vratnice splitske katedrale – istraživanje, restauriranje i zaštita" autorice ...
U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 03. svibnja predstavljena je knjiga Sveta ...
Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i župa Uznesenja BDM u subotu, 28. travnja, 2018. započeli su devetnicu ...
U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 26. travnja predstavljena je knjiga Punina ...
U Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu 24. travnja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Splitu i Hrvatskoga ...
U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 19. travnja predstavljena je knjiga Moja ...
U Zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu svečano su u znaku 450. obljetnice prvog izdanja ...