Predstavljeno hrvatsko izdanje nove knjige pape Franje „Oče naš“

Na konferenciji za medije u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, u četvrtak 23. studenoga, predstavljena je nova knjiga pape Franje „Oče naš“. Knjigu su predstavili splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. sc. fra Ante Vučković, direktor nakladne kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik mr. sc. Petar Balta.

Dr. Radalj je istaknuo kako je izdavačka kuća Verbum zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s Vatikanskom izdavačkom kućom ostvarila da Hrvatska bude jedina zemlja u kojoj je knjiga „Oče naš“ predstavljena na dan svjetske premijere, a podsjetio je i da im je ista čast iskazana i prije dvije godine objavljivanjem knjige „Božje je ime Milosrđe“. „Ovo je iznimna knjiga pape Franje, jedna od onih koji mogu mijenjati svijet nabolje. Svatko tko pročita ovu knjigu neće ostati ravnodušan. Slika Boga Oca ovom knjigom postaje jasnija, bliža te poziva da našeg nebeskog Oca možemo slobodno zvati 'tata'“.

Mons. Barišić prisjetio se svog biskupskog gesla, koji je također glasio „Oče naš“ pa je naglasio kako mu je ova knjiga posebno draga. „Zapravo, cijelo se evanđelje može sažeti u dvije riječi - Oče naš, a ova knjiga povezuje život sa svetim tekstom molitve Očenaš. Ta molitva je poput himne i zastave. Za mene je Očenaš molitva ujutro, podizanje zastave i himna Bogu koji nije kozmički Bog, nego osobni Bog. To je bogatstvo koje treba otkrivati. Ova molitva je univerzalna, povezuje sve jezike i kulture", kazao je. Nadbiskup se osvrnuo i na problem očinstva i današnjeg traganja za očevom blizinom i ljubavlju. „Ova knjiga je nova mogućnost da stvarno uđemo u baštinu, bogatstvo i sinovstvo u koje nas je Isus uveo po otajstvu molitve Oče naš. Došlo je vrijeme da se kaže da postoji Otac koji nas ljubi, voli, čini da smo braća i sestre. Svijet ima budućnost ukoliko ima zajedničkog Oca".

Dr. Vučković je primijetio kako Papa u ovoj knjizi snažno naglašava da Bog ne može bez nas, da Bog ne želi bez čovjeka. „Papa za sugovornike ne uzima ugledne teologe, ne raspravlja teološki već upravo preko zatvorskog kapelana don Marca Pozze, te za sugovornike uzima  zatvorenike, zločince. Oni su pozadina na kojoj se možda jasnije vidi tko je to nebeski Otac i što to zapravo znači“. Zaključio je da Papa u ovoj knjizi nastavlja ono o čemu je govorio u knjizi „Božje je ime Milosrđe“ - inzistira na milosrđu posebno prema ljudima koji su 'rubni'. „Na kraju knjige Papa se odvažio kazati kako je Crkva kao majka zločinca koji je u zatvoru. Bez obzira što je učinio taj zločinac, majka će ga prihvatiti i neće ga prestati ljubiti. Papa iznosi i svoja razmišljanja da Crkva treba biti mjesto u kojem će svaki čovjek moći pronaći nekoga tko u njega vjeruje i ima povjerenja. To je na neki način slika nebeskog Oca koja je stavljena u molitvu Očenaš i koju nas Isus poziva moliti“.

Glavni urednik nakladne kuće Verbum, mr. Balta je rekao kako ova knjiga redefinira odnos prema Bogu, sebi i drugima. „Oče naš nas uči kako živjeti odnos s Bogom, kako osjetiti sigurnost u Božjim rukama. Potiče nas na međusobno zajedništvo ljudi, a ono što sve ljude uključuje i povezuje je sinovstvo u Ocu. Čitajući tekst ove knjige, polako se razbijaju lažne slike Boga kao zahtjevnog i strogog suca, a snaži slika Boga kao milosrdnog Oca“. Naglasio je kako je ovo knjiga koja obogaćuje čovjeka toliko da žudi o njoj pričati drugima.

U ovoj knjizi Papa Franjo jednostavnim i svima razumljivim jezikom, u formi razgovora, objašnjava molitvu Očenaša. Knjiga omogućuje dublji pogled na dobro poznatu molitvu te njezino sveobuhvatno razumijevanje i primjenu na svakodnevnicu svakog čovjeka. Tumačeći pažljivo i redak po redak molitvu Očenaša papa Franjo povezuje pojedine zazive molitve sa stvarnim životom te iznosi brojne zgode koje je doživio kao svećenik i kardinal u Buenos Airesu, ali ujedno iznoseći i nemire i nade muškaraca i žena današnjice. Sve to ovu knjigu čini vrlo životnom i korisnom svim ljudima budući da ona omogućava da Isusova molitva Očenaš postane vodič za život pun smisla i svrhovitosti.

Nakon današnjeg istodobnog objavljivanja u Italiji i Hrvatskoj, izdanja Papine knjige „Oče naš“ uslijedit će i u mnogim drugim zemljama. Očekuje se da će knjiga ponoviti uspjeh Papine knjige „Božje je ime Milosrđe“, koja je postala međunarodni bestseler prodan u milijunima primjeraka i čije je hrvatsko izdanje doseglo nakladu od 20.000 primjeraka.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...
U Svetištu čudotvorne Gospe Sinjske u petak, 1. prosinca svečano je otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u ...