Promovirana knjiga "Rim, a ne Beograd" Darka Hudelista

Knjiga "Rim, a ne Beograd, u kojoj autor Darko Hudelist na 800 stranica detaljno analizira ulogu  važnost Katoličke Crkve u Hrvatskoj za vrijeme komunističke vlasti Josipa Broza Tita u bivšoj Jugoslaviji, promovirana je u ponedjeljak, 28. kolovoza u Solinu. O knjizi su govorili: prof. dr. Mirjana Matijević Sokol, don Vjeko Pavlinović, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, urednik knjige i izdavač kuće Alfa iz Zagreba Božidar Petrač te autor knjige.

Hudelist je istaknuo kako je naslov knjige "Rim,a ne Beograd," zapravo, nikad izrečeno geslo i krilatica Katoličke Crkve u Hrvatskoj. "Poruka te krilatice je da je glavni grad Hrvata Rim u smislu Vatikana - centar zapadnog civilizacijskog kruga s kojim su Hrvati u tijesnim vezama trinaest stoljeća, a Beograd je glavni grad Jugoslavije u koju su Hrvati ušli stjecajem povijesnih okolnosti," rekao je Hudelist. Po njegovim riječima, Rim je "stvarni stožer Hrvata". Hudelist je istaknuo kako njegova knjiga tematizira nacionalno-politički angažman Katoličke Crkve u Hrvatskoj u 20. stoljeću s naglaskom na pokret obilježavanja trinaest stoljeća kršćanstva, koji se, po njemu odvija u dva razdoblja-najprije u vrijeme Alojzija Stepinca a zatim drugi "glavni dio" u doba Franje Kuharića i Frane Franića između 1975. i 1984. godine. "To je bio državotvorni pokret Katoličke Crkve u Hrvatskoj koja je bila jedina nacionalna snaga u Hrvatskoj koja je smjela i mogla slobodno govoriti svojim posebnim metajezikom nakon sloma Hrvatskog proljeća," rekao je Hudelist.

Govoreći o važnosti razdoblja između 1975. i 1984. godine, Hudelist je istaknuo kako je to bilo vrijeme kada se mijenjala struktura svijeta na globalnoj regionalnoj i domaćoj hrvatskoj razini. "Na globalnoj razini tada se odvija informatička revolucija i globalizacija koja ima svoje političke značajke u smislu rušenja bipolarne strukture Europe i svijeta, to jest rušenja komunističkog sustava u čemu su glavne uloge odigrali Vatikan na čelu s Papom Ivanom Pavlom II i američki establišment na čelu s predsjednikom Jimmy Carterom i njegovim savjetnikom Zbigniewom Brzezinskim koje je naslijedio Ronald Reagan. "To je bilo razdoblje u kojem se trebalo uključiti u to i rješavati domaće probleme na planu osamostaljenja Hrvatske tijekom 70-ih i 80-ih godina a posebno kada je krenula rušilačka snaga iz Beograda u smislu Miloševićevog velikosrpskog projekta“, kazao je Hudelist. Govoreći o svojoj knjizi, Hudelist je također istaknuo kako je on "obraćenik te se krizmao prošlog ljeta."

O nastanku knjige i njenom značenju za hrvatsku kulturu, povijest i cijelo društvo govorio je Petrač istaknuvši: „Darko Hudelist je višegodišnjim istraživanjima vrlo jasno pokazao što je projekt 'Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata' značio i koliko su bile dalekosežne poruke koje su upućene sa proslava Hrvatske marijanske ili Jelenine godine od 1975. do 1984. Svojom knjigom 'Rim, a ne Beograd'. Hudelist je zorno pokazao vještinu i dalekosežnost promišljanja crkvene i svjetovne povijesti hrvatskog naroda crkvenih vodećih osobnosti onoga vremena, dakle čitava hrvatskoga episkopata na čelu s nadbiskupom Franjom Kuharićem, Živkom Kustićem kao promotorom causae cijelog projekta pokretačem te nizom teologa od Šagi-Bunića do Turčinovića.“ Naime, projekt je, ističe autor, očito imao ne samo iznimno vjersko značenje, nego je poticao ljubav prema domovini, prema cijeloj povijesti i tradiciji Crkve i hrvatskog naroda, učvršćivao svijest o neprekidnoj državnosti hrvatskoga naroda i jačao hrvatsko nacionalno biće.

Fotogalerija: SBC

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je naglasio kako je knjiga "Rim, a ne Beograd," iznimno važna jer su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata željele odvojiti Katoličku crkvu u Hrvata od Vatikana, odnosno od Rima. "Hvala Katoličkoj Crkvi i kardinalima Stepincu i Kuhariću, jer da nije bilo njih danas bi neki drugi, slični Jakovu Blaževiću, pisali knjige o Beogradu a ne o Rimu," rekao je Boban. Don Vjekoslav Pavlinović je kazao kako knjiga pokazuje da je Crkva u Hrvata "znala biti mudra i da se nije odrekla svojeg naroda." "Hudelist u ovoj knjizi govori o događajima koji su počeli u Solinu gdje je 1975. godine započeo pokret obilježavanja trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, a koji su urodili hrvatskom državom 90-ih godina 20. stoljeća," kazao je Pavlinović.

U kulturnom djelu programa, nastupila je klapa Dalmati (Solin) i Zbor Mihovil iz župe Kamen (Split). Na predstavljanju su sudjelovali i članovi Povijesne postrojbe kralja Zvonimira KUD-a ''Kralj Zvonimir'' Knin prikazujući likove kralja Zvonimira i kraljice Jelene Lipe, te vitezova.

Na kraju predstavljanja prikazan je dokumentarni film u trajanju od 22 minute o proslavi Jelenine godine u Solinu 12. rujna 1976., tj. prije 41 godine. Taj je film snimio fra Miroslav Hlevnjak, a film je proizvela Kršćanska sadašnjost iz Zagreba. Posjetitelji su filmom po prvi put mogli vidjeti kako je to izgledalo u Solinu, u nazočnosti od 100.000 ljudi, prije više od 40 godina, na prostoru ispred crkve Gospe od Otoka.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...
U Svetištu čudotvorne Gospe Sinjske u petak, 1. prosinca svečano je otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u ...