U Metkoviću otvorena izložba slika „Koraci" i predstavljene dvije knjige Matije Maše Vekić

U Gradskoj knjižnici u Metkoviću u ponedjeljak 7. kolovoza prof. Matija Maša Vekić u svom rodnom gradu postavila je izložbu slika „Koraci" i predstavila knjige „Sveti Leopold Bogdan Mandić i sveti Pio iz Pietrelcine - svjedoci Božjeg milosrđa" i „Majka Božja od Kamenitih vrata - Gospa zagrebačka".
Izložbu slika „Koraci" otvorila je povjesničarka umjetnosti prof. Katarina Barišić. Izložba je iskorak u likovnost - sinteza likovnosti i duhovnosti, gdje prof. Vekić nizom crtačkih i slikarskih tehnika predstavlja različite motive, teme i kompozicije, ali je Krist njezina odrednica života, pa i razumljivo da je većina slika temeljena na temi Krista i njegova života, kao i brojni portreti žena koje su u vrijeme komunističkog režima bile prave križonoše, ali i velike Hrvatice u borbi za svoje domoljublje i nacionalni identitet. Time je izložba još više obogaćena.

Govoreći o knjizi „Majka Božja od Kamenitih vrata - Gospa zagrebačka" dr. Ružica Martinović-Vlahović istaknula je kako su u knjizi prikazana sva tri vida pobožnosti - molitelji, proslave s uglednicima i procesije svake godine uz čašćenje čudotvorne Gospine slike, koje kreću od katedrale, preko Trga bana Jelačića do Kamenitih vrata. Knjiga je podijeljena u dva dijela - prvi dio govori o svetištu Majke Božje od Kamenitih vrata, drugi dio obogaćen je pjesmama i molitvama Gospi zagrebačkoj, među kojima su i molitve kardinala Franje Kuharića i blaženog Alojzija Stepinca. Na samom početku dvije su pjesme o Mariji sv. Petra Krizologa ili Zlatorječitog i francuskog književnika Paula Claudela, koje se mogu shvatiti i kao autoričina posveta knjige Majci Božjoj. Tu je i citat pape Benedikta XVI. U knjizi je 25 umjetničkih pjesama. Brojne vrijedne fotografije objekata i umjetnina čine je zanimljivom za čitanje.

O knjizi „Sveti Leopold Bogdan Mandić i sveti Pio iz Pietrelcine - svjedoci Božjeg milosrđa" govorila je autorica Vekić. Pročitala je i predgovor provincijala Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčevića koji je zahvalio autorici na vrijednoj knjizi koja će zacijelo pomoći, ne samo štovateljima kapucinskih svetaca, nego i svim vjernicima da i dalje nastave živjeti milosrđe, sigurni da će dobri Bog i njima biti milosrdan, te zaželio da preko knjige dobri Bog nastavi izlijevati milost u mnoge duše. Knjiga ima praktičnu stranu. Osim što ukratko donosi kratke biografije svetaca, dodaje i više molitava i devetnica svecima, kao i mišljenja uglednih osoba o kapucinskim svecima.

Matija Maša Vekić rođena je 1954. godine u Metkoviću, diplomirala je opću lingvistiku i indologiju te teologiju i duhovnost u Zagrebu. Svestrana je umjetnica, obogatila je hrvatsku književnu scenu sa svojih 28 knjiga iz područja kulture i duhovnosti, a izložba „Koraci" njen je iskorak u likovnost. Slikarstvom se intenzivnije bavi posljednjih nekoliko godina. Sudjelovala je na osam skupnih izložbi u Zagrebu, Salzburgu i Velikoj Gorici, a ovo je njezina peta samostalna izložba slika.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...