Imotski: „Molitveni dukati moga zavičaja“

Zadnji dan projektnog tjedna „Dukati moga zavičaja“, kojim je Osnovna škola „Stjepan Radić“ proslavila 300. obljetnicu oslobođenja Imotske krajine od Turaka, posvećen je pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji koju Imoćani štuju kao Gospu od Anđela. Upravo je stoga zadnji dan naslovljen „Molitveni dukati moga zavičaja“, a program se održao u dva dijela.

U predvorju donje zgrade škole održan je prvi dio programa. Na početku je ravnateljica Monika Pavlović Grabovac zahvalila vjeroučiteljima i njihovim vanjskim suradnicima koji su pripremili zadnji projektni dan, osobito koordinatorici petog dana Aneli Kukavica. Nakon uvodne molitve uz prezentaciju fra Zoran Kutleša održao je predavanje o pobožnosti vjernika Gospi nekada i danas. Zatim je uslijedila kratka pobožnost u kojoj su učenici recitirali stare molitve, što su tijekom proteklih mjeseci marljivo skupljali i bilježili. Prvi dio završio je dvjema pjesmama u čast Gospi.

Drugi dio programa održan je u crkvi sv. Frane. Nakon Gospine krunice koja je bila obogaćena starim molitvama Gospi i Isusu, što su recitirali učenici, upriličena je misa koju je predslavio fra Zoran  u koncelebraciji s fra Rafaelom Begićem i fra Jozom Grbavcem. U prigodnoj propovijedi fra Zoran je rekao da dolikuje da projektni tjedan završi slavljem svete mise u kojoj Bogu zahvaljujemo za sva dobra, osobito za dukate Imotske krajine. Istaknuo je da je Gospa od Anđela, naša majka i zaštitnica, najvrjedniji dukat imotskog zavičaja.

Nakon euharistijskog slavlja gvardijan fra Kristian Stipanović uputio je riječ zahvale svim djelatnicima i učenicima škole jer su svojim projektnim tjednom obogatili proslavu 300. obljetnice te učinili sve ponosnima i radosnima zbog svekolikog bogatstva Imotske krajine. Uslijedio je nastup dječjeg zbora „Gospini anđeli“ i mladih gangaša. Kao gosti iznenađenja nastupile su gangašice iz Prološca, a zatim su mladi mandolinisti po prvi put izveli pjesmu Gospi od Anđela koju je o 300. obljetnici napisao fra Ivan Režić.

Na kraju programa prigodnu je riječ uputila ravnateljica i zahvalila svima koji su doprinijeli da se „Dukati moga zavičaja“ tako lijepo i svečano održe. Osobito je zahvalila glavnoj koordinatorici programa profesorici Sanji Bago te joj uručila prigodni dar. Nakon što su svi prisutni otpjevali himnu Gospi od Anđela, uputili su se do fontane gdje je, uz recitaciju i sviranje učenika Gorana Žužula, spuštena prigodna zastava. Potom je ravnateljica proglasila projektni tjedan završenim te je izrazila želju da ovakvih događaja bude što više u Imotskom i našoj Domovini.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...