Potpisan Ugovor o palači Skočibušić između Splitsko-makarske nadbiskupije i Vlade Republike Hrvatske

Na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske od 18. svibnja 2017. splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić potpisali su Ugovor u utorak, 6. lipnja u palači Skočibušić na Peristilu u Splitu.

Nazočili su i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, povjerenica Vlade RH za grad Split prof. dr. Branka Ramljak, saborski zastupnici: novoizabrani župan Blaženko Boban, novoizabrani splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, gosp. Ante Sanader i gosp. Petar Škorić, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu i izaslanik ministrice kulture dr. Radoslav Bužančić, dr. Vanja Kovačić iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu, generalni vikar mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, gosp. Mate Peroš i gosp. Neven Matijević, kanonik Prvostolnog kaptola mons. dr. Ante Mateljan i kanonik i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić.

„Dugo smo čekali ovaj dan potpisivanja Ugovora i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa između Republike Hrvatske i Splitsko-makarske nadbiskupije. Napokon će povijest i kultura, blago i umjetnost koji se čuvaju u Riznici splitske katedrale i po raznim podrumima i trezorima biti dostojanstveno, lijepo, moderno i prikladno obrađeno i prezentirano i to najprije našim sugrađanima, a zatim i svim našim gostima kako bi se još bolje upoznali s našom bogatom poviješću i umjetničkim dostignućima“, kazao je nadbiskup Barišić na početku svoga pozdravnog govora. Ne ulazeći u cijelo desetljeće rješavanja toga pitanja, odnosno - kako reče - „cijelo desetljeće obećavanja i neispunjavanja obećanja“, nadbiskup je posebno zahvalio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske gosp. Andreju Plenkoviću, ministru državne imovine dr. Goranu Mariću, državnom tajniku Krunoslavu Katičiću, ministrici kulture dr. Nini Obuljen Koržinek i državnom tajniku Krešimiru Partlu. „Predsjednik Vlade i navedeni ministri sa suradnicima, upoznali su se s planom Nadbiskupije za ovaj prostor te uvidjeli, usudio bih se reći, nacionalni značaj stavljanja u funkciju ove zgrade i Riznice koja u nju treba preseliti iz dosadašnjih neprimjerenih prostora. U najkraćem roku su odgovorili na naše dopise i obavili svu zakonsku proceduru kako bismo danas mogli potpisati ovaj Ugovor i nastaviti potrebne radnje da u što skorije vrijeme, i još svečanije, ovdje otvorimo Riznicu sakralne umjetnosti splitske katedrale“, naglasio je mons. Barišić zahvalivši i Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je napravila prve inicijalne radnje za pokretanje ovoga projekta, splitskom Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture koji je cijelo vrijeme svojim savjetima i stručnom podrškom bio dio ove priče te suradnicima Nadbiskupskog ordinarijata bez kojih bismo teško došli do ove, gotovo završne faze čitavoga projekta. Zahvalio je i svim nazočnima izrazivši nadu da će i dalje podržavati ovaj projekt koji je važan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, grad Split, županiju, Crkvu u Hrvata i za našu Domovinu. Najavio je da će se više o čitavom projektu te kulturnom blagu koje će tu biti prezentirano javnosti reći u prigodi otvorenja koje je bi moglo biti sljedeće godine u devetnici sv. Dujmu.

Nazočnima se obratio i ministar dr. Marić kazavši da je Vlada pokazala razumijevanje prema Splitu i njegovim potrebama te da je ovaj čin darovanja čin pomoći čuvanja istine i svijesti o gradu Splitu, koji je sam po sebi „povijesna riznica“. „Ovaj prostor je slojevitoga sadržaja, on je vrijednosna točka i neka tako ostane i dalje. A ovaj potpis ugovora neka bude dar Splitu i svima nama na čuvanje svijesti i istine o sebi“, poručio je ministar Marić.

Na svojoj sjednici od 18. svibnja 2017., Vlada RH donijela je odluku da se palača Skočibušić daruje splitsko-makarskoj nadbiskupiji za potrebe otvaranja Riznice sakralne umjetnosti. Tom dolukom vrijednost darovanih nekretnina stavit će se u prijeboj vrijednosti nekretnina koje se neće moći vratiti Katoličkoj crkvi, a sve sukladno Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima. Kulturna strategija grada Splita predvidjela je upravo taj prostor za prezentiranje umjetničkog blaga Splitsko-makarske nadbiskupije i Riznice splitske katedrale. Novim postavom u primjerenom prostoru, na suvremen će način javnosti biti izloženi povijesni i umjetnički predmeti od nacionalne važnosti.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...