Predstavljena knjiga „Nova Kristova zapovijed“

U dvorani Dominikanskog samostana sv. Katarine u Splitu u ponedjeljak, 29. svibnja predstavljena je knjiga „Nova Kristova zapovijed. Jesmo li je zaboravili? Podloga novoj evangelizaciji“ autora Živana Sikirića. O knjizi su govorili prof. dr. sc. Tonči Matulić sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić sa Pravnog  fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i akademski kipar Kuzma Kovačić. Voditelj programa bio je prof. don  Anton Šuljić, pomoćnik direktora „Kršćanske sadašnjosti“. Predstavljanje se održalo u prigodi prve obljetnice autorove smrti.

Knjiga, koja je izišla u izdanju Kršćanske sadašnjosti, ima 214 stranica te četiri poglavlja: Nova Kristova zapovijed, Nova zapovijed kroz povijest do danas, Mi kršćani danas i nova kristova zapovijed, te Izvršavanje nove zapovijedi – podloga novoj evangelizaciji. Nastala je kao svjedočanstvo jednog zauzetog kršćanskog laika, posebice iz osjećaja nužnosti govorenja (pisanja) o temeljnoj Kristovoj zapovijedi ljubavi jer, kako i sam u uvodu navodi, „šutnja o ovom problemu bila bi, za ovoga autora, grijeh i pomanjkanje osjećaja ljubavi za Crkvu“. Autor iznosi uvjerljiva i dojmljiva promišljanja koja se u konačnici tiču same srži evanđeoske objave: Bog je ljubav. Knjigu je posvetio papi Franji, a razlog tomu su zasigurno nada i očekivanja koje Franjo pobuđuje u vjernicima svojim stilom vršenja papinske službe i glavnim naglascima u svojim izjavama, nagovorima i propovijedima.      

                                                                                                                                                                                                                                                                                   

„Autor u knjizi dijeli s drugima svoje uvide kako objava Boga trojstvene ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga pogađa konkretnog čovjeka. Ta je pogodnost najbolje sadržana u zapovijedi ljubavi. No, autor inzistira da zapovijed ljubavi treba shvatiti i prakticirati u smislu nove zapovijedi ljubavi kako je prenosi Ivanovo evanđelje, a to znači u svjetlu pashalnoga otajstva Isusa Krista“, kazao je prof. dr. Matulić, te istaknuo kako autor iz proživljene vjere u Sina Božjega iznosi na vidjelo veličinu i važnost nove zapovijedi ljubavi. Smatra da je „zapovijed ljubavi prema bližnjemu kao prema samome sebi nadmašena u novoj zapovijedi ljubavi kako nam je prenosi evanđelist Ivan (usp. Iv. 13, 134), a koju se uobičajeno naziva novom Kristovom zapovijedi, činjenica  koja određuje od samog naslova preko sadržaja do glavnih poruka tijek svih autorovih promišljanja i analiza“.

Govoreći o autoru Živanu Sikiriću, koji mu je bio stric, prof. dr. Hrvoje Sikirić je kazao kako je bio čovjek svoje vjere i duboko je živio tu vjeru. „Živan je bio pravnik i nedvojbeno je bio vezan uz čovjeka i uz ljudsko društvo. Svoju vjeru je prenosio preko radnog mjesta na kojem je radio. Ne samo za vrijeme svojih odvjetničkih dana, već i na drugim zaposlenjima, a posebno nakon umirovljenja, kada je dugo godina u savjetovalištu Gospe od zdravlja u Splitu pružao besplatnu pravnu pomoć“, rekao je Sikirić, te naglasio kako Živan svojim životom i ovom knjigom u svijet unio sasvim novu dimenziju „Kristovu ljubav“, kao princip i način međusobnog življenja.

„Barba Živan, kako smo ga zvali, ostao je vezan uz svoj rodni grad Hvar čitavog života, jer ga je volio. Volio je u njemu one lijepe oblike vjerskoga života, osobito potresnu pučku pasionsku baštinu i liturgiju Velikoga tjedna. Kao član Bratovštine sv. Križa, dolazio je neizostavno, sve do zadnjih godina života, u Hvar da bi u Velikome tjednu sudjelovao u obredima, procesijama i pjevanjima tih posebno lijepih dana u našemu zavičaju. Kao intelektualac i zauzeti laik na polju evangelizacije pisanom riječju, svjedočio je tim posebnim darom i svojim životom zapovijed Kristove ljubavi kojom ljubimo drugoga čovjeka, obitelj, narod, domovinu, čitavo Božje stvorenje i samoga Boga“, kazao je Kovačić. Objasnio je i kako ga je pozvao na suradnju i počastio prijedlogom da izradi naslovnicu za ovu drugu njegovu knjigu. „Poželio je da na njoj bude lik Uskrsloga Krista, središnji lik s moga oltarnoga reljefa u Svetištu Sveta Mati Slobode, Reljefa Vječne proslave. Njegov poziv na suradnju shvatio sam kao potvrdu moje nade da sam i sam u svojemu kiparstvu svjedočio za istinu za koju je on svjedočio - da je Bog Ljubav“, rekao je Kovačić.

Na kraju je zaključeno kako bi ovu knjigu trebalo učiniti dostupnom svima zbog snažne poruke i živoga svjedočanstva vjere njezinog autora. 

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...