Nadbiskup Barišić primio nadbiskupijske studente stipendiste

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u srijedu 16. studenoga u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, studente stipendiste Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s ravnateljem Caritasa prof. Slavkom Jerončićem. Splitsko-makarska nadbiskupija preko Caritasa ove godine dodjeljuje 45 stipendija za starije srednjoškolce i studente iz brojnijih obitelji i slabijega imovinskog stanja.




Prošle godine, kada se i krenulo sa stipendijama, dodijeljeno je 35 stipendija, od toga ih je desetero otpalo jer nisu ispunili uvijete za daljnju stipendiju a primljeno je dvadeset novih stipendista, kojima je nadbiskup ovom prigodom uručio ugovore. Visina stipendije je 500 kuna mjesečno. "Svake se godine broj stipendista povećava, a cilj je 100 stipendija godišnje", kazao je ravnatelj Jerončić, zahvalivši nadbiskupu na svesrdnoj podršci i susretu. 
Nakon što su se stipendisti osobno predstavili, nadbiskup Barišić izrazio je radost zbog susreta s tim ozbiljnim ali i razigranim mladim ljudima. Govorio im je o važnosti zajedništva, o svijesti pripadnosti obitelji, domovini i Crkvi te o talentima koje trebaju razvijati na osobno i zajedničko dobro. "Dragi mladi, svi vi pripadate različitim zajednicama: obiteljskoj, školskoj, fakultetskoj, sportskoj, ali zajedno pripadamo jednoj zajednici, jednoj obitelji - Crkvi. Dio smo mističnoga tijela Kristova. U njemu se razvijamo, od njega primamo i želimo mu uzvratiti zahvalnošću. Želio bih da i ovu stipendiju gledate u tom vidu. Ona je simboličan znak pažnje i pomoći u vašem formiranju kao izvrsnih stručnjaka, znanstvenika ali i dobrih ljudi. Stoga, želio bih da rastete intelektualno i duhovno, akademski i ljudski te da svoje talente razvijate na dobrobit Crkve i društva", kazao je nadbiskup Barišić obraćajući se stipendistima u kojima, kako reče, vidi "proroke nove kulture". Budući da novo doba nosi u sebi svoje radosti ali i svoje poteškoće, nadbiskup je mladež ohrabrio da se ne daju negativnim osjećajima, malodušnosti ili ispraznosti, nego da gaje osjećaje povjerenja i zahvalnosti dozivajući uvijek u sjećanje primljenu dobrotu.
Nadbiskupu je u ime stipendista zahvalila Petra Pavić, studentica III. godine Medicinskog fakulteta u Splitu naglasivši da im stipendija u ovim kriznim vremenima znači u materijalnom pogledu, ali još više ljubav Crkve, koja im se tim činom iskazuje. "Pobuđuje to u nama jači osjećaj pripadnosti Kristu i njegovom oltaru. Istina je da su koji put i kritike Crkve prema nama mladima opravdane. Znamo se zanemariti, pa i koju nedjeljnu misu izostaviti. Stječe se tada dojam da su nam zabave draže i kao da se osjeća pomanjkanje vjere kod nas mladih. No ovdje mogu posvjedočiti nešto drugo: mi mladi u dubini svoje duše nosimo istinski osjećaj za ono što je duhovno i sveto. Osjećamo Krista kao jedinoga istinskog prijatelja. Tako doživljavamo i Njegovu Crkvu u kojoj nalazimo mir i zaštitu, majčinsku brigu i sigurnost. Za tu i takvu vjeru zahvalni smo ne samo našim roditeljima, nego i našim župnicima i vjeroučiteljima uz koje odrastamo u vjeri. Zahvalni smo i Vama kao nadpastiru naše Crkve", kazala je studentica Petra te nastavila: "Dodjelom ovih stipendija, oče nadbiskupe, pokazali ste i Vašu brigu za znanost, za društvo i za domovinu. Mi smo tu i tu želimo ostati! Želimo završiti fakultete, biti korisni našem narodu i domovini Hrvatskoj, izgrađivati je zdraviju i sretniju. A kako bi to sve bez naše Crkve - moralne vertikale, koja nam nudi vrednote što nam ih nitko drugi ne može ponuditi. Stoga Vam, oče nadbiskupe, u ime svih nas izražavam ponajprije našu vjernosti i vjerničku poslušnost Crkvi Kristovoj, ljubav i odanost." Nadbiskup je predložio skori zajednički izlet, a susret je završio u spontanom razgovoru uz sok i kolače.