Čestitka mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK, nadbiskupu Joziću

Na kraju biskupskoga ređenja u crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta u Solinu apostolskom nunciju u Bjelorusiji nadbiskupu Anti Joziću čestitku uime hrvatskoga episkopata uputio je predsjednik HBK Želimir Puljić.

Uzoriti gospodine kardinale Parolin, braćo nadbiskupi i biskupi, dragi novozaređeni nadbiskupe Joziću!

Obred ređenja je završen i Vi ste polaganjem ruku i pomazanjem osposobljeni preuzeti dužnost koju Vam je papa Franjo namijenio, a providnost odvijeka odredila još od utrobe Vaše pokojne majke Ane. Ovom svetom činu raduje se Vaša rodbina, raduje se puk Božji, raduju se biskupi, svećenici, Bogu posvećene osobe. Neka bude blagoslovljeno Vaše služenje u Crkvi Njegovoj.

Papa Franjo, koji Vas je imenovao svojim predstavnikom u Bjelorusiji, ne umara se ponavljati kako želi da biskupi budu ponizni sluge koji s ljubavlju grle ožalošćene i siromašne, da budu pastiri s osmijehom oca koji stvara klimu opuštenosti i sigurnosti, poput pape Lucianija koji je mjesec dana očinskim osmijehom osvojio svijet. Papa Franjo posebice želi da biskupi umrežuju akciju i kontemplaciju te budu obilježeni mirisom mistike.

Preuzvišeni nadbiskupe Joziću, papa Franjo je prepoznao u Vama poniznoga Božjeg slugu, koji uz miris mistike i vedri osmijeh oca, ima dobre pretpostavke izvršiti poslanje koje Vam povjerava. Vi ćete na diplomatskoj ravni predstavljati Svetog Oca i Svetu Stolicu te povezivati biskupe s institucijama Svete Stolice, a uz to njegovati ekumenizam i međureligijski dijalog s ljudima koji vjeruju na drugačiji način.

Uime ovdje nazočnih zahvaljujem uzoritom kardinalu Pietru Parolinu za dolazak po treći puta u Hrvatsku, za upućene riječi i za svjedočanstvo trajno dobrih veza između Svete Stolice, Pape i našega naroda.

Vama, dragi nadbiskupe Ante, želimo da Gospodin koji Vas je odabrao u službu episkopata, učini da Vaš boravak i služenje narodu Bjelorusije uime Svetoga Oca i Svete Stolice bude plodno i blagoslovljeno. Živjeli!