Upriličeni XXVII. redovnički dani u Splitu

U organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara (HKVRP) i Hrvatske unije viših redovnih poglavarica (HUVRP) u dominikanskom samostanu u Splitu u petak 16. rujna i u subotu 17. rujna održani su XXVII. redovnički dani s temom "Redovnici, jeste li sretni?" Dani s istovjetnim programom održani su istodobno i u Zagrebu, kako bi što veći broj hrvatskih redovnika i redovnica mogao sudjelovati na beatifikaciji Drinskih mučenica u subotu 24. rujna u Sarajevu. Pozdravivši nazočne i otvarajući rad predsjednica HUVRP-a s. Maria - Ana Kustura izrazila je nadu da će skup svih osvježiti i ohrabriti u svjedočkom životu kako bi se na radosnim licima redovnika i redovnica još više otkrivalo lice Gospodnje. Nazočne je uime domaćina pozdravio dominikanac o. Iko Mateljan, koji je izrazio nadu da će Dani oživjeti njihov kršćanski i redovnički identitet te vjeru u Boga.


 



Upućujući prigodnu riječ okupljenima splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zahvalio je redovnicima za njihovo svjedočenje u Crkvi i domovini, a na poseban način u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Govoreći o temi Redovničkih dana naglasio je da je aktualna, ali i da bi pitanje: "Redovnici, jeste li sretni?" trebalo možda evanđeoski preformulirati u pitanje "Redovnici, jeste li blaženi?". Sreća današnjega čovjeka je vrlo egoistična. Ona je ono što čovjek želi osigurati sam za sebe u ovom trenutku. To je sreća trenutka, ona nema niti prošlosti niti budućnosti. A naša vjernička sreća ima i memoriju i proroštvo, kazao je nadbiskup te nastavio: Isus u evanđeljima, govoreći o čovjekovu ostvarenju i sreći, govori uvijek u pojmovima "blago" i "blaženi". "Čovjek ne može biti sretan ako traži samo svoju sreću jer ga taj egoizam isprazni i frustrira. Sretan može biti jedino ako pokušava da i drugi oko njega budu sretni. Sreća drugih je i moja sreća, a najveća nesreća danas čovjeka i čovječanstva je ta što nije svet, što nije blažen", upozorio je nadbiskup zaželjevši redovnicima i redovnicama da ih ovaj susret osvježi u njihovim karizmama, da bi unijeli više radosti i srca u odnose i učinili nas sretnijima, blaženijima.  
Prvo predavanje održala je s. Katarina Maglica na temu "Ostvarenje poslanja u poslušnosti". Redovnička poslušnost, redovnička zajednica i redovničko poslanje neminovno idu zajedno. Jedan redovnik bez poslušnosti ne može živjeti u zajednici, a redovnik ne može živjeti bez zajednice jer je to prirodni okoliš za njegovo formiranje kao redovnika. U toj zdravoj zajednici i zajedništvu on dobiva prvotno sve ono ljudsko što mu je potrebno: toplinu, razumijevanje, suradnju, pomoć, podršku, poticaj i ljubav. Ljubav ne može zamijeniti ni znanje ni obrazovanje ni bogatstvo, a tko ima ljubavi najbogatiji je čovjek na svijetu, naglasila je predavačica dodavši da u zajednici redovnik dobiva i ono božansko. Tu su molitva, klanjanje, euharistija te usklađivanje sebe s Bogom i čovjekom. Samo onaj koji je doživio Božju blizinu, ljubav, milost i toplinu može to isto dati drugima. Prijepodnevni dio programa završio je misnim slavljem koje je u crkvi sv. Dominika predvodio nadbiskup Marin Barišić. Program prvoga dana završio je predavanjem fra Maria Cifraka, OFM na temu "Odmah pohiti u susret€¦ da bude s njim." (Mk 5, 1-20.) te molitvom Večernje.
Drugoga dana, u subotu 17. rujna, održana su tri predavanja. O. Niko Bilić, DI izlagao je o temi "Bit ćeš Bog moj" (Post 28, 21). Nazočnima je približio primjere zavjetovanja i posvećenog života u Svetom pismu od Jakova, Jiftaha, Samsona, Samuelove majke Ane svjedoče naglasivši da zavjetovanje obilježava početak jednoga puta koji traži napredak i razvoj, rješavanje nakupljenih zadataka, stvaranje budućnosti i izvršenje velikoga poslanja. S. Ozana Krajačić, FDC vicepostulatorica u kauzi Drinskih mučenica u toj je prigodi podsjetila na pet redovnica (s. M. Jule Ivanišević, s. M. Berchmane Leidenix, s. M. Krizine Bojanc, s. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banja) koje su svoje zavjete svakodnevno živjele te ih na kraju i krvlju potvrdile. Predstavila je svaku redovnicu naglasivši da su one svojim životom i smrću dokazale i pokazale da je njihov izbor bio Isus iz Nazareta. S. Krajačić pozvala je nazočne da sudjeluju na svečanosti beatifikacije u subotu 24. rujna u Sarajevu. Samo predstavljanje Drinskih mučenica bilo je popraćeno insertom iz filma, svjedočenje svjedoka don Ante Bakovića. U poslijepodnevnom dijelu programa predavanje "Znakovitost i ispunjenje redovničkog života kroz socijalnu zauzetost" održala je s. Zdravka Leutar, ASC. Naglasila je kako pripadnost redovničkih zajednica Crkvi i njihova integrativnost proizlazi iz činjenice da su one nastale zbog neke konkretne potrebe Crkve i ljudi u određenom vremenu i na određenom prostoru. Podsjetila je da su različite karizme i djelatnosti redovničkih zajednica, ali i da sve imaju isti cilj: svjedočiti mističnu dimenziju života u kojoj Bog nije isključen, nego obogaćuje, oplemenjuje i osmišljava ljudsko postojanje. Završnu je riječ uputila predsjednica HUVRP-a s. Maria - Ana Kustura. Zahvalivši domaćinima dominikancima i voditelju programa o. Iki Mateljanu, predavačima i onima koji su osmislili cjeloviti program (s. Vijaneji Kustura i tajnici Unije s. Aniti Strujić) te splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću i provincijalu Hrvatske dominikanske provincije o. Anti Gavriću, s. Kustura je izrazila nadu da je tijekom programa svatko sebi odgovorio na postavljeno pitanje: "Brate i sestro jesi li sretan, jesi li sretna"? "Zahvaljujući našim predavačima od kojih smo mogli čuti recept za sreću, mogli bismo zaključiti sljedeće: nema duhovnog rasta niti preobraćenja novog i radosnijeg lica ako nismo s Bogom na 'ti' kao Jakov, Samson, Ana. Nema radosnog lica bez susreta s Gospodinom u slušanju Njegove riječi i spremnosti pohititi mu u susret, k tome nema radosnog zajedništva bez zrelih i radosnih pojedinaca koji se ne boje otkriti svoje pravo lice u susretu i suradnji s drugim zajednicama i laicima. Svima nam pojedinačno želim blizinu Boga s kojim ćemo biti na 'ti', kako bi radosno redovništvo u Hrvatskoj postali mi", zaključila je predsjednica HUVRP-a te je proglasila Dane završenim. Na Redovničkim danima u gradu pod Marjanom sudjelovalo je oko 200 redovnika i redovnica.