OFS „Blagovijest“, Split – Trstenik: Trajni i privremeni zavjeti te primanje

Slavlje trajnog i privremenog zavjetovanja te primanja u Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“ u Splitu na Trsteniku proslavljeno je u nedjelju, na svetkovinu Duhova, 4. lipnja 2017., u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Splitu na Trsteniku.

Misu je predslavio i propovijedao fra Domagoj Runje, OFM, gvardijan. Koncelebrirao je fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent. Trajno su se zavjetovale: Ruža Jukić, OFS; Nevenka Šuljić, OFS; Katica Šušnja, OFS i Ivanka Zovko, OFS. Privremene zavjete (na godinu dana) primila je Maja Duspara, a primljene su: Meri Ćaleta, Zrinka Pejković i Dijana Skelin. Zavjete je u ime Crkve i OFS-a primila Mira Maslov, OFS, ministra, a fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent potvrdio. Ulogu svjedoka za vrijeme trajnog zavjetovanja vršili su Sloven Filipović, OFS i Jasminka Stazić, OFS.

Fra Domagoj je u propovijedi istaknuo poruku svetkovine Pedesetnice – Duhova. Sve dobro što mislimo i činimo dolazi od poticaja Duha Svetoga, dolazi s njegovom snagom: “Različiti su darovi, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima“ (Pavao). Svakomu se daje očitovanje Duha Svetoga na korist. Duh Sveti je dar čovječanstvu i Crkvi, pojedincu i zajednici... Darovani darovi Duha Svetoga ne mogu se ostvarivati izolirano od zajednice... Pedesetnica – Duhovi označavaju širenje Božjega saveza na sva stvorenja, sve narode i sva vremena, kako bi svekoliko stvorenje kročilo prema svojem pravom cilju – biti mjesto jedinstva i ljubavi. Zajedništvo, koje je prije svega zajedništvo s Bogom putem vjere, ali zajedništvo s Bogom stvara zajedništvo i među nama i nužno se izražava u onom konkretnom zajedništvu, to jest dijeljenju i služenju.

Franjevački svjetovni red (OFS) kao organski i sastavni dio Franjevačke obitelji jedan je od darova Duha Svetoga Crkvi i čovječanstvu posredujući i svjedočeći upravo bratstvo, malenost, vjernost Evanđelju i služenje... Isto tako, i Mjesno bratstvo Franjevačkoga svetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik dar je Duha Svetoga u Splitu. Njegov je poziv i poslanje živjeti evanđelje po uzoru sv. Franje Asiškoga, ne izolirano nego uvijek u zajedništvu s Crkvom i u Crkvi, u svijetu za svijet u službi Kraljevstva Božjega... Zajedništvo s Bogom, ostvareno kao bratsko zajedništvo izražava se na konkretan način, u društvenom zauzimanju, u kršćanskoj ljubavi, u pravdi, – zaključio je fra Domagoj.

Slavlju su nazočili svi trajno zavjetovani članovi OFS-a „Blagovijest“: Iva Babić, Hanija Butorović, Marija Dabić, Ivanka Dabro, Silvana Đilas, Sloven Filipović, Snježana Glibota Burica, Petar Jelavić Šako, Zoran Jurišić, Mladen Knezović, Ljiljana Koludrović, Mira Maslov, Fani Mladinić, Danijel Pfeifer, Mirjana Pleić, Mirjana Privšek, Marija Radan, Jasminka Stazić i Smilja Vuko. Irena Bibić i Dina Vrcan su prešle, zbog mjesta stanovanja, u Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Sv. Frane“, Split – Obala. Dina Vrcan izabrana je na tri godine (2016. – 2019.) za ministru Mjesnoga bratstva OFS-a „Sv. Frano“, Split – Obala. Na slavlju su bili prisutni i predstavnici Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: OFS ,,Sv. Frano“, Split – Obala, OFS „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan, OFS „Sveta Obitelj, Split – Sukoišan i OFS „Gospa od zdravlja“, Split – Dobri.

Za vrijeme slavlja pjevao je zbor Franjevačkih bogoslova pod ravnanjem fra Frane Bosnića, bogoslova. Gvardijan fra Domagoj čestitao je na kraju slavlja svim nazočnima svetkovinu Duhova, a posebno slavljenicama, Vijeću Mjesnoga bratstva OFS-a „Blagovijest“ na čelu s Mirom Maslov, ministrom, te fra Stipi, duhovnom asistentu i svim drugim trajno zavjetovanim članovima i simpatizerima OFS-a „Blagovijest“, kojima je uz čestitku poručio i preporučio neka svjedoče u javnosti i da javno evangeliziraju splitsku javnost te svoj poziv i poslanje svjetovnog franjevca/-ke posreduju u svojim obiteljima, na radnom mjestu i u susjedstvu, tamo gdje žive i rade. Poslije slavlja svetkovine Duhova, trajnoga i privremenog zavjetovanja te primanja bio je agape u blagovaonici Franjevačkog samostana Oca fra Ante Antića koji su priredili članovi Mjesnoga bratstva (OFS) „Blagovijest“.