Godišnji susret Društva Prijatelja Malog Isusa:“ Zahvali srcem prepunim!“

Godišnji susret članova Društva Prijatelja Maloga Isusa splitske provincije održan je 27. svibnja 2017. god. u župi sv. Petra na Priku u Omišu.

Na susretu su, uz domaćine iz Omiša, sudjelovale skupine iz: Pučišća, Sutivana, Metkovića - župe sv. Nikole i sv. Ilije, Šestanovca, Katuna - Kreševo, Jesenica, Ciste Velike, Ciste Provo, Košuta i Trilja, Vrgorca, Dugopolja, Brela, Kaštel - Kambelovca, Kaštel - Novog, Žrnovnice, Livna i Podgorice, Splita: župe - Gospe od Pojišana, sv. Križa, sv. Ante, sv. Obitelji, sv. Spasa – Mejaši i Stadlerovi mladi iz Druge gimnazije Split.

Okupljanje je započelo pjesmom i molitvom Malom Isusu u crkvi na Priku. Pročelnica s. Dolores Brkić održala govor koji je bio pozdrav, pouka i zahvala, ali ujedno i motivacija kako je kazala: „Budimo kao rijeka tekućica, slikovita i poučna nam je rijeka u neposrednoj blizini. Nije dobro biti voda stajačica. Teći i teći bistro i ustrajno… Zahvalimo danas za puno događanja kroz proteklo vrijeme i godinu, današnje nove članove, naglasivši geslo susreta: Zahvalimo srcem prepunim“. Istaknula je kako je se susret odbija u ozračju 100. obljetnice Fatimskih ukazanja i 100. god. djelovanja  sestara Služavki Malog Isusa u Omišu, ali i Godine očinstva. Provincijalka s. Anemarie Radan nastavila je također u zahvalnom i radosnom tonu. Posebno je pozdravila s. Vesnu Mateljan zamjenicu i savjetnicu č. Majke, župnika don Emanuela, i svećenike, sve sestre kao i članove PMI-a. Okupljene je pozvala na svakodnevnu  molitvu za

Euharistijsko slavlje predslavio je župnik i prof. na KBF-u u Splitu don Emanuel Petrov, zajedno sa msgr. don Antom Mateljanom i fra Božom Vuletom. Pjevanje kroz Euharistijsko slavlje animirao je župni  bend „Petrus“. Psalam su pjevali splitski solisti Ivan Bošnjak i Petra Jurić, prvo čitanje gosp. Ivo Ančić a molitve vjernika članovi iz više skupina. Misne darove na oltar prinijela je obitelj Ribičić, prilog u ime svih za obnovu svetišta sv. Leopolda donijele su Tereza  Lukić (Sutivan) i Mara Čavčić (Mejaši- Split), a plodove prirode gosp. Andrija Macan. Don Emanuel je u svojoj propovijedi na poseban način istaknuo što znači imati srce u svom djelovanju, tiho i nenametljivo, upravo onako kako je to radio sluga Božji Josip Stadler.

Pred kraj misnog slavlja župnik je blagoslovio medaljice Maloga Isusa koje su znak pripadnosti Društvu. Novi članovi, njih 32  kao i svi prisutni obnovili su svoja obećanja te su primili članske iskaznice, Statute i medaljice iz ruke provincijalke s. Anemarie, s. Dolores, Marine Rubić, s. Eduarde i s. Rebeke. U čast  Stadlera solisti Ivan i Petra otpjevali su Stadlerovo geslo “Imaj srce“ koje je uglazbila s. Dolores. Nakon blagoslova u radosnoj pjesmi na izlazu iz crkve svi su dobili za uspomenu anđela sa prigodnim sličicama PMI-a koje je pripremio don Emanuel.

Druženje je nastavljeno šetnjom  uz  more i  Cetinu i posjetom samostanu sestara u Omišu, a poslijepodnevni duhovni program nastavljen je u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu. Don Emanuel je govorio o  pobožnosti prema sv. Leopoldu, o povijesti svetišta i brojnim milostima koja su se dogodila po zagovoru svetca u ovom svetištu. Kroz molitvu okupljene je vodila s. Dolores, a molitvene meditacije pripremio je gosp. Borko Gunjača. Završni blagoslov podijelio je don Ante Mateljan.

Organizacijom je koordinirala pročelnica  za Splitsku provinciju i članica Vrhovne uprave Društva s. Dolores Brkić. Desna ruka u realizaciji programa bili su članovi Društva prof. Ivan Bošnjak, gosp. Borko Gunjača, Marina Rubić, također članica Vrhovne uprave i Linda Krstičević. Svoju potporu susretu svojim prisustvom potvrdile su i provincijalka s. Anemarie Radan i članice vijeća za PMI-a, s. Rebeka, s. Marijana, s. Danijela, s. Vlasta i s. Danka.