Korizmena duhovna članova obnova HKLD-a podružnice Splitu

U subotu, 1. travnja članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) podružnice Split okupili su se u samostanu franjevaca konventualaca sv. Frane na Obali u Splitu na korizmenu duhovnu obnovu.

Posljednjih nekoliko godina običaj je da se u Korizmi i Adventu duhovna obnova održi u jednoj od splitskih župa te upoznaju župu i crkve u gradu Splitu. Obnovu je vodio dr. don Ante Mateljan, duhovni asistent HKLD-a, a susret je započeo pokorničkim bogoslužjem u kojem se je dr. Mateljan poslužio usporedbom grijeha i bolesti. Kako postoje lake i teške, pa i smrtonosne bolesti, tako postoje laki, teški i smrtni grijesi. Akutne i kronične bolesti zahtijevaju različit pristup. Proces liječenja treba prepoznavanje, suočavanje, prihvaćanje, kao i izbjegavanje prigoda za ponovni pad u stanje bolesti. Slično je i sa grijesima. Duhovno liječenje traži prepoznavanje i suočavanje s istinom o samima sebi. Opasno je neznanje i neprepoznavanje stanja. Važno je izgrađivati savjest, naglasio je dr. Mateljan. Medicina u liječenju traži suradnju bolesnika, a Crkva tu snagu nalazi u sakramentima u kojoj je neizostavna suradnja s milošću. Bolest često ostavi tragove i ožiljke nakon izlječenja. Grijeha se oslobađamo priznanjem pred Bogom svojih slabosti i zloća. Post, pokora i molitva pomažu u duhovnom životu. Božje milosrđe i opraštanje je ljekovito i olakšavajuće. U prigodi ispovijedi može se doživjeti to olakšanje i očišćenje.

Nakon pokorničkog bogoslužja dr. Mateljan predvodio je molitvu Marijinog križnog puta i predslavio misu. U homiliji je govorio o prirodnom zračenju koje je prisutno posvuda oko nas i svjetlosti koja nam omogućava vid. Usporedio ju je sa duhovnim osobama koje zrače radošću, dobrotom, prihvaćanjem, otvorenošću, toplinom i povjerenjem. Uputio je molitvu Gospodinu da kroz ovu korizmu, ozračeni njegovim Duhom, mijenjamo svijet na bolje. Na kraju misnog slavlja, župnik župe sv. Stjepana pod borovima i gvardijan samostana fra Žarko Relota upoznao je sudionike s poviješću samostana i crkve sv. Frane koja se naziva i hrvatski Panteon zbog brojnih velikana hrvatske povijesti, umjetnosti i književnosti koji su tu pokopani. Druženje se nastavilo u samostanskim prostorijama uz prigodni domjenak za koji su uz gvardijana zaslužni Milka i Marko Jukić. Također je najavljeno i hodočašće članova HKLD-a u Fatimu, krajem kolovoza.