Omiš: Izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Gospe Karmelske“

U nedjelju, 19. veljače 2017. u dvorani Franjevačkog samostana Gospe Karmelske u Omišu održan je izborni kapitul Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) Gospe Karmelske.

Izbornim kapitulom mjesnoga bratstva predsjedala je Mila Šuto, OFS, područna ministra, a nazočio je dr. fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent. Program izbornoga kapitula sastojao se od dva dijela: prvi, – predizborni dio, i drugi, – izborni dio. U predizbornom dijelu sve prisutne pozdravila je Ozana Tafra, OFS, mjesna ministra i fra Stipe Bešlić, OFM, duhovni asistent i gvardijan. Fra Stipe Bešlić je uz pozdrav istaknuo: „Budimo otvoreni nadahnućima i vodstvu Duha Svetoga i jedni drugima. Kršćanska i franjevačka duhovnost neka bude prepoznatljiva po Mjesnom bratstvu OFS-a Gospe Karmelske tamo gdje živite i djelujete. Neka bude posredovana i svjedočena najprije između vas u Bratstvu, Franjevačkoj obitelji ovdje na Skalicama, u Vašim obiteljima, potom u Omiškom društvu i u Crkvi grada Omiša i šire...“ Potom je Mila Šuto, OFS, područna ministra održala predavanje „Vođenje i animacija bratstva. Odluke i smjernice za razdoblje 2016. – 2019.“ Svoje predavanje ministra je temeljila na predavanju generalnog ministra Tibora Krausera, OFS.

U svezi službi u Bratstvu i Vijeća Bratstva, ministra je istaknula da „Bratstvo okupljeno na skupšitini ili kapitulu bavi se sadržajima koji se tiču života i organizacije... Dužnost je vijeća mjesnoga bratstva: promicati nužne inicijative u korist bratskoga života da poraste ljudska, kršćanska i franjevačka formacija njegovih članova i da ih se podrži u svjedočenju i zauzetosti u svijetu; da se konkretno i odvažno opredijeli, sukladno prilikama bratstva, za neke od mnogih mogućih djelatnosti na apostolskom polju“ (GK, čl. 49 i 50). Potom je fra Stipe, OFM, područni duhovni asistent održao duhovni nagovor napomenuvši da se Mjesno bratstvo OFS-a ne smije promatrati izolirano i zasebno nego uvijek u sklopu teologije Božjeg Naroda i nauke crkvenog učiteljstva o Crkvi te unutar Franjevačke obitelji, mjesne Crkve (biskupije/župe) i društva u kojemu živi i djeluje.

Smjestio je franjevce Provincije Presvetog Otkupitelja u Omišu u povijesni kontekst. Franjevci su prije 300 godina, pred najezdom osvajača nesklonih hrvatskoj samobitnosti i neovisnosti, izbjegli s otočića „Prološko blato“ (Imotski) i naselili se najprije u omišku Rogoznicu potom u predgrađe Omiša u predjelu Skalice gdje i danas žive i djeluju. Današnje Mjesno bratstvo OFS-a Gospe Karmelske organski je dio te iste povijesti i te iste Franjevačke obitelji te omiškoga društva i Crkve u Omišu. Fra Stipe je ukazao i na povijest grada Omiša i Poljičke Republike te mjesta Zakučac, smješteno sjeverno od Omiša, iz kojeg svoje korijene vuče i sv. Leopold Mandić, zaštitnik Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a, koji ima i svoje svetište podignuto 2000. godine, u okviru proslave jubileja 2000 godina kršćanstva, gdje je Kažimir Hraste, hrvatski akademski kipar izradio umjetničko djelo brončani kip sv. Leopolda smješten u apsidi crkve na otvorenom ispred svetišta.

U nastavku je fra Stipe istaknuo da uz mjesečne skupštine, kapitule (radne i izborne), seminare za trajnu formaciju, bratske i pastoralne pohode, važnost i nezaobilaznu sastavnicu života i djelovanja svakoga mjesnoga bratstva OFS-a ima duhovna i pastoralna asistencija. „Kao integralni dio Franjevačke obitelji, a pozvan živjeti Franjinu karizmu u svjetovnoj dimenziji, OFS ima posebne, tijesne veze s Prvim redom i s TOR-om. Duhovna i pastoralna briga koju je Crkva povjerila Prvome franjevačkom redu i TOR-u, obveza je prije svega njihovih generalnih i provincijskih ministara. Njima pripada 'altius moderamen - više vodstvo' o kojemu se govori u 303. kanonu Zakonika kanonskog prava. 'Altius moderamen' ima za cilj jamčiti vjernost OFS-a franjevačkoj karizmi, zajedništvo s Crkvom i jedinstvo s Franjevačkom obitelji, a to su vrjednote koje za svjetovne franjevce predstavljaju njihov životni poziv (usp. GK čl. 85.)“, naglasio je dr. Nimac.

Fotogalerija: Nikola Dominis

Na kraju svojega duhovnog nagovora statistički je predočio da Splitsko-dubrovačko područno bratstvo OFS-a Sv. Leopold Mandić sa sjedištem u Splitu, koje se prostire od Prevlake do Marine, ima 24 mjesna bratstva, s 504 trajno zavjetovanih članova, a na području Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a (pet područnih bratstava) djeluje 106 kanonski osnovanih mjesnih bratstava. Nacionalno bratstvo broji 3.860 trajno zavjetovanih članova (Hrvatsko nacionalno bratstvo OFS, Nacionalno vijeće, Zagreb, 6. listopada 2016. Ur. broj: 99/2016.). „Isplati se baviti teologijom laikata (mnogoljudnijim dijelom Božjega Naroda u Crkvi u Hrvatskoj) i raditi na promidžbi svjetovnih franjevaca koji su dio Franjevačke obitelji i dio Crkve u Hrvatskoj i koja su prepoznatljiva skupina u Hrvatskoj i na Splitsko-dubrovačkom području“, zaključio je dr. Nimac.

U slijedu programa izbornoga kapitula Ozana Tafra, OFS, ministra Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospe Karmelske“ podnijela je izvješće o životu i radu istoga Bratstva za trajanja svojega mandata. Istaknula je postupno privikavanje na novi preustroj OFS-a koji je započeo u Hrvatskoj od 2000. godine, koncipiran na međunarodnoj, nacionalnoj, područnoj i mjesnoj razini. Isto tako, praćenje najnovijih smjernica crkvenog učiteljstva u svezi života i djelovanja OFS-a na svim spomenutim razinama... Sudjelovanje na kapitulima, sjednicama, skupštinama i seminarima za trajnu formaciju na višim razinama. Posebno je istaknula dijakonijsku i karitativnu dimenziju služenja OFS-a u Omišu. Ustvrdila je, i to optimistički, da je OFS u Omišu prepoznatljiva zajednica (Bratstvo) koja nastoji uz pomoć Boga, zagovorom Blažene Djevice Marije, pomoću fratara i časnih sestra u samostanu i drugih ljudi dobre volje, svjedočiti, prema svojim karizmama, kršćansku i franjevačku duhovnost u gradu Omišu. Na kraju svojega „Izvješća“ ministra je zahvalila Bogu, članovima Vijeća kojem je predsjedala u svojem mandatu i svim članovima OFS-a „Gospe Karmelske“. Posebno je spomenula bivšega gvardijana i duhovnog asistenta fra Filipa Budića, OFM. Istaknula je da je fra Filip bio pravi duhovni asistent i veliki oslonac u svim oblicima života i rada OFS-a. Isto tako, riječi zahvale izrekla je i sadašnjem aktualnom gvardijanu i duhovnom asistentu fra Stipi Bešliću, OFM, za sve poticaje i svekoliku pomoć koju iskazuje, a mi je dobrano osjećamo kao dio iste Franjevačke obitelji.

U izbornom dijelu kapitula prema odredbama Generalnih Konstitucija OFS-a predložena je i izabrana za tajnicu kapitula Marija Pešić, OFS. Na trogodišnji mandat izabrani su: Vlado Bilić, OFS, ministar, Danica Tistonić, OFS, zamjenica ministra, Senka Kaštelan, OFS, tajnica, Dosja Lelas, OFS, blagajnica, Marija Mrkonjić, OFS, povjerenica za formaciju, Ozana Tafra, OFS, povjerenica za informacije i fra Stipe Bešlić, OFM, duhovni asistent. Nakon potvrde svoga franjevačkog zvanja i svoje spremnosti na služenje novoizabranih fra Stipe, OFM, područni duhovni asistent, podijelio je svima blagoslov svetoga Franje.