Odgoj za vrjednote

U organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta (BiOS) Splitsko-makarske nadbiskupije, 12. ožujka 2018. održan je susret za roditelje, odgojitelje i stručne suradnike na temu „Odgoj za vrjednote“ koje je održala Žarka Karoglan, sveučilišni specijalist pastorala obitelji.

Najprije se osvrnula na kontinuitet nauka o odgoju Benedikta XVI. i pape Franje koji je od svog prethodnika preuzeo glavne odgojne smjernice. Papa Franjo naglašava kako je važna osoba odgojitelja a prvi i najodgovorniji odgojitelji djece su roditelji. Govoreći o važnosti odgoja, treba naglasiti da su roditelji ključni za stvaranje i prenošenje vrijednosnog okvira, osiguravanje uzora života te jamstvo bezuvjetne ljubavi koja nikad ne odustaje od svoga djeteta.

Istaknula je potrebu različitih pristupa djeci jer je svako dijete različito: djeca imaju različite temperamente, načine učenja, sposobnost koncentracije, pa i različite načine primanja ljubavi. Naglasila je kako je potrebno odgajati ih u slobodne ljude koji kritički promišljaju svijet i stvarnost oko sebe.Iskustvo da djeca i mladi do određene dobi ne mogu brinuti o sebi ni u materijalnom, intelektualnom ili emocionalnom smislu, obvezuje roditelje da ustraju u zahtjevima koje djeca mogu odbijati, ali su u interesu njihova dobra.

Istaknula je kako se roditelji svakodnevno nalaze u situacijama kad između više vrijednosti moraju birati prioritete. Pri tome je važno da odrede najvažnije vrijednosti koje žele prenijeti svom djetetu i u kakvom su odnosu njihove vrijednosti i ciljevi koje djeci postavljaju. Na kraju je zaključila kako je vrijeme provedeno s djecom i zdrava komunikacija ključ u izgradnji odnosa u obitelji „jer najbolje nasljeđe koje im roditelji mogu ostaviti je njihovo vrijeme - zlatne minute njihove potpune posvećenosti - svaki dan“.