Katarina Zrinska Puljić na Tjednu braka predstavila udrugu „Obiteljsko obogaćivanje“

Šestu večer Tjedna braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, u petak 16. veljače u crkvi Presvetoga Srca Isusova na Visokoj u Splitu, gostovala je Katarina Zrinska Puljić, supruga i majka dva dječaka. Gospođa Katarina Zrinska je arhitektica, a u „slobodno“ vrijeme je koordinatorica Udruge „Obiteljsko obogaćivanje“ te je okupljenima u župnoj dvorani predstavila rad i smisao Obiteljskog obogaćivanja, projekta koji potiče supružnike na investiranje u brak i roditeljstvo kao prioritete u životu.

Obiteljsko obogaćivanja zahtjeva osobni rad i sudjelovanje supružnika u malim i velikim skupinama, rad na konkretnim problemskim situacijama kako bi se supružnici bolje snašli kada i sami naiđu na sličnu prepreku. Cilj obiteljskog obogaćivanja je pokazati da su roditelji ti koji odgajaju svoju djecu i da otkriju da je odgoj dosežan, uzbudljiv i da donosi zadovoljstvo. Kroz program se razvijaju vještine i poboljšavaju roditelji kao oni koji su slobodni i sposobni voljeti.

U nastavku večeri je povjerenik za pastoral obitelji don Tomislav Ćubelić održao izlaganje o međugeneracijskim odnosima u obitelji. Naveo je probleme suvremenih roditelja gdje se oni ponašaju kao nesposobni za razgovor sa svojom djecom o važnim temama; karakteru, odgoju, usmjerenju, cilju, izboru muža ili žene i dr. Kako ne razgovaraju s roditeljima, i nemaju informacije iz čistog obiteljskog izvora, mladi ljudi uzimaju te sadržaje iz „kvarnih“ izvora.

Važno je da suvremeni roditelji odgajaju djecu da imaju cilj; brak, ljubav, djecu, odgoj, karakter, radost, a ne da im cilj budu materijalne stvari, ili da te važne teme ostavljaju „režiserima iz vana“. Nakon vjenčanja se roditelji počmu mješati u brak svoje djece. Don Tomislav je upozorio na opasnosti takvih uplitanja i potaknuo roditelje na uspostavu komunikacije s djecom od malena, osobito u mladenačkoj dobi. Komunikacija je otkrivanje svoje osobe prema nekome u koga imam povjerenje.

Don Tomislav je progovorio i o očekivanjima djece od roditelja, i očekivanjima roditelja od djece o čemu se u obitelji malo razgovara. Kroz brojne primjere je potakao roditelje na preuzimanje vlastite odgovornosti u odgajanju djece i stalno unaprijeđuju svoje roditljske kompetencije.