Započeo Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

U organizaciji Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, župe Presvetoga Srca Isusova, Visoka i Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije, započeo je Tjedan braka u nedjelju 11. veljače u crkvi Presvetoga Srca Isusova na Visokoj u Splitu. Misno slavlje na Svjetski dan braka predvodio je don Tomislav Ćubelić, predstojnik Ureda za obitelj.

Na početku je nazočne pozdravio župnik don Božo Plazibat naglasivši kako je važno imati zdravu obitelj jer ćemo onda imati i zdravije društvo i zdraviju Crkvu.

U svojoj je propovijedi don Tomislav govorio o krizi braka i obitelji koja zahvaća brakove i obitelji i zbog toga što su iz svoga odnosa isključili Boga, a „brak i obitelj institucija je koja izlazi iz Božje promisli i ljudske naravi“. Naglasio je da vlada destrukcija braka i obitelji u ovom svijetu. Iz političkih i ekonomskih razloga vodi se borba protiv braka i obitelji. Ne drži se do braka, vjernosti, intimnosti, odgovornosti, trajnosti… Temeljne bračne i obiteljske vrednote su razorene. „Suvremeni brakovi imaju za prijatelje i svećenike, i psihologe, i stomatologe, i automehaničare i brojne druge, a imaju li za prijatelja Boga?“, upitao je don Tomislav te dodao ako kršćanski brakovi i obitelji u 24 sata u danu nemaju dvije minute za razgovor s Bogom, što bi onda trebali očekivati od svoga braka i obitelji? Krist ne namjerava odustati od svoje vizije čovjeka i slike braka. Nemojmo mijenjati Krista, Crkvu, mijenjajmo sebe!

„Brak je zajednica muškarca i žene i u braku ne može biti jedno sretno a drugo nesretno. Ili su oboje sretni ili su oboje nesretni. Jedino je brak sakrament u dvoje. Nema nesretna života i sretna braka. Svi znamo da je teška egzistencijalna situacija i da se brojni brakovi susreću s različitim poteškoćama, ali ne morate radi toga biti nesretni“, istaknuo je don Tomislav. Ono što nam je najvrijednije ne možemo ni kupiti ni prodati, a to je ljubav, iskrenost, vjernost, strpljenje, blagost, dobrota, praštanje. To su duhovne kategorije, nema materije. „Ništa važnije nema od vašega braka i ništa uzvišenije od vaše djece“, poručio je don Tomislav bračnim parovima i roditeljima potaknuvši ih da izdvoje svoje vrijeme za molitvu, ali i za predavanja u Tjednu braka koja zasigurno mogu nahraniti njihov brak. Tjedan braka održava se od 11. do 17. veljače u crkvi Presvetoga Srca Isusova na Visokoj u Splitu, misa je svake večeri u 18 sati, a potom je u 18.45 u župnoj dvorani obiteljski susret i predavanje.

Na kraju mise, koju je svojim pjevanjem uljepšao župni zbor mladih, svoje svjedočanstvo s Bračnoga vikenda na Kamenu u Splitu iznio je mladi bračni par Ivana i Petar Nakir koji su u braku pet godina i imaju četverogodišnje blizance. Potaknuti vlastitim iskustvom pozvali su nazočne bračne parove da se prijave na Bračni vikend koji organizira Zajednica bračnih susreta od 16. do 18. veljače kod časnih sestara na Kamenu u Splitu kako bi produbili svoju bračnu duhovnost, osnažili kvalitetu svojih odnosa i obnovili svoje bračne zavjete. Prijave prima bračni par Ivanka i Ante Bajić na tel. 021/473-684 i mb. 095/392-4908.