Majčinstvo: mitovi i stvarnost

U organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije 29. siječnja održan je susret za roditelje, odgajatelje i stručne suradnike na temu „Majčinstvo: mitovi i stvarnost.“ Predavanje o mitovima vezanim uz majčinstvo i načinu na koji se ti mitovi suprotstavljaju stvarnosti, održala je profesorica Maja Jakšić.

S jedne strane postoji fantazija o majčinstvu, na osobnoj i društvenoj razini, a posebno u virtualnom svijetu gdje se majka i majčinstvo idealiziraju, a s druge strane postoji bolno i teško iskustvo majčinstva nerado spominjano i odmah osuđivano. Stvarnost majčinstva u sebi uključuje i cijeli spektar negativnih emocija kao što su zabrinutost, tuga, bespomoćnost i ljutnja, te moderna krivnja, tj krivnja radi krivnje. Majčinstvo je složena odgovornost u kojoj moramo naučiti živjeti s obje strane iskustva jer radost i bezuvjetnu ljubav treba suživjeti s nepravdama, tjeskobama i razočaranjima.

Danas je ambivalencija oko ostvarivanja uloge majke sve izraženija i prisutnija u našoj kulturi. Profesorica Jakšić je govorila o uzrocima i posljedicama odgađanja majčinstva, straha od majčinstva, pobačaja ako je dijete došlo u „krivo vrijeme“ i majčinstva pod svaku cijenu kao druge krajnosti.

U suvremenom društvu majčinstvo je okljaštreno i dehumanizirano do apsurdnih razmjera. „Potrošačko majčinstvo“ uključuje niz etičkih i moralnih pitanja. Premda su majčinstvo i potrošnja kontradiktorne stvarnosti, danas konzumerizam koji duboko utječe na društveni život ulazi i u sferu majčinstva. Sveopći konzumerizma uništava međuljudske odnose i povjerenje kao temelj odnosa.

Spomenula je samo neke od izazova i dilema kojima je suvremeno majčinstvo obilježeno. Na primjer, žena danas može uz pomoć umjetne oplodnje dobiti identične blizance u različito vrijeme ili roditi dijete unatoč tome što nikada nije imala seksualni odnos. tzv. djevičanski porod. Neke metode umjetne oplodnje uključuju petero roditelja; surogat majku, dvoje bioloških roditelja i dvoje roditelja koji će se o djetetu skrbiti.

Nakon rasprave uslijedila je radionica „Sve o mojoj majci“ gdje su nazočni vođeni pitanjima profesorice Jakšić istražili odnos s vlastitom majkom i načine na koji ih je majka voljela. Cilj radionice je bio proraditi neriješene osjećaje prema majci koji spriječavaju mogućnost autentičnog odnosa sa sobom, drugima i Bogom. Jedino dopuštajući tim osjećajima puni izražaj, na način da ih osvijestimo, priznamo i prihvatimo, možemo ih nadići i integrirati u svoj život. Odnos s majkom je primarni odnos u našem životu i taj odnos neizbježno utječe na život svakoga od nas. I u odrasloj dobi mnogi ljudi su ranjeni tim odnosom bilo da su majke bile nezainteresirane i odsutne ili pretjerane i prezaštićujuće.