Tribina o temi „Majčinstvo, privrženost i razvoj emocionalne inteligencije“

U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije u Splitu priređena je u ponedjeljak, 18. prosinca tribina za roditelje i odgojitelje povodom Godine majčinstva o temi „Majčinstvo, privrženost i razvoj emocionalne inteligencije“. O temi je govorila gospođa Rajka Šore, dipl. psiholog.

„Čovjek se, u svom životnom kontinuumu, kreće od potpune ovisnosti o drugima preko neovisnosti do međuovisnosti vidljive kroz interakciju s drugima i uloge koje ostvaruje. U suodnosu s drugima, čovjek izgrađuje sebe, otkriva i razvija svoje talente da bi ih stavio u službu drugih. Kvaliteta njegovih odnosa temelji se na najranijim iskustvima stečenim u relaciji s roditeljima (ili skrbnicima) na osnovi kojih razvija osjećaj privrženosti. Riječ je o vezi koja se uspostavlja u prvoj godini života, koja djetetu omogućava potrebnu sigurnost da istražuje svijet i oblikuje obrasce ponašanja za sve buduće bliske odnose koje će koristiti dalje kroz djetinjstvo, adolescenciju i odraslu dob“, kazala je na početku svoga izlaganja psihologinja Šore.

Upozorila je da ukoliko roditelj (najčešće majka) djetetu nije pružio potrebnu sigurnost i zaštitu, ili nije prepoznao i/ili pravilno interpretirao njegove signale i potrebe i na njih primjereno odgovorio, ono razvija nesiguran tip privrženosti. Poteškoće koje pritom manifestira odraz su njegove negativne slike o sebi, vlastitoj vrijednosti, povjerenju u druge, svijetu kao nesigurnom mjestu i u konačnici svijesti o besmislu života. Nažalost, trećina djece razviju ovakav tip privrženosti i, ukoliko ga ne razriješe na pozitivan način, isti prenose i na svoju djecu.

Nasuprot tome, istaknula je psihologinja, „dijete koje raste i razvija se uz uravnoteženu majku, emocionalno i moralno-duhovno sposobnu uskladiti svoje osjećaje, potrebe, očekivanja i zahtjeve s potrebama djeteta razvija sigurnu privrženost. Ono je samopouzdano, ostvaruje dobre odnose sa svojim vršnjacima, gradi pozitivan vrijednosti sustav i s povjerenjem i poštovanjem se odnosi prema svojoj okolini. Pozitivna uvjerenja i stavovi pomažu mu da svoje potencijale ostvaruje svjestan sigurne baze koja ga potiče i podržava na putu samoostvarenja.“ Dodala je da su za to potrebna oba roditelja. Suprug sa svojom suprugom „na dosljedan i konzistentan način čuva obiteljske vrednote i vlastitim primjerom potiče djecu na usvajanje istih. Da bi se u tom ostvario potrebno je aktivirati svijest o sebi, savjest, maštu i slobodnu volju da čini prave izbore u samoizgradnji i izgradnji drugih“.

„Čovjek koji je sposoban registrirati svoje osjećaje, razumjeti ih i pravilno usmjeravati vodeći pritom računa o osjećajima i različitosti drugoga, koji je sposoban drugoga čuti i uvažiti te u suradnji s njim tražiti najbolje rješenje za prevladavanje kriza i teškoća s kojima se suočava dostojan je uloge koja mu je povjerena“, istaknula je predavačica zaključivši da je bez velikog napora, samoprijegora i pouzdanja u Božju milost taj ideal nemoguće ostvariti. I zato, vjera, ufanje i ljubav najbolji su saveznici našeg žića.