Tribina u prigodi Gospe Guadalupske

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) u suradnji sa Bračnim i obiteljskim savjetovalištem SMN (BiOS) i ove je godine prigodnom tribinom obilježilo blagdan Gospe Guadalupske, zaštitnice nerođenih 12. prosinca. Na tribini se govorilo o postabortivnom sindromu (PAS), komplikacijama pobačaja i  načinima psihološke i duhovne pomoći ženama koje su proživjele pobačaj.

Gosti tribine bili su dr. Sandra Benzon, ginekologinja iz KBC Split, dr. Anita Strujić Vladanović, voditeljica BiOS-a i gđa Marija Šošić, voditeljica inicijative 40 dana za život. Dr. Benzon je upozorila na mnoge, vrlo opasne komplikacije arteficijalnog abortusa kao što su perforacija uterusa, alergijske reakcije na anesteziju, infekcije reproduktivnog sustava žene koje mogu dovesti i do sepse, sterilitet žene i  krvarenja koja mogu biti  smrtonosna.

Dr. Strujić je govorila o postabortivnom sindromu - obliku postraumatskog stresnog poremećaja -  koji je čest i nerijetko  neprepoznat a može se javiti i kod očeva, djece, ginekologa, medicinskih sestara - svih sudionika u pobačaju.

Istraživanja pokazuju da se postabortivni sindrom (PAS) javlja u oko 80 % žena koje su proživjele pobačaj i to kao osjećaj krivnje zbog konflikta savjesti, kao tjeskoba, psihološka tupost -  emocionalna jednoličnost, psihosomatske bolesti, depresija, suicidalne misli, opsesija smrću, "sindrom godišnjice", noćne more, snovi o uplakanoj, odbačenoj i raskomadanoj djeci, opsesije ponovnom trudnoćom, anksioznost, opsesivno vezivanje na djecu, poremećaji prehrane, uzimanje opijata, samokažnjavanje i omalovažavanje sebe, reaktivne psihoze...

Iskustvo pobačaja  uvijek je iskustvo smrti pa i onda kad majka ne priznaje postojanje djeteta u svojoj utrobi. Na duhovnoj razini svaki čovjek zna što je istina, što je moralno, etično, ispravno te osjeća patnju kad ne živi u skladu sa svojom savješću, sa dobrotom, istinom, ljepotom, ljubavlju -  koja je upisana duboko u njegovo biće.

Jasno je da nije samo nerođeno dijete žrtva pobačaja, istaknula je dr. Strujić, nego i njegova majka koja, odbacujući darovani život odbacuje i darovanost same sebe, ljepotu majčinstva i bezbrojne prilike za sreću što joj samo njeno dijete može dati. Psihoterapija je kod navedenih simptoma PAS-a obvezna ali i nedostatna bez pružanja duhovne pomoći.

Potisnutu nagomilanu mržnju prema sebi i drugima može se liječiti samo snagom praštanja, snagom sakramenta ispovijedi, zajedništva crkve, ljubavlju i prihvaćanjem  kao što je pisao sv. Ivan Pavao II u enciklici Evangelium Vitae - žena koja je učinila pobačaj mora najprije osjetiti Božje oproštenje ali i oproštenje svog nerođenog djeteta kako bi mogla oprostiti sebi i svima koji u to činu sudjelovali.

Na kraju tribine je gđa Marija Šošić predstavila vrlo vrijedne i djelotvorne programe svoje udruge kojima se pomaže upravo ženama i svim osobama pogođenima pobačajem da ponovno pronađu mir i oslobođenje, snagu praštanja i Božje ljubavi.