Obilježeno 40 godina Hrvatske zajednice Bračnih susreta

Hrvatska zajednica Bračnih susreta obilježila je 40 godina djelovanja u Hrvatskoj. Proslava ove obljetnice koja se održala pod geslom „Ostanite u mojoj ljubavi“ upriličena je u subotu 2. prosinca u konkatedrali sv. Petra u Splitu.

Na proslavi se okupio velik broj aktivnih članova Zajednice, kao i bračnih parova s područja Splitsko-makarske nadbiskupije koji su prošli vikend bračnih susreta, te predstavnici Zajednice na nacionalnoj razini. Svi oni imali su priliku čuti kratko izlaganje o povijesti Hrvatske zajednice Bračnih susreta te sudjelovati na duhovnoj obnovi. U povodu obilježavanja 40 godina njihova djelovanja izdana je i monografija „Bračni susreti“. Autor monografije je p. Tonči Trstenjak, koji je uz Zajednicu od samih početaka.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Kazao je kako smo zakoračili u adventsko vrijeme koje je vrijeme bdijenja, čekanja, nade te rasta u vjeri i ljubavi, a sve to najviše se očituje u braku i obitelji. Zahvalio je Gospodinu za sve bračne parove koji su prepoznali Božju ljubav u svojoj ljubavi i koji su tu ljubav ugradili u svoj bračni odnos, obitelj, Crkvu i društvo. „Neka Bog blagoslovi ovaj vaš put koji traje već 40 godina kao i vaš daljnji hod. Budite blagoslov našoj Crkvi i domovini“, zaželio je mons. Barišić.

Susret su pjesmom i čitanjima animirali bračni parovi koji su, za vrijeme mise, obnovili svoja bračna obećanja. Na samom kraju riječi zahvale nadbiskupu Barišiću, na duhovnoj i materijalnoj potpori, uputili su Anđa i Ivica Veža, bračni par koji vode zajednicu Bračnih susreta na području južne Hrvatske.

Pokret Bračni susreti kojemu je cilj uspostavljanje dijaloškog stila života bračnog para i obnova Katoličke crkve, započeo je u Hrvatskoj zalaganjem bračnog para Franko i Nives Jelich iz Wichite (Kanzas) SAD – prvim održanim vikendom u isusovačkoj kući u Opatiji 11-13. lipnja 1976. prema metodi WWME-a (Worldwide Marriage Encounter). Tada organizaciju preuzima isusovac Stjepan Kušan (do 1988), kojemu, kao mnoštvu oduševljenih bračnih parova, treba zahvaliti na brzom širenju. Već prve godine bračni vikend prošlo je preko 80, a do 2006. g. oko 5000 bračnih parova, 150 svećenika (6 biskupa) i oko 90 redovnica. Hrvatski parovi i svećenici prenose vikend u Italiju 1978. g., a u Sloveniju i u Srbiju 2003. g. Hrvatska od samog početka 1981. g. sudjeluje u Europskom vijeću Bračnih susreta, a pet susreta tog tijela održano je do sada u Hrvatskoj. Osamostaljenjem Republike Hrvatske 1991. g. stvoreni su povoljni uvjeti za solidniju organizaciju, koju provodi tadašnji Nacionalni tim (Tonči Trstenjak i bračni par Spomenka i Darko Novosel). Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS) osnovana je, uređena statutima i g. 1993. registrirana kao nevladina udruga. Glasilo HZBS-a “Prisutnost” počinje izlaziti 1993. i od početka donosi sve važne događaje i dokumente te objavljuje imena i adrese svih osoba koji prođu iskustvo bračnih susreta u Hrvatskoj.

Zajednica Bračnih susreta se ne smatra obiteljskim pokretom, nego pokretom za obnovu Katoličke crkve kroz sakramente, osobito Sv. reda i braka. Zajednicu vodi Nacionalni tim (bračni par i svećenik) koji Nacionalno vijeće bira za mandate od tri godine. Do sada se u vodstvu izmijenilo 14 Nacionalnih timova. To je jedna od najvećih organiziranih katoličkih udruga u Hrvatskoj, s čvrstim vodstvom, dobrom organizacijom, jasnim ciljevima i razrađenim metodama rada. Vikendi bračnih susreta održavaju se svakog mjeseca diljem Hrvatske, a cilj je naučiti bračne parove kako raditi na poboljšanju odnosa u braku i obitelji te osvijestiti važnosti svetog sakramenta ženidbe i sakramenta svetog reda. Seminar je koncipiran tako da se kroz radionice parove nauči međusobnoj komunikaciji u novom svjetlu, a pomaže i svećenicima u komunikaciji sa svojim župljanima koji su njihova obitelj. Kroz bračne vikende prosječno godišnje prođe 200 bračnih parova. Oko 2000 bračnih parova aktivno sudjeluje u životu HZBS-a. Hrvatska zajednica bračnih susreta organizira i vikend tečaj za zaručnike. Više o njihovom radu možete saznati na www.hzbs.hr.