Susret nadbiskupa Barišića s voditeljima zaručničkih tečajeva u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

U utorak 28. studenoga održan je susret splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića s dijelom voditelja zaručničkih tečajeva u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Na radnom sastanku s nadbiskupom sudjelovali su pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić, zatim predstojnik ureda za pastoral obitelji don Tomislav Ćubelić koji je istodobno i voditelj predbračnih pouka u Katedrali, voditelj u Konkatedrali don Radojko Vidović i voditelj zaručničkog tečaja u Solinu don Ranko Vidović, te Jelena Burazin iz Ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije.

Sudionici su, nakon razmjene iskustava s tečajeva koje oni organiziraju, raspravljali o konkretnim prijedlozima kako ojačati i poboljšati sadašnji model pripreme za kršćanski sakramentalni brak u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Nadbiskup je naglasio da zaručnicima treba osvijestiti značaj priprave za brak i da je odgovornost voditelja zaručničkih tečajeva ponuditi zaručnicima vrijedne sadržaje. Važno je da predavanja izazovu aktivnost zaručnika i raspravu. Nadbiskup je naglasio da ne smijemo spuštati kriterije i da je minimum imati pet izlaganja vezanih za brak te jednu radionicu. Tečaj bi trebao trajati od nedjelje do petka. Takav angažman zaručnika je nužan kao priprema za sakrament braka. 

Dogovoreno je da će u siječnju 2018. biti susret sa svim predavačima gdje će se razmijeniti iskustva o tome kako pojedini predavači koncipiraju svoje izlaganje te se dogovoriti o nekim zajedničkim sadržajima koje sa zaručnicima treba obraditi.

Sudionici sastanka su razmotrili uvođenje standardne prijavnice za sudionike tečajeva koja će biti dostavljena svim župnicima u Nadbiskupiji jer je važno da zaručnici budu i ostanu povezani sa svojim župnicima, te ulože trud u ispunjavanje prijavnice i pokažu interes za zaručnički tečaj.

Na web stranici Nadbiskupije postoje temeljne informacije o zaručničkim tečajevima i zaručnike i župnike treba upućivati na taj izvor informacija.