Solin u pripravi za Treći nacionalni susret obitelji

Solinska obiteljska zajednica, predvođena svojim župnikom don Rankom Vidovićem, nastavlja s intenzivnom pripravom za Treći nacionalni susret obitelji koji će se u solinskom Prasvetištu održati u rujnu 2018. godine. U subotu 11. studenoga predavačica na susretu zajednice bila je profesorica psihologije i psihoterapeutkinja, tajnica Ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Jelena Burazin. Svjedočila je o svom bogatom iskustvu majčinstva kao supruga i majka četvero djece, o svom radu s obiteljima u poteškoćama i istaknula važnost rada župne obiteljske zajednice, posebno u tijeku priprema za Nacionalni susret obitelji.

Naglasila je kako su suvremeni stavovi glede majčinstva često zbunjujući. Mediji nas bombardiraju idejama da je majčinstvo teret, da je imati djecu opterećenje, nemoguće. Žene često nastoje biti uspješne na više područja što dodatno otežava put do zadovoljstva majke. Ako se na majčinstvo gleda kao na teret i ako majka nema posložene prioritete lako se gubi, puca, sagorijeva... Da se to ne bi događalo, važan je stalni rast u vjeri – važno je da majci Bog bude na prvom mjestu. Važna je stalna briga o sebi, o svom psihičkom zdravlju i sreći, kao i ljekovitoj snazi sakramenta braka kao temeljnog odnosa u obitelji. Savez žene i života podrazumijeva prihvaćanje same sebe kao žene i svoje plodnosti, kako bi se s povjerenjem mogla otvoriti životu kao Božjem daru. Premda mi jesmo nositeljice života, mi ga nismo sposobne same stvoriti. Zato trebamo supruga i Boga. Od početka majčinstva trebamo unaprjeđivati ta dva odnosa. Predavačica je iznijela brojne primjere kako unaprijediti ta dva najvažnija odnosa za jednu majku. 

Istaknula je važnost osobne i obiteljske molitve, odlazaka na misu, blagoslivljanja djece od strane roditelja, zahvaljivanje Gospodinu na svim sitnicama koje nam daje svaki dan. Naglasila je koliko svatko od nas ima prostora rasti u vjeri i svom osobnom odnosu s Bogom. Također je bilo govora o sakramentu ženidbe iz kojeg bi trebalo crpiti milosti za bračni i obiteljski život. Skladan brak je nužan kako bi djeca kroz zdrav odnos roditelja mogla postići vlastitu identifikaciju, oponašati ih u dobru. Supružnici su pozvani na rast u svetosti, što znači nastojati izgrađivati svakodnevno i svakim svojim postupkom odnose međusobnog povjerenja, potpore i ljubavi. Žene često imaju osjećaj da moraju birati između majčinstva i zaposlenja. No, predavačica smatra da ako žena ima dobre odnose sa suprugom i ostalim važnim ljudima i da se može realizirati i u majčinstvu i u zaposlenju. S uvjetom da se u svojoj ženstvenosti realizira otvorenošću i posluhom Božjoj volji, na svim područjima. 

Na kraju izlaganja prof. Burazin čestitala je nazočnima na radu u župnoj obiteljskoj zajednici i suradnji sa župnikom, naglasivši kako je to izvanredna prilika za potpuniji i radosniji rast obitelji u zajedništvu s drugima i zaključila kako je potrebno vratiti izgubljenu svijest o očinstvu i majčinstvu kao pozivu i poslanju ljubavi, o braku kao svetom sakramentu i djeci kao daru Božjem. Trudimo se, pozvala je nazočne, zadržati radostan zanos usred briga i problema, moleći Gospodina da sačuva radost kako bismo ju mogli prenijeti svojoj djeci. A kad je teško, slijedimo primjer naše Majke - Blažene Djevice Marije, koja kad god vidi problem ili se nađe u nezgodnoj situaciji, ode k Isusu s povjerenjem – kad bismo tu mudrost naučili od nje, sve bi nam bilo lakše, zaključila je Burazin.