Dječji vrtić sv. Pavla apostola na Pujankama obilježava 20. obljetnicu postojanja

Dječji vrtić sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu slavi 20. obljetnicu postojanja bogatim duhovnim, edukativnim i kulturnim programom od 6. do 10. studenoga. Proslava je započela u ponedjeljak, 6. studenoga u crkvi sv. Pavla apostola na Pujankama misnim slavljem s blagoslovom djece i obitelji koje je predvodio don Stjepan Lončar, prvi župnik na Pujankama a sadašnji župnik u Brelima.

U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika koji su djelovali u župi. Prigodnim riječima obratio se župnik mons. Božo Renjić zahvalivši u svoje ime i ime župnog vikara don Ivana Marića svim dosadašnjim župnicima i župnim vikarima koji su djelovali u župi, djelatnicama, odgojiteljicama u vrtiću koje „savjesno obavljaju svoj vrlo zahtjevan posao, koji iziskuje mnogo strpljenja i truda. 'Neki kažu da je teže odgovoriti na pitanje djeteta nego znanstvenika'. No to je isto tako jedno od najljepših zanimanja, usudio bih se reći zvanja, budući da se rezultati rada vide odmah u dječjem osmijehu, uspjehu i radosnom zagrljaju. Djeca su najveći kapital koji imamo, oni su budućnost Crkve, naroda i naše domovine Hrvatske. Oni su naši mali anđeli, naše blago i unikati, želimo im radosno djetinjstvo ispunjeno najljepšim željama“, poručio je župnik Renjić.

Prije nešto više od dvadeset godina dok još nisu bili izgrađeni crkva i vrtić sv. Pavla ap. na Pujankama na tom mjestu nalazila se ledina, a prvi sakramenti pričesti i krizme podijeljeni su u garaži, kazao je don Stjepan Lončar prisjetivši se početaka župe i svoga djelovanja u njoj. To je bilo teško vrijeme i nije bilo lako graditi vjerske objekte, ali s Božjom pomoću napravili smo lijepu crkvu i kvalitetan vrtić o čemu svjedoče naša djeca, ali i odgojiteljice i djelatnice (kuharica i čistačica) koje su u njemu od samih početaka. „U ovih 20 godina napravilo se mnogo, osobito na odgojnom planu. Djeca se odgajaju u ljudskom i kršćanskom duhu kao odgovorne i zdrave osobe te nas ona najbolje mogu učiti kako se ljubi Boga i čovjeka“, naglasio je Lončar. Istaknuvši potrebu zajedništva i zajedničkoga rada roditelja, odgojitelja, svećenika zaključio je: „Odgoj djece je naša zajednička briga. Trebamo ih učiti da se domovina voli, da se u njoj ostaje i da se ona izgrađuje unatoč svim poteškoćama.“

Na kraju mise nazočnima se obratila ravnateljica vrtića gospođa Zdravka Bugarin naglasivši da je više od 1000 mališana pohađalo vrtić kroz proteklih 20 godina do danas, a neki od njih već su postali i roditelji. Obrativši se djeci, koja su svojim pjevanjem uzveličala misno slavlje, kazala je da su „svojom pjesmom i slaveći Boga poklonili vrtiću ono najljepše, iskreno i otvoreno srce za Isusa i za sve okupljene. Ostanite i dalje takvi raspjevani, maštoviti, nasmijani, ostanite djeca jer su ona uvijek najljepši ukras svijeta. Želim da i dalje u našem vrtiću radosno rastete, učite, zabavljate se i otkrivate Božje tajne.“ Zahvalila je roditeljima na povjerenju i pomoći pri organizaciji proslave dvadesetog rođendana vrtića te je pozvala sve na prigodni domjenak u dvorani vrtića. Misnom slavlju nazočio je i predsjednik gradskog kotara Pujanke g. Petar Gudić.

Program obilježavanja 20. obljetnice postojanja vrtića na Pujankama nastavlja se u utorak, 7. studenoga duhovnom obnovom za roditelje i odgojitelje u 17 sati u crkvi sv. Pavla ap., a predvodi je don Jure Vrdoljak, župnik župe sv. Mateja na Ravnim Njivama u Splitu. U srijedu, 8. studenoga u 17 sati u dvorani vrtića predavanje o temi „Roditelji, odgojitelji i molitelji održat će dr. Martina Lončar, prof. ped., a obitelji vrtića će posvjedočiti o ljubavi Božjoj. U četvrtak, 9. studenoga bit će upriličena radionica za roditelje i odgojitelje u 17 sati u dvorani vrtića na temu „Kako djetetu postaviti granice i omogućiti slobodu izbora?“. Gost predavač je Neda Pelaić, prof. ped. U petak, 10. studenoga u 17 sati u dvorani vrtića predavanje o temi „Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovne predškolske ustanove“ održat će Asja Podrug, prof. def. DV Kaštela.