Susret za odgojitelje i stručne suradnike

Na posljednjem susretu za odgojitelje i stručne suradnike, koji je u ponedjeljak, 19. lipnja upriličen u prostorijama Obiteljskog savjetovališta u Splitu, zaokružena su razmišljanja o  većini izazova koja nas u životu i na poslu prate (stres na poslu, izgaranje, prevelika zabrinutost, tugovanje, važnost zajedništva, supružnički odnos, razne obiteljske poteškoće od ovisnosti, zlostavljanja i psihičkih oboljenja u obitelji, odgojne poteškoće i problemi roditeljstva....). U svim obrađivanim temama mr. Maja Jakšić stavila je naglasak na odgajatelje, a ne na djecu.

Samo odgajatelj koji je vedar, zadovoljan, optimističan može tu vedrinu i radost prenositi na dijete. Odgajatelji provedu dnevno više vremena s djecom od njihovih roditelja i ostavljaju snažan pečat u njihova mala srca i duše. Stoga smo i organizirali ove  jednomjesečne susrete kako bi ih ohrabrili i  zahvalili na svemu što čine za našu djecu, za nas, ali i za naše društvo, domovinu i našu budućnost, naglasila je mr. Jakšić. Roditeljstvo postaje sve teža zadaća, stoga mnogi danas zaziru od braka i roditeljstva. Pitanja i problema je sve više, a odgovora i rješenja kao da nema.

Promišljajući o tome kako "popraviti" svoje dijete, kazala je da je važno prisjetiti se nad čim u životu imamo kontrolu: jedino nad onim što mi sami radimo i jedino nad onim što sami mislimo. Dijete ćemo "popraviti" kada sami počnemo koristiti djelotvornija ponašanja i razmišljanja, dakle, kada promijenimo  i popravimo sebe. Mr. Jakšić je, između ostaloga, naglasila da je moderno roditeljstvo u krizi, da je roditeljski autoritet doveden u pitanje, da je vladavina djece plod propustljivosti u odgoju.

Današnja djeca su domišljata – manipuliraju svojim prezaposlenim, umornim ili rastavljenim roditeljima. Stoga je važno voditi brigu o sebi jer uglavnom su naši loši roditeljski trenutci onda kada smo umorni, iscrpljeni, bolesni i pod stresom. Supružnički odnos je presudan za odgoj jer djetetu su najvažniji međusobni odnos majke i oca te iz toga odnosa ono crpi obrazac za sve svoje buduće odnose. Ljubav majke i oca je najveći dar i najvažnija odgojna metoda, a odgoj je prije svega prenošenje vrijednosti. Nadalje je istaknula kako treba izbjegavati negativnosti u odgoju jer su djeca blagoslov i dar te da nikako ne zaborave na molitvu.