Susret za odgajatelje i stručne suradnike o temi „Zašto očevi šute?“

U organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u ponedjeljak, 22. svibnja u prostorijama BIOS-a u Splitu, šesti po redu susret za odgajatelje i stručne suradnike. Predavanje na temu "Zašto očevi šute?" održala je suradnica savjetovališta Maja Jakšić, psihoterapeutkinja. Nakon predavanja je slijedila radionica "Nikad ništa od tebe! Isti si ćaća!" U predavanju su postavljena tri pitanja na koja u životu nije uvijek lako naći odgovore: zašto muškarci šute, zašto očevi šute i zašto Bog šuti? 

Na prvo pitanje odgovor su tražili u psihološkim razlikama muškarca i žene, a te razlike posebno isplivaju kada su posrijedi problemi. Žene svoje probleme podrobno opisuju. Muškarac o problemu šuti. Žene  zamjeraju svojim muževima da ih ne slušaju, ne razumiju šutnju i doživljavaju je kao neprijateljsku. A muškarci ženinu potrebu za razgovorom doživljavaju kao napad na sebe, kao da ih se proglašava nesposobnima. Odgovor na pitanje zašto očevi šute, tražili su u kulturološkim, sociološkim, medicinskim, ali ponajviše ideološkim činiteljima. Danas se od „pater familiasa“ došlo do pojma beznačajnog oca. Otac odsutan fizički ili emocionalno često je tek nijemi i pasivni promatrač svoje djece. Najveću tjeskobu izaziva pitanje zašto Bog šuti i onda kada ga  najviše trebamo. I ta šutnja nam može biti bolnija od same okolnosti koja nas pritišće, naglasila je Jakšić. Mislimo da se odgovor krije u odgovoru. Koliko puta smo svoje probleme stavili pred druge ljude. Možda su nam pokušavali i oni dati neki odgovor i savjet, ali sve što nam je trebalo bila je njihova prisutnost i njihovo slušanje. Čak u šutnji i u neodgovorenim molitvama – Bog je s nama. Vjera u njegovu prisutnost je važnija od odgovora.

Nakon predavanja uslijedila je radionica „Nikad ništa od tebe, isti si ćaća“ u kojoj se na zabavan način željelo osvijestiti koji su to sve komunikacijski obrasci kojima žene pribjegavaju i na taj način udaljuju svoje supružnike od djece i od sebe na štetu svih. Napravljen je i jedan eksperiment slanjem sms poruke očevima i vjerujemo da će nam odgovor koji je svaka od nas dobila potaknuti na daljnja razmišljanja o nekim našim naučenim obrascima, najčešće nesvjesnim, ali zato jako nedjelotvornim i štetnim.