Blagdan Gospe od Prizidnice proslavljen u Slatinama

U župi Uznesenja BDM  U Slatinama, u povijesnom svetištu Gospe od Prizidnica na južnoj strani otoka Čiova, proslavljen je 11. rujna blagdan Gospe od Prizidnica. Svečano misno slavlje predvodio je dr. don Ante Mateljan uz koncelebraciju župnika don Ante Čulića i župnika Okruka don Maria Matkovića te uz pratnju župnog zbora kojim ravna maestro Miroslav Miše, dok je više svećenika ispovijedalo.  Na ovom misnom slavlju bili su nazočni brojni štovatelji Gospe od Prizidnice iz Slatina, otoka Čiova, trogirskog i kaštelanskog području, među kojima su bili predstavnik Županije SD Željko Mišić, gradonačelnik grada Trogira Damir Rilje sa suradnicima te predsjednik mjesnog odbora Slatina Tomislav Andrijolić.



Za vrijeme misnog slavlja trajekt Jadrolinije 'Lastovo' koji je plovio na liniji Rogač - Split promijenio je 'rutu' i doplovio ispred samog svetišta i brodskim sirenama pozdravio Gospu koja je zaštitnica pomoraca. Sportski zrakoplov sa oznakom 9A-BDM u više navrata je nadlijetao svetište pozdravljajući Gospu - iz čega se vidi koliko se štuje Gospa od Prizidnica u splitsko- trogirskom bazenu. Veliki broj vjernika je izvršio zavjet Gospi molitvom, zahvalom i posebnim zlatnim darovima. U samoj crkvi može se vidjeti veliki broj maketa brodova koje su darovali kapetani brodova kojima je Gospa pomogla u morskim olujama. Posebno je bilo dirljivo kada su pučki pjevači iz Slatina pred njenim oltarom u crkvi pjevali prigodne Gospine pjesme, kao i one koje je napisala mještanka Marica Mauko. Dobro nam je poznato da o navedenom svetištu se brine obitelj Nakir iz Slatina. Marinko, jedan iz obitelji, navodi kako se u svetištu uvijek nešto napravi i održava postojeće. Tako su ove godine napravili dvadesetak kamenih stuba - skalina na prijelaznom putu, a u planu je izrada jednog viadukta - mosta do svetišta kako bi se izbjegao mogući odron kamenja na postojeći prilazni put.
Propovijed je don Ante Mateljan započeo pjesmom o Gospi koju je napisao  otac hrvatske književnosti Marko Marulić na Prizidnici  ili preko puta u Nečujmu na Šolti 'Zdrava si Marije€¦', koju je uglazbio don Šime Marović za klapu. Napisana je u vrijeme kad je prijetila opasnost od Turaka. Predio Prizidnicia je mjesto koje je s jedne strane neobično i skrovito, a s druge strane je dragocjeno. Isus govori u evanđelju o biseru kojeg treba naći i prepoznati jer on donosi jedan unutrašnji mir i zadovoljstvo. Biser, mjesto - mjesto molitve i pobožnosti, mjesto utočišta Gospi, mjesto gdje se ostavljaju brige i nevolje, a crpii se sa izvora milosti - to je upravo ovo drevno svetište Gospe od Prizidnica. Zašto se ovo mjesto zove Prizidnice? Je li samo zato što je ovdje iza nas veliki zid koji se spušta sve do mora, pa ono što je načinjeno - načinjeno je pri zidu, u suncu. Ovdje treba doći u zimu kad je lijepi burni dan i u proljeće kad se počinje buditi priroda, tad se osjeća najviše oaza Božje nazočnosti. Kad kažemo riječ da se nalazimo pri zidu, onda to ima još jedno značenje. Pomisao da smo ugroženi i dovedeni do zida, da nemamo kud - tad nam treba netko tko će nas iz te ugroženosti izbaviti. Onaj tko je pri zidu došao je do kraja svojih sila i gubi nadu te mu je potreban onaj ili ona koji će ga osokoliti ili osnažiti. Jesmo li mi pri zidu? Koliko se puta osjetimo obiteljski pritisnuti i trebamo naći negdje oslonac, a to je upravo Gospa od Prizidnica. U ono doba bili su Turci pred kojima se trebalo skloniti. I danas ima Turaka kojih nikad nije nedostajalo, a gdje su oni koji će se oduprijeti i osloniti se na čvrstu stijenu. Krist za sebe reče da je On onaj temelj na kojem se gradi stijena na kojoj se gradi život. Ako smo ugroženi, ima li tada skloništa za narod, za obitelj, za našu nutrinu - osjećaje i dušu. Sklonište nam je potrebno da se izbistri, da se iskreno iznese pred sebe i pred Boga svoj život, da se otvori  svoje srce, da se Bogu povjeri. Ne staviti svu svoju nadu u ljudske ruke, jer ako to učinimo neće ta nada izdržati. Svoju nadu stavljamo u Boga upravo po rukama i po srcu BDM. Tko je Gospa? To je bila jedna mlada djevojka kojoj se dogodilo čudo, čudo Božjeg poziva. Bila je to žena koja je odgovorila Bogu svojom vjernošću i ljubavlju: 'Bože, evo me.' Odgajala je svoje dijete u mudrosti Božjoj. Bila je žena koja je trpjela, nosila svoj križ- U svim križnim etapama našeg života - kad ne možemo više, podignut nam je pogled i srce Gospi s riječju: 'Pomozi, majko'. Don Ante je završio riječima marka Marulića: ' Zdrava si Marije€¦'
Na kraju misnog slavlja župnik don Ante Čulić pozdravio je sve nazočne, na  poseban način zahvalio Bogu i BDM u čije ime smo ovdje sabrani svi zajedno. Zahvalio se predvoditelju misnog slavlja koji se s ljubavlju i radošću prihvatio njegovog poziva za predvođenje u Marijinu svetištu, kao i braći svećenicima koji su koncelebrirali i ispovijedali, svim uzvanicima i onima koji su doprinijeli da se što bolje osjećamo u oazi Božje nazočnosti. Budući je ovo povijesna baština, na svima nama je odgovornost da je prenesemo budućim naraštajima, jer ako su naši pređi mogli u  težim okolnostima to učinit kako bismo mi to  danas baštinili, to moramo činiti i mi.