Personalne promjene u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i ovoga je ljeta više svećenika umirovljeno ili su promijenili mjesta svoga svećeničkog služenja. Zbog navršene kanonske dobi umirovljen je višegodišnji biskupski vikar za pastoral mons. dr. don Drago Šimundža. Također, zbog navršenih 75 godina života, stavljen je u stanje mira kapelan staračkih domova don Jakov Dragušica. Stanje mira, zbog godina i poodmakle dobi, prihvatio je i sužupnik u konkatedralnoj župi sv. Petra u Splitu don Ante Vrbatović. Župnik župe Dobranje imotsko don Lovre Žuljević, umirovljen je u 78. godini života, a župom će upravljati župnik susjedne župe Cista Velika don Danijel Guć. Dr. don Ivan Grubišić, dugogodišnji župnik župe sv. Roka u Splitu, također je zbog navršene kanonske dobi stavljen u stanje mira, a upravljanje župom preuzet će don Matko Džaja, dosadašnji župnik u Žeževici. Župu Žeževica preuzet će vikar splitske župe Mejaši don Ivica Barišić, a zamijenit će ga don Mihael Jelavić, koji je do sada služio kao vikar u splitskoj župi Gospe Fatimske.




Mladomisnik don Franko Prnjak služit će kao župni vikar u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću, odakle je dosadašnji vikar don Tomislav Bašić premješten za prefekta u Nadbiskupsko sjemenište u Splitu. Dosadašnji prefekt sjemeništa i vjeroučitelj don Dario Čorić imenovan je za sužupnika u župi Pujanke-Split, odakle je razriješen dosadašnji župni vikar don Ante Prnjak. Mr. don Jenko Bulić oslobođen je službe u župi Split-Trstenik kako bi se više posvetio službi profesora na KBF-u i pastoralu mladih. Zamijenit će ga don Ivan Simunić, dosadašnji župnik u Vinišću, a župu Vinišće preuzet će don Marin Barišić mlađi, koji je do sada služio na Šolti u župama Gornje Selo i Maslinica. Za župnika ovih šoltanskih župa imenovan je don Dalibor Milina, dosadašnji župni vikar u župi Split-Mertojak. Don Mate Škaričić, dosadašnji župnik Brela, premješten je u Kaštel Stari - Radun; don Augustin Radović, župnik Raduna, imenovan je župnikom župe Bagalovići; don Nikola Bodrožić nakon župnikovanja u Bagalovićima premješten je u solinsku župu Sv. Kajo, a dosadašnji župnik župe Sv. Kajo don Stjepan Lončar imenovan župnikom župe Brela. Već ranije, nakon imenovanja rektora Centralnoga bogoslovnog sjemeništa, mr. don Mate Uzinića za dubrovačkog biskupa, službu rektora preuzeo je mr. don Boris Vidović; nakon smrti duhovnika istoga CBS-a don Marina Škarice, službu duhovnika bogoslova preuzeo je dr. don Edvard Punda, koji je na studiju u Rimu upravo postigao naslov doktora teologije. Od početka akademske godine, zajedno s navedenom dvojicom odgojitelja službu prefekta, nakon završenoga studija moralne teologije, obnaša dr. don Mario Volarević. Višegodišnji duhovnik studenata KBF-a u Splitu dr. don Marinko Vidović razriješen je, na vlastiti zahtjev, dosadašnje službe.
Dekret za premještaj dobili su i sljedeći svećenici, članovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Pavao Norac-Kevo razriješen je službe župnog vikara u župi sv. Ilije u Metkoviću te imenovan za župnika u župi Gospe Sinjske. Dosadašnji župnik u Sinju fra Nikica Ajdučić određen je za župnika Podbablja. Fra Vinko Gudelj, dosadašnji župnik Podbablja, preuzeo je upravljanje župom Proložac, a župničke službe razriješen je fra Ante Madunić, dosadašnji župnik župe Proložac. Župnik župe Slivno fra Rafo Begić imenovan je župnim vikarom župe Proložac. Fra Bono Bilić razriješen je župničke službe u Bristu-Podaca te imenovan župnikom župe Gradac, a župu Brist-Podaca preuzeo je fra Ivica Omazić. Fra Zoran Jonjić imenovan je za župnika Slivna imotskog. Fra Mladen Marić, dosadašnji župni vikar u župi sv. Ilije u Metkoviću, određen je za župnika župa Plina i Baćina, gdje će zamijeniti dosadašnjeg župnika fra Marija Jurišića. Mladomisnik fra Lukica Vojković služiti će u Metkoviću kao župni vikar. Do promjene je došlo i u splitskoj župi na Kmanu, koja je povjerena salezijancima: razriješen je dosadašnji župni vikar don Mladen Delić, a zamijenit će ga don Filip Tomić.