Metković: proslavljen zaštitnik Grada - sv. Ilija

U srijedu 20.srpnja Metković  je proslavio zaštitnika Grada sv. Iliju. U crkvi sv. Ilije slavljene su tri mise a središnju je predvodio je prof. dr. fra Ante Akrap. 

Sveti Ilija nije gromovnik zato što je grmio na nebesima; Ilija je grmio ovdje na zemlji. Moderni čovjek živi u obmani, ne želi se susresti sa svojim vlastitim mislima nego bježi u masi jer se tu puno bolje osjeća; a upravo samoća upozorava na Boga. Pozvani smo da svjedočimo svoju vjeru, no mi smo zamrznuli svoje kršćanstvo, povlačimo se, ne želimo ući u arenu javnosti, iznijeti svoje vjerske stavove, osvrćemo se na sudove ljudske a na sudove Božje zaboravljamo, upozorio je u propovijedi fra Ante i zapitao: Možemo li mi kao vjernici reći da milost Božja u nama nije bila uzalud - Bog me pratio u mome životu, Boga sam osjećao u svome životu i dozvolio da djeluje u mome životu!




Nakon mise blagoslovljen je mozaik sv. Ilije koji je postavljen iznad ulaznih vrata crkve; izradio ga je Toni Slišković.
Obzirom da je i Dan Grada održane su brojne svečanosti. 18. srpnja otvorena je izložba fotografija  Zvonimira Atletića "Sveti Ante Neretvanski" posvećena po mišljenju mnogih, najvećem hrvatskom misionaru o. Anti Gabriću, koji je Slugu Božjega pratio i snimao na obalama Gangesa u dalekoj Bengaliji. Ostaje otvorena do kraja srpnja. Kako se, na žalost, u Bengaliji  ne čini dovoljno za njegovo uzdignuće na oltar, krajnje je vrijeme da se u Hrvatskoj poradi malo više na tome. Ova izložba poticaj je svima nama da se sjetimo  i molimo da nam "Sveti Ante Neretvanski" u Boga isprosi zdravlje duše i tijela, i na koncu ovozemnoga života vječnu sreću u nebu.
Ispred središnjeg križa na groblju sv. Ivana na uočnicu blagdana župnik fra Petar Gulić održao je kratak obred za sve poginule i umrle sugrađane, nakon čega su položeni vijenci i upaljene svijeće, što je upriličeno i na trgu kralja Tomislava ispred Spomenika poginulim metkovskim braniteljima u Domovinskom ratu. 
Iste večeri na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene su nagrade i priznanja grada Metkovića. Počasnim građaninom proglašen je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja mr. sc. Božidar Pankretić. Nagradu "Sv. Ilija" u području komunalnih djelatnosti dobio je državni tajnik Karlo Gjurašić; u području zdravstva  doc. dr. sc. Mladen Bušić a u području zaštite života građana zapovjednik JVP Metković Jure Pilj. Dobitnik nagrade "Narona" u području kulture je pučki pjevač Stipo Pipinić.
Svoju novčanu nagradu dr. Bušić darovao je za uređenje svetišta sv. Ante na Dubravici.