Bagalovići: proslavljen blagdan zaštitnice Gospe Karmelske i 90-a obljetnica osnutka župe

U svetištu Gospe Karmelske u Bagalovićima u subotu 16. srpnja proslavljen je blagdan zaštitnice župe - Gospa Karmelska; ujedno i 90-a obljetnica osnutka župe. U dolini Neretve ova župa je poznata jer je započela i okuplja zborove i pučke pjevače. Slavljeno je sedam sv. misa a središnje misno slavlje uz župnika don Nikolu Bodrožića i župnika župe Vid don Mladena Margete predvodio je  prof. na KBF-u u Splitu dr. don Ivan Kešina. Prije mise održana je procesija sa kipom Gospe Karmelske uz pjevanje litanija i marijanskih pjesama. 


"Lijepo je kad svi u svojim potrebama možemo zavapiti Majci; Ona bezgrešna koja nas neizmjerno ljubi ne može ne posredovati; lijepo je što je i hrvatski narod može nazivati svojom Hrvatskom kraljicom. I kroz našu krvavu ali i svetu povijest hrvatski narod se uvijek utjecao njoj. To što Hrvati kroz svoju povijest nisu izgubili svoju vjeru mogu zahvaliti samo tome što su  se neprestano utjecali BDM. - podsjetio se propovjednik riječi blaženog Alojzija Stepinca. 
Hoćemo li ulaskom u Europu poprimiti žalosne ne vrednote ili ostati čvrsti u svojoj vjernosti Bogu, čovjeku i Domovini; mi, koji smo vjernici, hoćemo li naše vrednote unijeti u Europu  i tako je oplemenjivati, zapitao se don Ivan vjerujući u zagovor i posredovanje BDM kojoj ništa nije nemoguće.  
Na misnom slavlju nazočili su i predstavnici vlasti - dogradonačelica Dubrovačko neretvanske županije Marija Vučković i načelnik općine Kule Norinske Nikola Krstičević. 
Župa se za blagdan pripravlja devetnicom i trodnevnicom. Tijekom trodnevnice uz župnika don Nikolu Bodrožića misna slavlja predvodili su don Gordan Božić, don Nikola Menalo i don Ivica Boras. Na misama su pjevali župni zbor iz Prisoja, mandolinski sastav iz Vrgorca, te dječji i župni zbor župe Bagalovići. Drugog dana trodnevnice nakon mise održan je koncert pučkih pjevača doline Neretve.