Odvažnost i hrabrost biskupa i bana Petra Berislavića

Povodom 491. obljetnice smrti trogirskog i hrvatskog velikana bana i biskupa Petra Berislavića i 102. obljetnice zgrade u kojoj se nalazi osnovna škola 'Petar Berislavić', održana je 20. svibnja u trogirskoj katedrali sv. Lovre sveta misa za navedenog biskupa i bana, za preminule djelatnike, današnje učitelje i učenike  navedene škole. Misno slavlje predvodio je trogirski dekan i katedralni župnik don Pave Piplica u nazočnosti ravnateljice Gordane Cvitanović, učiteljÄ? povijesti kao inicijatora - organizatora Katice Maravić i Šimina Šubića te ostalih učitelja i brojnih učenika uz pratnju dječjeg zbora kojim je ravnao mladi maestro Vinko Buble.


Ovogodišnja školska svečanost trajala je dva dana, započevši 19. svibnja u školi kulturno-umjetničkim programom kojeg su učenici  prezentirali svojim roditeljima i nastavnicima, a u ime Grada Trogira na svečanosti je nazočila dogradonačelnica Vedrana Zelalija. Svečanost se nastavila zajedničkim druženjima, otvorenim danom za roditelje te  sportskim natjecanjima.
Bana i biskupa Petra Berislavića su krasile osobine, kao što su odvažnost i hrabrost. Bio je odvažan u izboru svoga zvanja, bio je hrabar kad se trebalo postaviti pa čak i u ratnim situacijama. Nije bježao iz arene i života, nije prezirao križ i žrtvu, nije pogazio svoje kršćansko i ljudsko dostojanstvo. Zato se divimo njegovoj hrabrosti, odvažnosti i čovještvu. Nikada, pa ni danas, nije bilo lako biti kršćanin i istinski čovjek. Danas imamo primjer odvažnosti i hrabrosti, najprije u Kristu, potom u mnogim svecima pa i u našem sugrađaninu biskupu banu Petru Berislaviću. - Čast je i ponos pohađati navedenu školu nastojeći ostvariti u sebi lik idealnog čovjeka za kojega će se moći reći kao i za bana Berislavića: Ovo je uistinu čovjek, hrabar i odvažan i zato ga poštujemo, istaknuo je don Pave.
Iz životopisa Petra Berislavića možemo nadodati da je 1513. imenovan upraviteljem banata u Hrvatskoj, a 1514. godine postaje hrvatskim banom,  s temeljnom zadaćom da brani zapadni rub korvinskog sustava od Jajca i Jajačke banovine do kraljevskih utvrda u južnoj Hrvatskoj, u zaleđu mletačke Dalmacije. Unatoč beznadnim materijalnim okolnostima, Petar Berislavić je sve do pogibije zaustavljao turski pritisak prema Hrvatskom kraljevstvu, posebno braneći Jajce i Jajčku banovinu, strateški najosjetljiviju točku obrambenog sustava. Tri puta je pritekao u pomoć Jajcu - 1515., 1518, i 1519. godine i razbio tursku opsadu grada. Nakon njegove pogibije turski pritisak na Hrvatsko kraljevstvo postaje sve jačim. U navedenim ratnim okolnostima poginuo je 20. svibnja 1520. u sukobu s Turcima na Plješevici. Opća žalost za banom kojeg su Hrvati voljeli kao oca zavladala je u Hrvatskoj te diljem Europe. Nekoliko sati nakon banove pogibije, papa Lav X. imenovao je hrabrog Petra Berislavića kardinalom, ne znajući da je on mrtav. Tijelo Petra Berislavića preneseno je u Vesprim, gdje je i svečano sahranjeno.
Nakon završetka sv. mise, a prije polaganja vijenca i upaljenih svijeća ispred reljefa  bana i biskupa Petra Berislavića u gradskoj loži, don Pave se pomolio za sve generacije učitelja i učenika koji su radili i pohađali školu, kao i za dušu velikana čije ime nosi. Protokolu su nazočili ravnateljica Gordana Cvitanović, gradonačelnik Damir Rilje, don Pave te učitelji sa učenicima.