Proslavljen dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u četvrtak 19. svibnja proslavio svoj dan i dvanaestu godinu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici. Tom prigodom Fakultet je dodijelio nagrade najboljim studentima, diplome diplomiranim teolozima i katehetama te svjedodžbe prvostupnicima Teološko-katehetskog studija. Svečanost je započela euharistijskim slavljem koje je u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u koncelebraciji s profesorima i odgojiteljima. Nadbiskup je u svojoj propovijedi govorio o ulozi teologije a time i teologa kako u Crkvi tako i u društvu. Kazao je kako je teologija ne samo govor o Bogu nego još više govor s Bogom te kako je ona time "javno lice vjere" teologa. U tom je vidu potaknuo studente da se poput sv. Pavla, Isusa i njegovih učenika pripremaju za poslanje koje im je Bog namijenio, da  mudro koriste vrijeme studiranja za intelektualni i duhovni rast.




Čestitavši diplomantima poželio im je da odvažno svjedoče svoju vjeru govorom o Bogu ali i razgovorom s Njim. Po završetku euharistijskoga slavlja uslijedio je akademski čin u velikoj sjemenišnoj dvorani. Dekan Fakulteta prof. dr. Nedjeljko Ante Ančić uputio je dobrodošlicu svima nazočnima, osobito velikom kancelaru KBF-a u Splitu nadbiskupu Barišiću, rektoru Sveučilišta u Splitu prof. dr. Ivanu Paviću, prorektorima prof. dr. Šimunu Anđelinoviću i prof. dr. Branki Ramljak, ravnatelju Centralnoga bogoslovnog sjemeništa mr. Borisu Vidoviću i ravnatelju Nadbiskupskog sjemeništa prof. dr. Mladenu Parlovu, nazočnim provincijalkama, brojnim dekanima splitskih fakulteta, prodekanima i drugim predstavnicima fakulteta i ostalih visokih učilišta, predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, znanstvenih udruga i kulturnih ustanova, te nastavnicima, studentima i osoblju Fakulteta. Zahvalio je na brojnim pisanim čestitkama, osobito biskupa Splitske metrpolije te dekana zagrebačkog i sarajevskog KBF-a.


Sve nazočne pozdravio je metropolit mons. Barišić, izrazivši čestitke za Dan fakulteta studentima i profesorima, osobito diplomantima i nagrađenim studentima. Kazao je kako je društveni život sve složeniji te se u tom vidu razvijaju brojne specijalizacije na području znanosti. Nerijetko se znanje, objekti spoznaje gledaju u relaciji s tržištem. Međutim, to ne daje cjelovit pogled na čovjeka i njegov životni smisao. Stoga je nadbiskup podsjetio na važnost i doprinos teologije u tom interdisciplinarnom pristupu proučavanju svijeta i čovjeka. Poželio je da teološki fakultet raste u dijaloškom odnosu s ostalim splitskim fakultetima. Rektor Sveučilišta u Splitu dr. Pavić uputivši čestitku i prigodnu riječ naglasio je kako teološko obrazovanje u hrvatskom narodu ima višestoljetnu tradiciju. Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu nastao je udruživanjem Teologije u Splitu i Franjevačke Teologije u Makarskoj. Teologija u Splitu najstarija je od svih postojećih visokoškolskih ustanova u Južnoj Hrvatskoj, čak i kad se ne bi uzimala u obzir splitska katedralna škola, kojoj početci sežu u rani srednji vijek. Ona je na svoj način bila Sveučilište koje se zalagalo za očuvanje vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Desetljećima je uspješno popunjavala prazninu i stvarala toliko da bi joj mogli zavidjeti renomirana zapadno-europska Sveučilišta, naglasio je rektor Pavić zaključivši da splitski KBF i danas ima golemu odgovornost i veliku priliku u izučavanju i jačanju znanstveno-obrazovnog potencijala te čuvanju naših tradicionalnih vrijednosti koje su nas održale.
Nakon pozdrava, dekan Ančić iznio je izvješće o radu Fakulteta tijekom prošle akademske godine. No prije toga je naglasio da je ove akademske godine 2010./2011. Fakultet započeo s poslijediplomskim studijem "Kršćanstvo i suvremena kultura" i "Povijest teologije i kršćanskih institucija" te je uveo informatički sustav. Podsjetio je na dvojicu članova Fakulteta: u veljači preminulog profesora dr. don Marina Škaricu, prvoga dekana KBF-a u Splitu i novoga dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića, nekadašnjeg studenta Fakulteta. Potom je progovorio o sadašnjim profesorima i studentima. Govoreći o znanstvenom i stručnom radu i sudjelovanju u znanstvenim skupovima, tribinama, okruglim stolovima, znanstveno-istraživačkim projektima, dekan je istaknuo da su kroz proteklu godinu nastavnici objavili 8 samostalnih knjiga, 60 znanstvenih radova, 60 popularno pisanih stručnih članaka, recenzija, prikaza i osvrta, a poseban spomen zavrjeđuju skladbe maestra don Šime Marovića. Većina nastavnika svoje radove objavljuju u časopisima Fakulteta: "Crkva u svijetu" (A1) i "Služba Božja" (A2). Među studentskim aktivnostima ističu se fakultetski mješoviti zbor na čelu s mo. Šimom Marovićem, sudjelovanje u raznim humanitarnim akcijama te izdavanje studentskog časopisa "Odraz" i informativnog listića "List" Prof. Ančić čestitao je studentima na zauzetosti i zaželio im daljnji uspjeh. Zahvalio je rektoru Paviću što je Sveučilište pomoglo u opremanju glazbenog kabineta, a s žaljenjem je podsjetio kako se, zbog nedostatka materijalnih sredstava, još nije krenulo s izgradnjom nove zgrade Fakulteta. Zahvalu je uputio svim nastavnicima, pomoćnom osoblju, studentima i studenticama, osobito svojim prodekanima prof. dr. Anti Vučkoviću i doc. dr. Alojziju Čondiću. Potom je uslijedila dodjela diploma i svjedodžbi za 58 studenata/studentica. Osamnaestero je postiglo zvanje magistra/magistre teologije, trinaestero ih je steklo zvanje diplomiranoga teologa i teologinje, četiri su stekle zvanje diplomirane katehistice, a sedmero je postiglo zvanje magistra/magistre katehetike. Šesnaestero je primilo svjedodžbe prvostupnika/prvostupnice katehetike.
Prigodom Dana Fakulteta, prema Pravilniku KBF-a u Splitu, Fakultet dodjeljuje tri nagrade najboljim studentima. Prva se nagrada dodjeljuje studentu koji je položio sve predmete cjelovitog studija, te ima najbolji prosjek ocjena, koji ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrade se dodjeljuje Gini Šparada. Ona je u prošloj ak. god. 2009. /2010. odslušala cjeloviti program Integriranoga filozofsko-teološkog studija s ostvarenih ukupno 306 ECTS bodova i prosječnom ocjenom izvrstan (4,92). Druga se nagrada dodjeljuje studentu koji je u protekloj akademskoj godini položio sve predmete iz godine koju je pohađao i ima najbolji prosjek ocjena, koji ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrađuje se Lucija Meštrović, studentica treće godine Preddiplomskoga teološko-katehetskog studija. U prošloj je godini ostvarila 60 ECTS bodova s prosječnom ocjenom (4, 93). Treća nagrada dodjeljuje se studentu koji ima najbolji seminarski rad u protekloj godini, čija ocjena ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrađuje se seminarski rad Vjerana Martića, studenta pete godine Integriranog filozofsko-teološkog studija. Seminarski je rad izradio pod vodstvom prof. dr. Ante Vučkovića pod naslovom "Sekularni ideal autentičnosti". Rad je ocijenjen ocjenom Izvrstan (5, 00). Prigodne povelje zahvalnosti dodijeljene su prof. dr. Špiru Marasoviću i dr. Juri Šimunoviću, koji su prošle akademske godine otišli u mirovinu. Akademski čin uzveličao je pjevanjem mješoviti zbor fakulteta uz glasovirsku pratnju s. Lidije Bernardice Matijević i pod ravnanjem mo. Šime Marovića.