Nedjelja Dobroga Pastira u znaku Nacionalnog dana obitelji

Nedjelja Dobrog Pastira obilježava se u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u splitskoj prvostolnici sv. Dujma upriličeno je molitveno bdijenje za duhovna zvanja, u subotu 14. svibnja. Molitveno bdijenje, u lijepo ispunjenoj katedrali, započelo je pozdravnom riječju splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića. Ljubav želi znati da je u drugoj osobi ljubljena. Ona traži odgovor na životni projekt koji je nekada vidljiviji a nekada manje vidljiv u drugoj osobi te je označen prema ovozemaljskom cilju prema svećeništvu, redovništvu ili bračnom životu, istaknuo je nadbiskup. Osvrnuvši se na Godinu obitelji naglasio je kako je obitelj nenadomjestiv izvor zvanja. Moderator susreta povjerenik za duhovna zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Jure Vrdoljak dao je nekoliko uvodnih riječi o samom tijeku susreta. Braćo i sestre, sjemeništarci, bogoslovi, kandidatice za redovništvo, novaci, novakinje. "Nedjelja Dobrog Pastira, sve nas i mnogu braću i sestre širom svijeta, sabire i poziva na razmišljanje i molitvu dobrom Pastiru da upravi korake nas posvećenih osoba, naše obitelji, na put svetosti. Želimo sa cijelom crkvom moliti Dobrog Pastira za ustrajnost duhovnih zvanja i otvorenost onih na koje Gospodin računa i poziva u svećeništvo ili redovništvo.




Stoga u ovoj katedrali Uznesenja BDM, majci svih crkava Nadbiskupije, želimo moliti, bdjeti, slaviti živoga Boga na oltaru. Želimo da Gospodin bude i večeras u središtu jer gdje je on tu je ljubav, tu raste i oduševljenje da se krene za Njim. Euharistija je najbolji ambijent u kojem rastu sva zvanja a posebno duhovna zvanja. Unatoč mnogim krizama i kušnjama, kroz koje prolazi suvremena obitelj, ima obitelji u kojoj djeca sazrijevaju kao ljudi, kršćani i pozvani. Bogu hvala da ima obitelji u kojoj se bude i hrane duhovna zvanja, jer niču i sazrijevaju iz srca i vjere roditelja i kućnog ozračja. Ima obitelji za koje s pravom možemo kazati da su prava sjemeništa, novicijati, nenadomjestivi izvori duhovnih zvanja", kazao je povjerenik za duhovna zvanja. 
Prije nego su roditelji svećenika i redovnica (Anka i Nikola Bodrožić, Nada i Igor Mihanović, Jadranka Majić) dali svoje svjedočanstvo u kojem su posvjedočili da se duhovno zvanje prvo rađa u obitelji, mons. Vrdoljak je istaknuo kako je roditelj osoba koja i u duhovnom smislu "rađa". Roditeljski poziv sastoji se baš u tome da se djeca odgajaju u pravim vrijednostima života: ljubavi, dobroti, iskrenosti, povjerenju, razgovoru, molitvi i radu. Obitelj koja Krista stavlja na prvo mjesto otvara se njegovim planovima, njegovoj volji i raste u duhovnom i moralnom smislu. Najveća vrednota jedne obitelji je prisutnost Krista Gospodina u vlastitom domu, istaknuo je mons. Vrdoljak podsjetivši na riječi sv. Terezije Avilske: "Samo je Bog dovoljan". O tomu govori petstoljetno postojanje reda bosonogih karmelićanki od gore Karmel, na dalekom jugu Španjolske, u gradu Avili. Edita i Mihaela, dvije Splićanke, velikodušno su se odazvale Božjem pozivu. 
Za ovu prigodu Nadbiskupsko vijeće za duhovna zvanja napisalo je prigodni vodič kojega je uredio fra Frano Doljanin. Čitači meditacija bile su novakinje sestara Službenica milosrđa (Anćele) i novakinje franjevačkih školskih sestara, a pjevanje je predvodio prigodni komorni sastav pod vodstvom dr. Ane Petrić. Bdijenje je trajalo do ponoći i bit će nastavljeno na samu nedjelju Dobrog Pastira, od 13 do 19 sati. U klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i molitvi za Crkvu i njezine pastire, kako postojeće tako i za nova duhovna zvanja, izmjenjivat će se pojedine redovničke zajednice, pokreti i vjernici grada Splita. Na večernjoj misi u 19 sati sudjelovat će sjemeništarci sa svojim odgojiteljima. U prigodi Tjedna za duhovna zvanja Vijeće HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, na čelu s nadbiskupom Marinom Barišićem, objavilo je katehetsko-molitveni priručnik, koji je usredotočen na 48. svjetski dan molitve za duhovna zvanja.


Fotogalerija: Duje Gale