Vazmeno bdijenje u splitskoj katedrali sv. Dujma

"Iskra zapaljena na ognju palila je svijeće koje su rasvijetlile tamu ove naše katedrale. S tog svjetla koje simbolizira Krista Uskrsloga koje prosvjetljuje svakoga čovjeka palili smo i mi naše svijeće. U ovom simbolu i ovom slavlju vidimo naš život, ne samo život kršćanina vjernika nego i svakog čovjeka", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći obrede Vazmenoga bdijenja, 23. travnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, čime je zaključeno Vazmeno trodnevlje i započela proslava uskrsnuća Gospodinova. U koncelebraciji su bila petorica svećenika na čelu s mons. Dragom Šimundžom, prepozitom Metropolitanskoga kaptola. Svečani Exultet otpjevao je đakon don Franko Prnjak, a za vrijeme mise pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem mo. don Šime Marovića.


Nadbiskup je u propovijedi govorio o simbolici uskrsne svijeće i novosti koju Uskrs unosi u ljudski život i povijest. Uskrsna svijeća, simbol samoga Krista, donijela je plamen svjetla u tamu liturgijskoga prostora. No, tek naše brojne svijeće, na njoj zapaljene, u potpunosti su osvijetlile tamu prostora. Isus je donio svjetlo u tamu svijeta, ali tek zajedno možemo učiniti da svijet bude mjesto svjetla, života, nade, topline i ljepote, kazao je nadbiskup te nastavio: "Obilježeni smo tamom bolesti, nerazumijevanja, beznađa, sebičnosti. Iz ovog stanja i nemoći, života u tami navalili smo kamenje na ljudske živote. Međutim, evo nam Radosne vijesti. Žene odlaze tamo gdje je bol, patnja, tama i imaju hrabrosti zaći u te grobove i unositi svjetla te biti glasnici novoga stvaranja. Snagu u njihovim sumnjama daje im Božji glasnik koji unosi svjetlo u njihov život. Poput njim i mi bismo trebali tražiti Gospodina kako bi ga čuli i poslušali". Gospodin, nastavio je mons. Barišić, "želi progovoriti i nama, želi usmjeriti naš pogled prema svjetlu te dignuti kamenje s tama naših života. Potreban je jedan potres u našem životu da se uruši ono što je loše i što je napravljeno na pogrešnim temeljima, da se ponovno izgradi u nama ona slika koju imamo u originalu a to je slika Božja". Ove godine svi kršćani na isti dan slave Uskrs, a i židovska Pasha je vremenski blizu. Sve bi to trebao biti poticaj da gradimo nove bolje odnose, društvo, svijet, kazao je zaželjevši svima s radosnim evanđeoskim usklikom istočnih kršćana: "Krist uskrsnu! Doista uskrsnu! Aleluja!" 
Nadbiskup je potom obavio obred blagoslova poškropivši sabrani vjernički puk koji je tom prigodom obnovio svoja krsna obećanja, a tradicionalni napjev "Vidjeh vodu" otpjevao je katedralni zbor. Potom je udijelio sakrament krštenja malenome Gabrijelu, petom djetetu u obitelji Jozić. Budući da nadbiskup već dugi niz godina obitelji s četvero i više djece daruje prigodnim darom, tako je i obitelji Jozić uručio: prigodno pismo, knjigu i materijalni prilog, zahvalivši roditeljima krštenika na hrabrom i odvažnom svjedočenju života i vjere. Nadbiskup je na kraju blagoslovio hranu i svima zaželio sretan Uskrs.