Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Marinu Barišiću

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu na Veliku subotu 23. travnja upriličena je uskrsna čestitka splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i predstavnicâ redovničkih zajednica u Splitu. U ime sestara dominikanki i predstavnica redovničkih zajednica u Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji svoju čestitku nadbiskupu izrazila je s. Barbara Bagudić. 


"Radosne smo biti u Crkvi, služiti Crkvi i u Crkvi, radosne jer nam Bog pokazuje svoju ljubav kroz brigu i nastojanja naših pastira. Moramo reći da nas boli svaka rana koja se nanosi Crkvi i njenim pastirima. Danas kad se Crkva, biskupi i svećenici toliko napadaju želimo Vam reći da smo uz Vas svojim molitvama i svojom ljubavlju. Danas želimo prije svega biti, poput Male Terezije, 'u srcu Crkve...ljubav.' Želimo biti vjerne svome pozivu i zadaći da budemo majke, sestre, suradnice i službenice", kazala je s. Barbara te nastavila: "Boli nas nepravda koja se sručila na naš hrvatski narod. Ovih dana na poseban način mislimo i molimo za cijeli hrvatski narod čije rane opet krvare. Isus koji je utješio uplakane žene pored praznog groba tješi i nas. Vjerujemo da nas neće ostaviti same. Velika je bila naša radost kad nas je pohodio papa Ivan Pavao II., a sad, dok iščekujemo njegovu beatifikaciju, njemu u zagovor preporučamo naš narod... Radujemo se i, zajedno s cijelom Crkvom u Hrvata, zbog skorog posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. našoj domovini. Molimo, i još ćemo više moliti da nas njegov pohod učvrsti u nadi." "Oče nadbiskupe, usuđujem se obećati Vam molitvenu potporu za Vašu odgovornu službu. Neka Vam Bog, po zagovoru Presvete Djevice, isprosi zdravlje i mudrost da možete biti dobar pastir svome puku. U tom smislu želimo Vam sretan i blagoslovljen Uskrs!", izrekla je čestitku s. Barbara te je u ime sestara uručila nadbiskupu prigodni uskrsni dar - albu. 
Nadbiskup Barišić  zahvalivši na čestitkama i daru, kazao je kako nas upravo Uskrsli Krist okuplja oko sebe te čini radosnima navjestiteljima i glasnicima Njegove riječi i uskrsnuća. Upozorivši na mnoštvo vijesti koje svakodnevno zasićuju ljudski um ali dušu činu praznijom te pomalo indiferentnom i neosjetljivom, naglasio je kako je događaj Uskrsa vijest koja zahvaća cijeloga čovjeka, prožima ga i pokreće. Uskrsa nema bez križa i smrti, ali iz Uskrsa crpimo snagu za nošenje osobnih križeva, križeva svoje Crkve i svoga naroda. Uskrsli Gospodin nas krijepi da kad padnemo pod križem ne klonemo nego se ustanemo i hrabro idemo naprijed te da poput Veronike i Šimuna drugima pomognemo nositi njihove križeve.  U tom je svjetlu nadbiskup redovnicama zahvalio na svemu što činu u mjesnoj Crkvi, u svojim samostanima i zajednicama, u svom apostolskom djelovanju na raznim područjima. Čestitajući im Uskrs evanđeoskim riječima: "Krist uskrsnu, doista uskrsnu. Aleluja!" nadbiskup je redovnicama darovao "Youcat" - katekizam za mlade ohrabrivši ih da ostanu ponosne na svoj poziv, karizmu i poslanje. Nadbiskup je s redovnicama ostao u razgovoru uz sok i kolače.