Veliki petak u Makarskoj


Korizmeni običaji u Makarskoj nastavili su se u ranim jutarnjim satima Velikog petka kada se u katedralnoj crkvi sv. Marka evanđeliste pjevala «Muka gorka», tradicionalni makarski napjev karakterističan za Službu muke Gospodnje. Uz gotovo trosatno naizmjenično pjevanje muškog i ženskog zbora u prepunoj crkvi, vjernici su molili za sve pokojne Makarane, posebno za one koji su pokopani na Gradskom groblju Sv. Križa.




Večernji obredi Velikog petka koje je predvodio župni vikar don Ante Žderić, započeli su službom riječi kroz čitanje poslanica, te pjevanjem psalma i «Muke po Ivanu». Vezujući se uz evanđeoski izvještaj Isusove muke i smrti, Žderić je svoju propovijed temeljio na shvaćanju Kristove patnje i vjerničke povezanosti uz Njegov križ.


- Gledajući Raspetog gledamo poniznu ljubav i žrtvu za čovjeka, a Kristov smioni čin ispunjenje je Izaijina proročanstva o pravednom sluzi kao žrtvi pomirnici za naše grijehe. U trenutku kada Židovi prinose žrtve pred blagdan Pashe, Krist se ponizno daje kao istinski vazmeni jaganjac. U Gospodinovoj patnji ogleda se i patnja svakog čovjeka, a Njegov križ ujedno  je i naš križ pun svakodnevnih problema i poteškoća. No, u svemu tome ne smijemo ostati pasivni jer je  križ samo uvod u slavu Gospodinova uskrsnuća i novog života. Život bez križa zapravo nam ne pruža ono "bolje sutra" jer bježeći od problema ne možemo saznati koliko smo zapravo jaki. Prihvatiti Boga koji se ponižava i umire za spas čovjeka znači pobijediti vlastitu aroganciju i želju za dominiranjem, prihvatiti svoje slabosti i biti spremni svjedočiti kršćansku ljubav prema bližnjemu. U trenutku kada cjelivamo otkriveni križ sjetimo se vlastitih "križeva" i zagrlimo naše poteškoće, u nadi da ćemo u svjetlu Kristova uskrsnuća iste i nadvladati, poručio je don Ante Žderić.


Po uhodanom liturgijskom običaju, obredi Velikog petka uključivali su Molitvu vjernika kroz pjevane zazive i klanjanje, dok je posebno dojmljiv bio obred otkrivanja i cjelivanja križa uz tradicionalni napjev "Dođite poklonimo se". Vrhunac Službe muke Gospodnje bila je tradicionalna procesija s Presvetim koja je krenula iz katedrale, a nastavila se Kačićevim trgom, rivom i ulicama stare gradske jezgre. Po povratku, ispred katedralne crkve otpjevan je stari makarski korizmeni napjev  "Ispovidite se" koji po predlošku starozavjetnog psalma slavi svemoćnog i sveznajućeg Boga.


Osim u crkvi sv. Marka evanđeliste, obredi Velikog petka služili su se i u franjevačkoj crkvi Uznesenja BDM, koje je uz pjevanje starog franjevačkog provincijskog napjeva temeljenog na Ivanovom evanđelju, predvodio gvardijan fra Miljenko Odrljin.


Svečano je bilo i u crkvi Kraljice mira, gdje je Službu muke Gospodnje predvodio župnik don Damir Vuletić. U zajedničkoj molitvi i procesiji po Ratcu i Zelenci, vjernici su na poseban način svjedočili Kristovo nasljedovanje u svijetu, ali i nastavak njegove patnje za sve ljude.