U Jesenicama pokopan don Jure Naranča (1935.-2017.)

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je u subotu, 4. veljače u crkvi sv. Petra na Sumpetru sprovodne obrede za preminulog svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije don Juru Naranča. U koncelebraciji je bio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i oko 55 svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem i pastoralnim vikarom mons. Nediljkom Antom Ančićem, uz nazočnost pokojnikove rodbine i župljana, redovnica i bogoslova.

Na početku mise zadušnice nadbiskup Barišić izrazio je sućut pokojnikovoj rodbini i prijateljima, župljanima i svim don Jurinim poznavateljima izrazivši pokojniku zahvalnost na plodnom svećeničkom životu. U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o misteriju ljudskoga života koji je „ograničen vremenom i prostorom od rođenja pa do smrti, ali koji je uz pomoć Boga Stvoritelja otvoren prema vječnosti. Isus Krist uzeo je naše ljudsko tijelo, prihvatio našu ograničenost da bi nas vodio prema vječnosti i da bi naš grešni život usmjerio prema svetosti“, naglasio je nadbiskup. Bitno obilježje Kristova nauka, a po tome onda i kršćanske vjere, trajna je zagledanost u nebesku budućnost. Isus je došao navijestiti kraljevstvo nebesko. Došao je od Oca k nama da nas k njemu dovede jer domovina je naša na nebesima. On ima moć preobraziti naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svome slavnome. Put u nebo događa se po vjernosti Bogu ovdje na zemlji. I to je najtješnja veza nebeske i zemaljske domovine.

U tom je svjetlu nadbiskup naglasio don Jurinu vjernost Bogu i predanost ljudima kojima je bio poslan i u kojima je jačao nadu i pouzdanje u Gospodina. Djelovao je u nezgodnim vremenima i teškim sredinama, ali to ga nije spriječilo da bude pravi misionar, evangelizator Radosne vijesti. Svoje sposobnosti i talente dao je Gospodinu, a on mu je uzvratio snagom i ustrajnošću. Nadbiskup je podsjetio da don Jure ni u mirovini nije mirovao nego je stalno bio na usluzi braći svećenicima i vjernicima bilo za ispovijed i misu ili pak razgovor.

Pastoralni vikar mons. Aničić podsjetio je na don Jurin životni put . „Don Jure Naranča sin Špira Naranče i Kate rođ. Rakuljić, rođen je 11. veljače 1935. u Jesenicama. Potječe iz pobožne katoličke obitelji. Roditelji su imali osmero djece, tri sina i pet kćeriju. Stric Jure bio je dijecezanski svećenik i dugo službovao u susjednoj župi Duće pa je zacijelo bio poticaj da se dječak Jure odluči za duhovni poziv“, kazao je mons. Ančić. Splitski biskup msgr. Frane Franić zaredio ga je za svećenika 1959. u njegovu rodnom mjestu Jesenice. Za vrijeme 55-godišnje svećeničke službe služio je u pet župa: Slivno-Ravno, Seget, Duće, Cista Velika i Slime. U svom pastoralnom radu nailazio je na otpore komunističkih vlasti. Ipak je svojim zauzetim i razboritim djelovanjem uspio primjerice u Segetu dobiti natrag župnu kuću koju su ondašnje vlasti bile oduzele te je povratio jedan dio crkvene zemlje. Tu je sagradio kuću za časne sestre franjevke koje su u njoj vodile dječji vrtić i pastoralno radile u župi, istaknuo je mons. Ančić naglasivši da je don Jure kao revni dušobrižnik svojim predanim svećeničkim radom učvršćivao i izgrađivao vjeru u srcima vjernika i poticao vjerski život u župnoj zajednici.

Posljednje dvije i pol godine proveo je u Svećeničkom domu u Splitu, ali još uvijek vitalan i aktivan obavljao je službu kapelana u Domu za starije i nemoćne osobe na Lovretu te povremeno ispomagao u Konkatedrali. Preminuo je 2. veljače u Splitu.

Od don Jure su se prigodnim riječima oprostili župljani župe sv. Roka Krilo-Jesenice, a don Ante Šošić, upravitelj Svećeničkoga doma pročitao je govor don Pave Medića koji zbog bolesti nije mogao nazočiti. Nakon mise zadušnice, koju je svojim pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor, don Jure Naranča pokopan je u obiteljskoj grobnici na groblju Sustipan - Jesenice.