Blagdan Gospe Lurdske u KBC Split


"Crkva danas slavi spomendan Blažene Djevice Marije Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika, misleći na toliku braću i sestre svijeta koji pate u tijelu i duši. Svi smo uključeni u to iskustvo ljudske patnje te smo pozvani molitvom, žrtvom, vjerom, nadom, solidarnošću i ljubavlju pratiti jedni druge", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći, na blagdan Gospe Lurdske u petak 11. veljače, misno slavlje u splitskom Kliničkom bolničkom centru na Križinama, u koncelebraciji s bolničkim kapelanom don Markom Klarićem i ostalim svećenicima. "Ovo je hram patnje ali i hram molitve, vjere, dobrote i humanosti. U našim bolnicama rađa se novi čovjek", naglasio je nadbiskup pozdravivši brojno nazočno bolničko osoblje na čelu s ravnateljem KBC Split dr. Dujomirom Marasovićem, glavnom medicinskom sestrom Marijom Županović, liječnike i liječnice, medicinske sestre, bolesnike i članove njihovih obitelji.




Nadbiskup se prisjetio kako je ovo 19. godina od proglašenja Svjetskoga dana bolesnika, a kako ga je proglasio papa Ivan Pavao II., a cijeli svijet po njegovu primjeru ga slavi, kako kršćani, tako i svi ostali. Papa je vezao ovaj dan uz Mariju, Mariju koja je bliska čovjeku i koja nas je primila kao djecu, ali Mariju koja je bliska i Isusu, Bogu koji je na se uzeo naše patnje i boli. Svaki bolesnik, poručuje nadbiskup, trebao bi svoju patnju vidjeti upravo kroz Kristovu patnju i uskrsnuće. U tom je svjetlu pročitao nekoliko misli iz poruke Pape Benedikta XVI. za Svjetski dan bolesnika. "Ono što nam je nekoć bila prepreka, u Kristovom svjetlu postaje znak pobjede. Isus nas ne oslobađa patnje, ali nam pokazuje kako se s njom možemo nositi", kazao je mons. Barišić. Govoreći iz vlastitog iskustva nedavno (prošle godine) proživljene bolesti pozvao je sve nazočne, osoblje, bolesnike, obitelj i prijatelje bolesnih da u bolesti ne gledaju promašaj i kaznu, nego put mogućnosti rađanja novoga čovjeka, jer se upravo kroz bolest često događa da se čovjek obraća, da se kroz bolest ponovno rađa kao osoba i vraća Bogu. "Želio bih da svaki bolesnik iz naših bolnica ode ozdravljen Isusovom ljubavlju, a da svaki liječnik u svakom bolesniku gleda Isusovo lice", poručio je nadbiskup Barišić.


Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale predvoditelju, ravnatelju i bolničkom osoblju, bolesnicima, rodbini i prijateljima uputio je bolnički kapelan don Marko Klarić, koji nesebično skrbi za bolesnike te liječi njihove duhovne rane. Svjedoči kako su tisuće sati provedenih među ljudima na mjestu patnje, boli, umiranja i izlječenja i njega izmijenile. U bolničkom pastoralu dragovoljno sudjeluju mnogobrojne katoličke molitvene i karitativne udruge i društva, uz čiju su pomoć i ove godine bolnički kapelani don Marko Klarić i don Tomislav Topčić na Firulama, gdje je misno slavlje predvodio dr. don Alojzije Čondić, priredili prigodni program za bolesnike i one koji skrbe o njima. "U KBC-u Split ima oko 3500 djelatnika i oko 1566 kreveta. Kapacitet, na sreću, nije svaki dan popunjen, nekada je 200-300 kreveta praznih", kazao nam je ravnatelj bolnice Marasović posvjedočivši kako je za njega kao vjernika blagdan Gospe Lurdske od velikog značenja jer nas on, na neki način, priprema za proputovanje u vječni život. Istaknuo je da je zadovoljan djelovanjem bolničkih kapelana u bolnicama na Križinama i Firulama te da u njima ima dovoljno vjerskih sadržaja, što ne znači da ih ne bi moglo biti i više. Na Firulama je niknuo novi hram Božji koji bi uskoro trebao profunkcionirati, a u planu je izgradnja i prikladnoga molitvenog prostora i na Križinama. Nadbiskup je, potom, obišao bolesnike na Križinama među kojima i splitsko-makarskog nadbiskupa u miru mons. Antu Jurića, koji je u bolnici radi jednoga operativnog zahvata.