Blagdan Gospe Lurdske u župi Dobranje - Bijeli Vir


U crkvi Gospe Lurdske u Bijelom Viru na blagdan zaštitnice 11. veljače slavljene su tri mise; središnju koncelebriranu predvodio je fra Marijo Jurišić župnik župe Plina Stablina. U nazočnosti brojnih vjernika i lijep sunčan dan slavlje je počelo procesijom sa Gospinim kipom kroz mjesto uz pjevanje litanija i marijanskih pjesama.




Blagdan BDM Gospe Lurdske za nas je veliki blagdan, ona je za nas velika dobra Majka, bezgrešna; lijepa - je jer imala puno velikih i lijepih kreposti, uz to i Kraljica koju jedino mi kršćani imamo! Pa ako i nemamo svoju zemaljsku, imamo izvanrednu zamjenu; kod nas nema siročadi - sirota je onaj koji nema majku! Fra Marijo se potom prisjetio pokojnog Pape Ivana Pavla II koji je izgubio svoju majku u devetoj godini; uzeo Mariju za svoju majku i postao Gospin Papa!


Zamislite kakva je trebala biti Marijina nutrina, kakav je raj bio u Marijinoj duši, kad je pod njezino srce trebao doći sami Isus Krist, Spasitelj i Otkupitelj, druga božanska osoba. Ako je istina da je nutrina pokazatelj vanjštine, onda je iz Marije sjalo sunce, Isus Krist kojega je ona nosila!


Imamo Veliku Gospu, ali nije ona bila velika 15.8. već pod križem; tu je ona bila velika, uspravna, i pokazala svoju vjeru i snagu. Čak, neki sveti pisci kažu da je Isus i pokušao siđi s križa Marija bi rekla - nazad; idi na križ, izvrši volju nebeskoga Oca, spasi čovječanstvo i budi Otkupitelj svijeta! Tko je više trpio, to je veliko pitanje. U tu Mariju se mi moramo ugledati, istaknuo je fra Marijo i dodao: Motreći majke koje trpe uz svoju bolesnu djecu proizlazi da je puno jača žena već muškarac. I otac bi to htio, ali ne može. A Krist je dao svoj život za nas i rekao: Nema veće ljubavi ako netko život da za svog prijatelja.


Ne možemo mi biti kao Gospa - to je jasno, ali nastojimo koliko možemo da joj budemo slični; jer i ona je stvorenje, i ona je sebe usavršavala i oblikovala prema riječima svoga Sina; poruku evanđelja predajmo pokoljenjima, jer naša budućnost  može biti bolja samu uz Isusa i Mariju, zaključio je propovjednik.


Župa se za proslavu zaštitnice pripravljala trodnevnicom koju je predvodio župnik don Marinko Jurišin.