Čestitke novoimenovanom dubrovačkom biskupu crkvenih i civilnih poglavara

Novoimenovanom dubrovačkom biskupu Mati Uziniću brojni su crkveni i civilni poglavari uputili svoje pismene čestitke. 

U svojoj čestitci subotički biskup mons. dr. Ivan Penzes piše: "Mnogopoštovani preuzvišeni gospodine! S radošću sam pročitao vijest da Vas je Sveti otac Benedikt XVI. danas imenovao novim dubrovačkim biskupom. Primite iskrene čestitke kako moje osobne tako i cijele Subotičke biskupije. Neka Vam Isus Krist, Veliki svećenik i Dobri pastir, udijeli obilje milosti i darova Duha Svetoga za novu povjerenu Vam službu. Uz izraze osobitog poštovana Vašoj preuzvišenosti!" 


Uime mostarsko-duvanjsko i trebinjsko-mrkanskog biskupa Ratka Perića te u svoje osobno ime čestitku je uputio generalni vikar Biskupskog ordinarijata Mostar Tomo Vukušić u kojoj, između ostaloga, stoji: "Poštovani don Mate" S radošću sam jučer primio vijest da Te je papa Benedikt XVI. imenovao novim dubrovačkim biskupom. (...) Prenosim Ti iskrene čestitke biskupa Perića sa željom da Te stalno Gospodin prati svojom pomoći a sv. Vlaho, zaštitnik Tvoje biskupije, svojim zagovorom kako bi dubrovačka Crkva, koja Ti je povjerena, sve više jačala, napredovala i posvećivala se. I neka Ti sv. Josip, zaštitnik Mostarsko-Duvanjske biskupije, na čiji ćeš blagdan biti zaređen za biskupa, bude zagovornik i uzor služenja Božjoj stvari. Naravno da se ovim čestitkama i željama vrlo rado pridružujem! S izrazima osobitoga poštovanja."
U ime Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci čestitku uputio je rektor Nikola Uravić, a u ime Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa rektor Marko Zubak u kojoj piše: "Preuzivšeni oče Biskupe! Veoma nas je obradovala vijest da je dubrovačka Crkva dobila pastira u Vašoj osobi. Dopustite mi da u ime naše Bogoslovije u Sarajevu uputim srdačne čestitke, a dečki su odmah jučer u kapelici molili 'za novog dubrovačkog biskupa Matu'. Sarajevo, Split i Dubrovnik su trajno povezani, kako kroz povijest, tako i u sadašnjosti. Neka Vam Gospodin udijeli potrebnu snagu i mudrost u teškoj povjerenoj zadaći, a mi ćemo trajno uzdizati Gospodinu svoje molitve za Vas i sve naše pastire. Sveti Vlaho, parac Grada, čuvao Vas i vodio na mnogaja ljeta."
U ime Družbe sestara Franjevki od Bezgrešnog začeća koje su ponikle izvorno u Dubrovniku svoju iskrenu čestitku uputila je vrhovna poglavarica s. Ružica Barišić s riječima: "Primamo Vas radosna srca obećavajući Vam zdušnu duhovnu potporu pred Gospodinom."
U ime redovničke zajednice Klanjateljice Krvi Kristove čestitku je uputila regionalna poglavarica s. Cecilija Milković u kojoj piše: "Poštovani mons. Uziniću! U prigodi Vašega imenovanja dubrovačkim biskupom iskreno se radujemo i čestitamo! Želimo Vam zauzeto zalaganje za dobro Crkve, povjerenje u Gospodina, svjetlo Njegova Duha i mudrost srca. Svojim dosadašnjim službama u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji stekli ste dragocjena iskustva za odgovor na izazove koji su pred Vama u povjerenoj Vam službi. Molit ćemo da Vas Gospodin obdari potrebnim milostima i mudrošću u odgovornoj pastirskoj brizi za mjesnu Crkvu."
U čestitci predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića piše: "U ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora te u svoje osobno ime upućujem Vam iskrene čestitke na imenovanju za novog dubrovačkog biskupa. Priznanje je to za Vaš cjelokupni dosadašnji rad, koje Vam je ovim imenovanjem iskazao Sveti Otac, papa Benedikt XVI. Neka Vas u pastirskoj službi na području Dubrovačke biskupije prati Božji blagoslov na dobrobit zajedništva svih vjernika dubrovačkog područja."
U svojoj čestitci saborska zastupnica prof. Dubravka Šuica veli: "Preuzvišeni gospodine biskupe! Zvona dubrovačkih crkvi objavila su danas kako je naš Papa Benedikt XVI imenovao novog biskupa dubrovačkog. Vijest o Vašem imenovanju istinski me je razveselila, posebice što dolazi uoči naše najveće feste - Feste sv. Vlaha. Upućujem Vam najsrdačnije čestitke!"
Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u svojoj čestitci piše: "Preuzvišeni gospodine biskupe, s radošću sam primio vijest o Vašem imenovanju za dubrovačkog biskupa! Dubrovačka snaga se kontinuirano crpi iz vjere, a kršćanske vrijednosti su temelj tolerancije i raznolikosti po kojoj je Grad prepoznat diljem svijeta. Posebno veseli Vaše imenovanje uoči blagdana svetog Vlaha, ujedno Dana Grada Dubrovnika kojega ćemo obilježiti 1039. put. U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam Vam na časti koju Vam je ukazao papa Benedikt 16. i želim srdačnu dobrodošlicu u Dubrovnik!"
Svoju su čestitku uputili gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić i načelnik Općine Blato Ivo Gavranić te brojni drugi pojedinci i skupine.