Predstavljanje Božićne poruke za medije nadbiskupa Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup dr. Marin Barišić susreo se s novinarima te je predstavio svoju božićnu poruku, u utorak 21. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. U svojoj poruci nadbiskup je stavio naglasak na obitelj dotičući se brojnih suvremenih izazova i poteškoća obiteljskoga života. "Dobro smo svjesni da obitelj danas, kao i nazaretsku Josipa i Marije, susreću razne poteškoće, duhovne i društvene: traženje krova nad glavom, nezaposlenost, mala primanja, prekovremeni neplaćeni rad, rad i nedjeljom, poteškoće u odgoju, nerazumijevanje, osamljenost, ugroženost vrjednota pa i vrjednota same obitelji, koju bi neki, zamislite, htjeli vidjeti kao izvor nasilja i svih zala. Ipak, uza sve izazove i poteškoće, sadašnje i buduće, obitelj jest i ostaje najidealnije mjesto rađanja i odrastanja čovjeka. Tu smo prihvaćeni i voljeni, ljubljeni i osposobljeni za život i ljubav.




Ne smijemo zaboraviti da je obitelj univerzalna, temeljna vrjednota ljudskoga roda, ispisana rukopisom i pečatom Božje ljubavi, osvijetljena svjetlom objave. Obitelj je, braćo i sestre, ključ naše budućnosti. Štoviše, po svojoj naravi kao 'socijalni sakrament', brak i obitelj itekako utječu na rast i razvoj društva u cjelini. U obitelji se rađa i oblikuje lice svakog, pa tako i hrvatskog naroda". Nadalje, nadbiskup Barišić ističe da i moralno zdravlje i gospodarski razvoj društva u najvećoj mjeri ovise o obitelji. Ako je obitelj zdrava, ne bi trebalo ulagati tolika sredstva na popravne domove, centre odvikavanja od ovisnosti, na izlječenja psihičkih i tjelesnih oboljenja, već se daleko više može investirati u odgoj i obrazovanje novih naraštaja te razvojne programe društva. Zbog toga, mnogi poznavatelji društvenih zbivanja izlaz i put iz današnje moralne i gospodarske krize vide upravo u jačanju uloge obitelji. Kao što je - ne tako davno - pogled bio usmjeren na teške uvjete rada i radnika u društvu, gdje su se u tom ozračju razmišljanja i djelovanja otvarali novi horizonti budućnosti, tako bi u današnjim izazovima i krizama, kao duhovna i preporodna energija naše stvarnosti, mogla biti jedino obitelj". 
Budući da je nova pastoralna godina u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećena upravo obitelji, nadbiskup ističe da "kao Crkva želimo s većim evanđeoskim žarom pristupiti zaručnicima, pratiti mlade obitelji, biti bliži onima koji su u poteškoćama, sa svima dijeliti žalost i tjeskobu, radost i nadu sa željom da naša župna zajednica bude jedna obitelj. Željeli bismo da obitelj, ključ budućnosti našega društva, bude još više pravno zaštićena, gospodarski podržana te medijski prisutna i uvažena. Osobito to zavrjeđuju obitelji koje nas obogaćuju primjerom zajedništva i darom života. Ako je istina da je obitelj ključ i put budućnosti, nije pretjerano reći, dok smo na putu ulaska u Europsku uniju, da nam je sada još važniji povratak obitelji! Još nam je potrebnije ući i ostati uz obitelj!" Nadbiskup u svojoj božićnoj poruci izražava radost zbog pohoda Svetoga Oca pape Benedikta XVI. prigodom Nacionalnog susreta obitelji u Zagrebu 4. i 5. lipnja, pod geslom "Zajedno u Kristu". "Neka našu obiteljsku, župnu i nadbiskupijsku pripravu ususret Svetome Ocu prati betlehemska Božićna čestitka, ljubavlju ispisana s porukom: 'Ljubite jedni druge! Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge' (Iv 15, 17). I pečat Novorođenoga: 'Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste' (Mt 25, 40). Betlehemsko Dijete, uči nas čitati i pisati istim rukopisom ljubavi. Budi u svima nama, u svim našim obiteljima. Rasti u nama, osobito u našoj djeci onako kako si rastao u nazaretskoj obitelji: '€¦u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi' (Lk 2, 52). Čestitajući svima Božić i Novu 2011. godinu nadbiskup je s novinarima ostao u kratkom razgovoru te im darovao knjigu ugledne francuske novinarke Christine Ponsard "Vjera u obitelji" uz želju da ih ona uistinu duhovno okrijepi i osnaži njihove obitelji.


Cjelu poruku možete pročitati ovdje!